Uit de Trouw van vandaag: de gezamenlijke lerarenopleidingen (2e graad) hebben per vak op en website vastgelegd wat de 2e graads leraar moet weten. Ik kan alleen die website niet vinden (staat geen url in het artikel). Hier het artikel alvast.
“Tweedegraads leraar weet voortaan welke kennis hij moet hebben
Van onze redactie onderwijs
De tweedegraads lerarenopleidingen hebben per vak een soort canon opgesteld. Daarin ligt vast wat hun afgestudeerden precies moeten weten.
Tweedegraads opleidingen leveren leraren af die in de lagere klassen van het voortgezet onderwijs mogen lesgeven. Al een paar jaar werken die opleidingen aan hun canon. Die is nu in grote lijnen klaar.
Met de canon komen de lerarenopleidingen tegemoet aan de kritiek dat ze hun studenten wel vaardigheden aanleren, maar te weinig kennis bijbrengen. „Wij krijgen steeds vaker te horen dat aankomende leraren te weinig weten”, verklaart secretaris Dirk van der Veen van het landelijk overleg van lerarenopleidingen. „Alleen al daarom is het nodig helder vast te leggen welke kennis afgestudeerde leraren moeten hebben.”
Tot nu toe was in zogeheten eindtermen vastgelegd wat afgestudeerden moeten kennen en kunnen. Maar die eindtermen zijn achterhaald door vernieuwingen in het onderwijs; bovendien zijn ze op kennisgebied niet erg uitgewerkt, aldus Van der Veen.
In de canon wordt straks per vak bepaald over welke kennis een leraar moet beschikken. Het gaat niet alleen om kennis over het schoolvak dat ze zelf geven, maar bijvoorbeeld ook om kennis over onderwijsmethoden en de leefwereld van jongeren.
Voor de meeste schoolvakken is inmiddels op een website vastgelegd wat de vereiste ’kennisbasis’ ervan is. Aan een aantal vakken wordt nog gewerkt. Het vak Nederlands is bijvoorbeeld nog niet op de site te vinden.
Nog voor de zomer moeten alle vakken compleet zijn, zegt Van der Veen. Maar ook als het zover is, is de kennisbasis niet klaar. „Die moet voortdurend onderhouden worden en zo nodig aangepast aan nieuwe ontwikkelingen.”
De twaalf hogescholen met tweedegraads lerarenopleidingen hebben inmiddels beloofd zich aan de nieuwe canon te houden. De komende maanden gaan ze onderzoeken of alles wat de kennisbasis voorschrijft in hun onderwijs inderdaad de vereiste aandacht krijgt. De opleidingen mogen slechts van de canon afwijken als ze daar goede redenen voor hebben. Hebben ze die niet, dan kunnen ze het keurmerk verliezen dat alle door de overheid betaalde opleidingen nodig hebben.
Volgens Van der Veen is niet alleen de canon zelf, maar ook het werken eraan van grote waarde. „Wat is goed onderwijs? En wat zit daar precies in? Dat zijn vragen waarover we lang niet gesproken hebben.”
“
Reservoir van irrelevantie
Volgens Van der Veen is niet alleen de canon zelf, maar ook het werken eraan van grote waarde. „Wat is goed onderwijs? En wat zit daar precies in? Dat zijn vragen waarover we lang niet gesproken hebben.”
Stelt u zich nu eens de eigenaar van een restaurant voor die zoiets zegt.
“Wat is lekker eten? En wat zit daar precies in? Dat zijn vragen waarover we lang niet gesproken hebben.” Zo’n vent verwijs je toch meteen door naar het dolhuis?
Waarover hebben jullie het de laatste 50 jaar dan eigenlijk wèl gehad?
Misschien over
hoe veel geld binnen te halen en hoe het te verdelen?
Van der Veen vraagt zich wat af.
“Wat is goed onderwijs? En wat zit daar precies in? Dat zijn vragen waarover we lang niet gesproken hebben.”
Wat moet je daar nou van zeggen; m ’n tanden vallen uit m’n bek.
Willem Smit
Re Tanden.
Leuke kruising. Zitten jouw tanden er nog in, heer Stevin?
Willem Smit
Re tanden: alles bij mij is nog echt
54 jaar, maar alle tanden zijn nog van mezelf. Wie ooit het slachtoffer is geworden van een ‘lerarenopleiding’ zal die ervaring nooit vergeten.
Idee niet nieuw
Fontys heeft dit eind februari 2007 ook al gemeld. Lees verder…
Er zijn opleidingen die aan een Body of Knowledge werken (waarom toch altijd die Engelse begrippen ?)
Geweldig idee
“Fontys dwingt de hogescholen na te denken over de kennis die ze bieden, zegt collegevoorzitter N. Verbraak”
Geweldig idee; dat daar nog nooit iemand eerder op gekomen is.
Website
Ik denk dat u bij het Ruud de Moor Centrum (OU) moet zijn.
Nog lang niet af
Bijna niets staat nog ingevuld op die website van het Ruud de Moor Centrum….
Canon of kanon?
Toch maar even reageren……
Quote: “In de canon wordt straks per vak bepaald over welke kennis een leraar moet beschikken. Het gaat niet alleen om kennis over het schoolvak dat ze zelf geven, maar bijvoorbeeld ook om kennis over onderwijsmethoden en de leefwereld van jongeren.”
Maar natuurlijk, de leefwereld van jongeren. Waar ze uithangen, welke rappers ze leuk vinden, hoevaak per week ze hun “extreme sports” beoefenen, wat ze tussen de lakens allemaal beleven, waar ze hun veel te wijde kleding kopen, waar ze chillen enzo…hartstikke belangrijk om in een canon te zetten. Nu zie ik het licht!!!
Quote: “Nog voor de zomer moeten alle vakken compleet zijn, zegt Van der Veen. Maar ook als het zover is, is de kennisbasis niet klaar. „Die moet voortdurend onderhouden worden en zo nodig aangepast aan nieuwe ontwikkelingen.”
Joepieee, weer een document dat nooooooooit af is. Leg maar op de stapel, kan er nog wel bij! Wat was het ook alweer? Schoolgids (nooit af), Schoolplan (nooit af), Kwaliteiskaarten (nooit af), Leerlingadministratie (nooit af), Schoolwebsite (nooit af) en dan nu…retteketekketeteeeeeeet….de CANON (nooit af!!!!)….
Mmmmmmm…is het nou canon…of toch kanon? Ik hoop het laatste…afschieten dus!
Canon
Canon. What’s in a name ? Overigens vind ik deze ook wel de moeite waard, maar verder:
Canon
Canon
Canon
Canon
Canon
Canon
Canon
Canon
Canon
Canon
Canon
Canon
Canon
Canon
Zoek maar uit, en gooi maar in mijn pet.
Trouwens, ik miste de historische canon van Fokke
en Sukke: hier. Onmisbaar.
Elke vijf jaar
Elke vijf jaar moeten de leraren terug naar de opleiding om bijscholing te krijgen over de dan geldende nieuwe leefwereld van jongeren.
Vijf? Volgens
mij houden die trends niet zo lang stand: ik pleit voor twee jaar.
nvt
nvt