Een bericht van het NAP van de site van NRC Handelsblad:
Een goed bericht lijkt me: ik heb het vaker gezegd, verplaats de voederbak en de besturen lopen de andere richting op. Plasterk maakt duidelijk waar hij de prioriteiten legt en HBO raad maakt per ommegaande een draai in de richting van de nieuwe gelden.
Want: om dat te bewerkstelligen is natuurlijk wel degelijk meer geld nodig.
Lees het artikel hieronder.
Hbo-docent moet kennis vergroten
RIJSWIJK (ANP) – Hbo-scholen hebben tot 2010 jaarlijks ongeveer 215 miljoen euro nodig om het vak van docent verder te professionaliseren. Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) zou elk jaar 100 miljoen euro moeten bijdragen, het overige deel komt voor rekening van de hogescholen.
Dat schrijven de HBO-raad en enkele vakbonden maandag in het manifest ‘Toekomstperspectief voor hogeschool en medewerker’. Het geld is behalve voor hogere salarissen onder meer ook bedoeld om docenten beter te scholen en langer doorwerken te stimuleren.
Met het plan moet het aantal docenten met een mastergraad in de komende tien jaar van 70 naar 90 procent stijgen. Het aantal gepromoveerde docenten moet in dezelfde periode doorgroeien naar 20 procent.
Hogeschooldocenten te weinig kennis?
Als ex hogeschool docent durf ik te stellen dat er weinig mis is met de kennis en kunde van mijn collega´s.
De meesten zijn academen, dus daaraan mankeert het ook niet.
Door dit soort berichten krijgt de buitenwacht het idee dat onbekwame docenten de oorzaak van alle problemen zijn. Niets is minder waar!
Het verschilt enorm per opleidng
Ik heb ergens gewerkt waar ik 1 van de 2 docenten was met een academische opleiding. Op een docententeam van een man of 20-30.
Verder wordt steeds minder vaak een afgeronde universitaire opleiding gevraagd.
Kennelijk wil men die tendens nu weer keren, om welke reden dan ook.
Ik ben het met je eens dat de docenten niet de oorzaak van de problemen zijn, maar er zijn wel degelijk onbekwame dochten en het werden er tot nu toe ook steeds meer. Dat is die docenten niet kwalijk te nemen, maar de bestuurders.
De rekening
van jarenlang (wan) beleid wordt nu gepresenteerd. Veel goed opgeleide docenten hebben het onderwijs de rug toegekeerd. Niet zozeer vanwege het loon, wel vanwege het blijven bezuinigen op het primaire proces. Invoering van experimenten zoals het CGO, waar een “kennisdrager” geen hoge pet van op heeft. Invulling van leeggevallen plaatsen door ongekwalificeerden en onbevoegden.
De zittende “docenten” moeten dan nu hun kennis gaan verdiepen en verbreden op kosten van de zaak.
Moet er dan niet eerst een komaf gemaakt worden met experimentele vormen van onderwijs waarbij de leerling niet hoeft te beschikken over kennis maar wel over (naar mijn mening nietszeggende) competenties zoals presenteren, feedbacken enzz….
Opmerking. Het is elk jaar hetzelfde, vlak voor de vakantie komen de BoBo’s met de plannetjes voor het onderwijs.
Dat doen
Du glaubst zu schieben und du wirst geschoben.
ze altijd. Vlak voor de vakanties worden de beloftes gedaan en mensen de deur uitgewerkt. Is altijd een leuke verrassing als je in je eerste vakantieweek bent, zo’n envelop op de deurmat.
meer HBO docenten met mastergraad en gepromoveerd
Ik heb het donkerbruine vermoeden, dat het HBO de eigen (nog) niet academisch geschoolde docenten als belangrijke klantenkring ziet. Wellicht voor promoties idem.
Studenten gaan natuurlijk gewoon naar de universiteit voor een mastergraad.
Twee vliegen in een klap: universiteitje spelen en je docentencorps selectief opgewaardeerd.
Du glaubst zu schieben und
Du glaubst zu schieben und du wirst geschoben.
‘Het idee dat het HBO ook promotieplaatsen zou moeten verzorgen is van hetzelfde laken een pak als de lectoraten. Het is leuk voor de happy few, maar het is het tegendeel van beroepsgericht en maatschappelijk georienteerd onderwijs. In werkelijkheid is de meerwaarde voor de student 0,0001. ‘
Twee vliegen in 1 klap
Toro, ik denk dat je gelijk hebt.
De HBO instellingen willen graag rijksbekostigde masters hebben. Wanneer ze deze hebben zullen ze ongetwijfeld masterdiploma’s uit gaan delen aan hun eigen docenten. Dit levert dan de diplomabonus op en het percentage docenten met een mastergraad stijgt (mooi voor het jaarverslag). Zo iets heet in beleidskringen een win-win situatie. Die mastergraad is natuurlijk geen donder waard en de studenten hebben er niets aan. Maar de managers wel (voor hun geld en hun papieren werkelijkheid) en daar gaat het natuurlijk om.
masterdiploma’s uitdelen
Inderdaad mark79, zo zal het gaan:
De docent (geselecteerd) krijgt allerlei niet controleerbare vrijstellingen wegens EVC´s (elders verworven competenties). Het mastertraject moet immers niet te lang duren en/of te moeilijk zijn, want de deelnemer moet natuurlijk ook nog min of meer beschikbaar blijven voor het onderwijs. Het zou me zelfs niet verwonderen als hij/zij geen collegegeld hoeft te betalen, want dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de diplomabonus. Een pure inteelt situatie.