Het lokale sufferdje verdwijnt bijna altijd ongelezen bij het oud papier. Vandaag niet. “ALMERE SCOORT SLECHT” is de paginabrede kop. Nu weet ik dat FC Omniworld, de met veel tamtam opgezette professionele voetbalclub, zo’n beetje elke wedstrijd verliest, maar dat kan men toch niet bedoelen. Dat is geen nieuws.
Het blijkt te gaan over de kwaliteit van het basisonderwijs. gemeten naar de citotoets scoort het basisonderwijs het op één na slechts in heel Nederland”.
Het artikel is bijgevoegd als jpg-bestand.
Nu ben ik een beetje op de hoogte van de situatie daar in Almere. Vijf jaar terug in het nieuws omdat er klassen hele dagen naar huis gestuurd werden (basisschoolklassen) want er waren geen leerkrachten. Maar dat is inmiddels ruimschoots opgelost. Er is op grote schaal aan functiedifferentiatie gedaan. Dat is een eufemisme voor het voor de klas zetten van onbevoegde onderwijsassistentes, formeel onder verantwoordelijkheid van een bevoegde leerkracht. Sindsdien draait de PR-machine als een tierelier. Almere, de stad van de pioniers, de stad waar men het ánders doet. Zo ook in het onderwijs.
Kijk bv eens op de website van de gemeente:
De pedagogische en onderwijskundige ontwikkeling binnen scholen heeft ertoe geleid dat zuiver klassikaal onderwijs eigenlijk niet meer wordt gegeven. Zo gebruiken veel scholen onderdelen van het vernieuwingsonderwijs waardoor de leerlingen zich zo compleet mogelijk kunnen ontwikkelen.
(link: www.almere.nl/live/index.jsp?nav=1461&loc=51294&det=36604)
Ook is er in Almere bewust beleid om de rol van het speciaal onderwijs zo klein mogelijk te houden. Nog sterker dan elders is het in Almere de bedoeling dat kinderen binnen het reguliere onderwijs blijven.
Of kijk naar de manier waarop in het Almeerse WSNS als voorbeeld voor Nederland is neergezet.
Verder is er bv “de Klaverweide”, de volgens eigen zeggen eerste school in Nederland die het concept van natuurlijk leren volledig heeft ingevoerd (www.openbaaronderwijsalmere.nl/portal/school/school.php?id=28&mid=98).
Een kijkje op de kwaliteitskaart van de inspectie is zeer veelzeggend (194.13.31.214/zoekscholen/)
Veel groene plussen en dubbelplussen, o.a. bij het onderwerp “kwaliteit van lesgeven”, maar bij resultaten van de leeringen een rode min. Hier wordt exemplarisch, volgens de modernste inzichten, lesgegeven. Hartstikke goed. Alleen scoren alle leerlingen onder de maat.
Conclusie van de inspectie: De kwaliteit van het onderwijs is zwak of kent risico’s. De inspectie volgt de ontwikkelingen nauwgezet
Dus: Almere doet veel aan onderwijsvernieuwing, maar scoort extreem laag bij cito. De verantwoordelijke wethouder ziet hier geen link, maar denkt dat het komt doordat de mensen zo veel verhuizen in Almere.
De inspectie is erg tevreden over de kwaliteit van lesgeven op de Klaverweide, maar de resultaten zijn bedroevend.
Oh ja, een en ander is al lang bekend bij insiders, maar de gemeenteraad wordt niet op de hoogte gesteld en de ouders weten van niets.
Was de Klaverweide niet die school waar plotseling alle tussentijdse citoresultaten verschrikkelijk kelderden toen werd overgegaan op het nieuwe leren? Was dat ook niet de school waar in de docentenvergadering gesproken werd over het grote probleem: “hoe verkopen we het aan de ouders?”, terwijl je toch zou denken dat het verbeteren van de resultaten eerste prioriteit zou hebben.
De directeur
zit ook in de adviesraad van het PO-platform dat de weg moet vrijmaken voor een PO-raad. Leo maak je borst maar nat. Als het basisonderwijs het straks volgens deze man en zijn APS moet gaan doen dan wordt je een stamgroepleider en geef je de workshop “hanepoten kribbelen” in het paarsgestippelde groene lokaal met blauwe vegen. Jammer genoeg zijn er waarschijnlijk mensen die ook op de fora het aantal vloeken turven. Zet er voor mij maar 26 vloeken bij ( binnensmonds).
Daar de geschiedenis zich
pleegt te herhalen, zal het walhalla van Almere ook snel vergeten worden. Als mondige kinderen, rugzakjes en tweetalige leerlingen echt binnen gaan stromen. Treurig, om nu al te weten hoe het zal gaan.
Weg met WSNS!
een incomplete ambtenaar
Er zijn een paar woorden in de taal waarmee bepaalde bijwoorden of bijwoordelijke bepalingen of woordverlengingen niet kunnen. Dat geld voor enig en zijn uitheemsch synonym uniek. “Zij is enigst kind” is onzin (en zij is enig dubbelzinnig) . Het andere woord is compleet. Dat lijkt op een antonym van enig. Ik heb het in een woordenboek Engels opgezocht omdat Engels tegenwoordig de ultieme maatstaf voor communicatie lijkt te zijn. Mijn Hamilyn woordenboek geeft voor complete: Having all its parts or elements, whole, entire, full ALSMEDE finished, ended, concluded EN thorough, consummate; perfect in kind or quality. COMPLETE implies that a certain unit has all its parts, fully developed or perfected; and may apply to a process or purpose carried to fulfillment. “Zo compleet mogelijk” betekent dus precies hetzelfde als compleet. Waarschijnlijk bedoelde de Almeerse gemeentevoorlichter “bijna compleet” of ”bij benadering compleet”. Ook waarschijnlijk heeft hij zelf incompleet onderwijs op een lagere school in Almere genoten.
(Een complete civil servent betekent in ouderwts Engels: een bekwaam ambtenaar of een ambtenaar die een expert is)