Naar aanleiding van onrustig makende berichten die bij Drs-online verschenen lijkt het mij goed om de wijzigingen eens op een rijtje te zetten:
1) per 1-1-07 is een deel van de oude arbowet vervallen.
2) dit vervallen deel moet vervangen worden door een arbocatalogus per bedrijf (indien groot) of bedrijfstak.
3) zolang de catalogus er nog niet is blijft de oude wet volledig van kracht, tot 1-1-10.
4) werkgevers en werknemers moeten in overleg de catalogus opstellen.
5) de catalogus bevat oplossingen die de werkgevers gaan gebruiken om de knelpunten in de bedrijfstak op te lossen.
6) de arbeidsinspecteur (AI) krijgt de catalogus onder ogen en bepaald of het voldoende is of niet.
7) na bekrachtiging/goedkeuring door de AI, geldt de catalogus vanaf dat moment voor de bedrijfstak.
8) de AI gebruikt de catalogus uit de bedrijfstak bij zijn bezoek aan aan bedrijf vallende onder die bedrijfstak.
9) de AI treed steviger dan in het verleden op wanneer werkgevers de catalogus niet naleven.
Uiteraard kan de catalogus altijd aangepast worden volgens de procedure uit punt 4 – 7.
Hoe gaat het nu in het onderwijsveld. Niet anders dan hierboven omschreven. Maar wie voeren dan namens de werknemers de onderhandelingen. Dat zijn de bonden, de zelfde mensen die de CAO-onderhandelingen voeren, omdat deze onderhandelingsstructuur al bestaat kan er direct aan de slag gegaan worden.
Maar hoor ik velen denken, dat zijn die zelfde mensen als welke die waardeloze CAO’s hebben afgesloten en nog maar te zwijgen over FUWA. Of deze bezwaren terecht of onterecht zijn laat ik in het midden. Één verschil is er wel:
De onderhandelaars namens de werknemers, docenten en OOP dus, hebben een noodkreet geuit, omdat ze weten dat ze te weinig inzicht hebben in de knelpunten op hte vlak van de arbo in het onderwijs, behalve dat er te veel werkdruk is. Daarom is er in januari in het onderwijsblad, het lijforgaan van de AOB (voor wie dat niet weet) met de vraag naar Arbo-kundigen. Daar heb ik mij voor aangemeld, wel met de nodige twijfel. Op 28 februari kwam een zeer gevarieerd gezelschap bij elkaar, met vele vele jaren ervaring. Mensen die in de arbodienst van zeer grote scholen werkzaam zijn, een vorrmalige AI, die nu als letselschade specialist werkzaam is, mensen van de arbo-commissie van de NVON, de vakvereniging voor personeel die verbonden zijn aan de natuurwetenschappelijke vakken en docenten.
We hebben die middag nuttig gebruikt om de knelpunten op een rijtje te zetten en zo de onderhandelaars een beeld te geven van de, in de catalogus, te verwerken onderwerpen. We zijn tot 5 groepen gekomen.
Hier onder treffen jullie de risocopunten aan:
1. organisatie arbozorg
– preventiemedewerker / coördinator (o.a. de benodigde opleidingskwalificatie)
– vertrouwenspersonen / klachtenregelingen (o.a. de benodigde opleidingskwalificatie)
– BHV en ontruiming (o.a. de benodigde opleidingskwalificatie BHV’ers)
– relatie met externe arbodienst
2. fysische omstandigheden
– schoonmaken werk- en leefruimtes
– toiletten
– omkleedruimtes (privacy; geslachtgescheiden)
– ventilatie / luchtkwaliteit
– stof (krijtstof – astmapatiënten)
– geluid / akoestiek
– hittewering
– verwarming
– verlichting (daglicht)
3. materiele voorzieningen
– afmetingen meubilair
– afmetingen klaslokaal (in combinatie met aantal leerlingen): vgl. normen m.b.t. kantoren)
– groepsgrootte bij specifieke werkzaamheden, en toezicht (ook bij zelfstandig werken)
– nooduitgangen
– afzuiging bij techniek/lassen en diverse vakken binnen praktijkonderwijs
– afsluitbare kastjes (lockers), m.n. ook voor docenten
– eigen werkruimten voor werknemers, incl. benodigde voorzieningen/werkmaterialen
4. sociale onveiligheid
– toezicht algemene ruimtes / camera’s
– procedures en schoolveiligheidsplan
– schoolfeestjes en –kampen; aansprakelijkheid begeleiding
– pesten
– seksuele intimidatie en andere vormen van geweld
– toegankelijkheid gebouwen (sleutelbeheer, tourniquets, bewaking)
– relatie met externe instanties (politie e.d.)
5. werkdruk (i.c.m. 4 te vatten onder het begrip ‘psychosociale arbeidsrisico’s’ als bedoeld in de nieuwe Arbowet)
Verder heb ik de uitganbgspunten van de vakcentrales bijgevoegd.
Wij wachten nu op een terugkoppeling van de onderhandelaars.
Even voor de duidelijkheid, dit stuk is niet bedoeld als discussie stuk, maar informatief. Graag wil ik vragen bantwoorden en onduidelijkheden wegnemen, ook sta ik open voor suggesties en gedachten.
Wegens het beëindigen van mijn lidmaatschap, zal ik hierop niet meer reageren of aanvullen.
Valt rascisme onder andere
Valt rascisme onder andere vormen van geweld?
ergens anders
Beste Historica,
Rascisme is al in de grondwet geregeld, nu ken ik die niet zo goed, dus kan ik geen exacte plaats aangeven. Daarnaast hebben we de wet gelijke behandeling, deze zijn vele malen sterker dan de arbo wet.
Beste McNeacol, ik moet toegeven
dat ik behoorlijk wat bewondering begin te krijgen voor jouw vakbondswerk. Er gebeurt iets raars: zelfs mijn wantrouwen voor de vakbond begint een beetje af te nemen. Word ik seniel?
Nee
ik denk dat je wakker wordt!
Misschien slaap ik nog wel
En het staat zo grappig, al die ARBO-letters op papier. En het maakt zo´n leuk pakketje, al die ARBO-blaadjes samen.
Maar kom er niet mee bij de baas.
Die zegt (in woorden van gelijke strekking): ´Wacht even, je werkt in het onderwijs hoor. Dat kost te veel. Daar kunnen we allemaal niet aan beginnen. Ja, misschien ooit in de nieuwbouw.´ (Nieuwbouw, aangekondigd in 1998 voor 2002, later beloofd in 2008, nog later uitgesteld tot veel later tijdstip, OMO heeft het nu eenmaal niet zo breed, dat is bekend).
Tot die tijd is ARBO in onze kolonie zoiets van: we komen er samen wel uit (maar meestal niet) en die regels zijn dus iets voor (veel) later. Begin er ook niet over tegen een ARBO-functionaris, want die rekt de regels moeiteloos op waar u bij staat, in zijn gezellige, rustige, schone en goed geventileerde kantoor. Ja, en heus, uw situatie valt volgens mij echt binnen de gestelde normen hoor. Wat zegt u, die nieuwe tussenwand van multiplex die het oorspronkelijke lokaal in tweeën verdeelt is 15 mm dik? Dat lijkt me voldoende hoor.
ARBO: staat dat voor Alle Regels Behendig Ontduiken?
Zo gaat dat al jaren en het wordt steeds erger: men zet iets op papier en dan is het meteen opgelost….
Wakker worden besturen de tijd van de oude ARBO……
…… is voorbij. De arbeidsinspectie kan nu sneller en hogere boetes (al gauw € 20000,00) uitschrijven per overtreding dan vroeger.
de AI is een nog grotere vriend van de werknemer geworden.
Arbo
Ik heb me nooit zo in arbo-zaken verdiept, maar gelukkig zie ik in de bovenstaande lijst een aantal zaken terugkomen die ik belangrijk vind, zoals eigen, afsluitbare bergruimte (liefst iets wat groter is dan slechts een “locker” en zich bevindend buiten de lokalen) en aandacht voor oppervlakte van werkruimte in lokalen.
Wat ik nog mis, is iets over pauzes, locaties en aantal aanééngesloten uren lesgeven, en tijdstippen van lesaanvang.
Ooit had ik een dag op mijn rooster met acht uren les, van 8.30 tot 16.10, zonder tussenuren, waarbij ik in mijn grote pauze van locatie moest wisselen op een dienstfiets, of wat daar voor door moest gaan. Die dag, en vooral de middag, was altijd een hel, en ik heb me altijd afgevraagd of e.e.a. wel kon of zou moeten kunnen volgens de arbo-wetgeving.
Wat ik zou willen:
1) Als je bijv. anderhalf uur van je werk vandaan woont, het recht hebben om sowieso niet het eerste uur te worden ingeroosterd. Natuurlijk dwingt niemand je om zo ver van huis te gaan werken, maar je moet ’s ochtends ook nog eens marge inbouwen om nog wat voorbereidingen te treffen en niet te laat in je les te verschijnen. Je werkdag op school begint dus niet om 8.30 maar al om 8.00 of 8.10. Bijna een uur eerder dan “normale” kantoortijden. Schoolleiders en roostermakers willen daar wel rekening mee houden, maar het is nu altijd een gunst waar je naar moet dingen.
2) Acht uur op één dag les moeten geven, is absurd lang, en al helemaal voor iemand die nog in z’n eerste jaren als docent zit. Een redelijk maximum aantal lesuren per dag.
3) Het wisselen van locatie moest in de pauze gebeuren. Dat kostte me vaak 20 minuten van mijn pauze, die effectief toch al niet veel langer was dan dát. Een pauze is, net als een vakantie, volgens mij bedoeld om de batterij een beetje op te laden, en niet om ‘m extra leeg te maken. Locatiewisselingen moeten dus plaatsvinden buiten de pauzes om.
Dat, Em70
Zouden we allemaal wel willen. Maar hopelijk begrijp je ook dat niet haalbaar wordt gevonden en dat het een vrome wens zal blijven.
Het stukloon per leerling laat voor een docent niets anders toe; in klokuren noch in euro’s.
Arbo is een wet zonder goed doordachte sancties en dat biedt iedereen de vrijheid om hem alle kanten te omzeilen.
Arbo, haalbaarheid
Dat dit “niet haalbaar” wordt geacht en anders tóch met voeten wordt getreden, is voor mij nog geen reden om mijn wensen meteen maar in te slikken en over te gaan tot de orde van de dag. Niet met voorstellen en eisen komen, de handdoek al in de ring gooien voordat de strijd ook maar begonnen is, betekent je defensief opstellen, en dus alleen nog maar verdere achteruitgang. Je moet je vakbond en/of politieke partij natuurlijk wél een beetje opvoeden.
Er is toch zoiets als ….
… een arbeidsinspectie?
“De Nederlandse Arbeidsinspectie is een onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en ziet toe op de regels rondom werk zoals de Arbeidsomstandigheden wetgeving. Het toezicht geschiedt onder meer door het houden van inspecties. Bij overtredingen kan de Arbeidsinspectie boetes opleggen.”
www.arbeidsinspectie.nl/
Jullie hebben helemaal
Jullie hebben helemaal gelijk en uiterst redelijke punten en toch blijkt het vragen om intimidatie.
omzichtig en sluw
Ik heb geleerd om zo omzichtig als een duif en zo sluw als een slang te zijn (naar de woorden nvan een bijbelschrijver) en daarmee krijg ik steeds een klein beetje de veranderingen aan de gang. Ik heb mij uit de MR teruggetreokken, daardoor een low-profile gekregen en voed nu de voorzitter met de kennis die ik hier en daar vergaar en mijn collegae door stukken op het prikbord en op de tafels in de personeelskamer neer te leggen. Ik doe nu alles als AOB ICP (instellings contact persoon) en er is binnen het management een diep ontzag voor de bond waar een deel zelf ook lid van is.
Vorig jaar werd ik geïntimideerd wegens het dragen van Birkenstocken, dat wilde de directeur verbieden en dat zelfs in een verslag dwingend opnemen, terwijl de school geen kleding voorschrift heeft. Toen dreigde ik met een melding bij het meldpunt discriminatie. Na overleg met de rest van het management heb ik er niets meer overgehoord.
Ken je rechten en plichten kan ik een ieder alleen maar aanraden.
offtopic: google is your friend
Vergeef me dat ik me als ’n leerling gedraag, maar nou moest ik toch echt “ff googlen” om te weten waar je het in ’s Hemelsnaam over hebt.
www.birkenstockstore.nl/
Tsja, op die manier
is het niet zo moeilijk om op goede voet met uw directie te komen ;>)
*grijns*
Hij is leuk 🙂
Maar toch – en nu gooi ik wellicht de knuppel in ’t hoenderhok – denk ik bij mezelf wel eens bij sommige collega’s “trek toch eens wat fatsoenlijks aan!” Hoe was die uitspraak in het kader van sollicitaties ook al weer, iets met ‘first impression’ …. (you never get a second chance to make a first impression?)
Wat ik bedoel, wat zegt je kleding over je onderwijs? Feitelijk niets natuurlijk, en natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel, maar ik kan me de algemene opinie wel indenken dat, wanneer je er sjofel en slordig bij loopt, je onderwijs wel niet veel beter zal zijn …. Als je ergens voor staat, te weten je vak en goed onderwijs (en dat doen we toch met z’n allen) mag dat wat mij betreft ook best in je presentatie naar voren komen. ’t Getuigt ook van enig respect voor je “publiek”. En niet te vergeten, vind ik dat we hier wel ’n voorbeeldfunctie hebben.
(disclaimer) Bovenstaande is niet bedoeld als reactie op door BON-ners gedragen schoeisel, maar bedoeld in algemene zin. 😉
Geheel mee eens!
Met bovenstaand betoog van Geschiedenisleraar ben ik het hartgrondig eens. Bij bezoeken aan andere scholen bekroop mij al meermalen dezelfde gedachte. Het kan toch niet zo zijn dat het enige onderscheid tussen leerlingen en docenten de leeftijd is? Of sterker nog: dat de leerlingen in doorsnee aanzienlijk beter gekleed gaan dan de docenten?
Begrijp me goed: ik vind niet dat elke docent op elke school verplicht in een pak (mantel- voor de dames) moet verschijnen, wat bij ons wel zo is. Vanwege de aard van onze opleiding zijn bij de IVA de kledingvoorschriften bij ons in verhouding tot de meeste andere opleidingen zeer vergaand (in mijn BLOG staat daarover het een en ander geschreven voor wie het precies wil nalezen). De presentatie is echter een wezenlijk onderdeel van je hele optreden en daarmee ook van de houding die anderen – met name leerlingen – tegenover jou vertonen.
Er is naar mijn mening niets mis mee om de afstand die er in leeftijd, kennis en ervaring tot de leerlingen is ook in je kleding tot uitdrukking te brengen. Dit alles uiteraard overeenkomstig de mores van de betreffende school.
Marten, noem eens man en paard
Vind je dat de kleding van docenten, zoals dat heet, casual kan zijn? Of vind je eigenlijk dat een stropdas en een jasje eigenlijk de voorkeur heeft (ik bedoel geen pak, gewoon stropdasje en colbert). Casual is overigens gewoon netjes, geen bloes met vlekken en geen spijkerbroek met ‘fuck me’ op de achterzak.
Wat mij betreft: ik draag nooit een stropdas, wel een jasje (colbertje). Soms een spijkerbroek erbij. We hadden een docent op school die altijd een jasje met stropdas droeg. Vond ik eigenlijk wel mooi. Als ze dergelijke kleding verplicht zouden stellen, zou ik er niet eens op tegen zijn.
Dat docenten als schooiers worden behandeld, kan worden versterkt door er als een schooier bij te lopen. Zit wat in.
ik zou direct stoppen
met het onderwijs, wanneer jasje en overhemd met stropdas verplicht zouden worden. Dan kan ik me zelf niet meer zijn.
Ik loop altijd met verzorgde kleding, zonder aanstootgevende teksten, bijna helemaal geen teksten. Gewoon een T-shirt met een jas zonder mouwen met veel zakken en een broek met veel zakken, heb ik nodig.
Ik vind dus dat de kleding netjes moet zijn en iets van de persoon dient te reflecteren. En vooral de persoon moet zich er gemakkelijk in voelen. Wanneer je je niet prettig voelt dan reflecteert dat naar de klas en in je lesgeven.
Geheel mee eens
Natuurlijk McNeacol, je moet je prettig voelen in je kleding; die moet bij je passen. En zoals een pak bij mij past, past de door jou beschreven kleding bij jou. Je geeft daarbij zelf ook aan dat je er wel voor zorgt dat er geen teksten (al of niet aanstootgevend) op staan en dat het allemaal ‘netjes’ is. Voor jou geen jasje-dasje, moet je vooral niet aan beginnen. Alhoewel, een goed passend jasje-dasje wordt door menig echtgenote (v/m) zeer gewaardeerd ;->
Man en paard 🙂
Ja, ik vind dat kleding van docenten casual kan zijn als dat bij de betreffende school past. Alleen vind ik persoonlijk casual niet een spijkerbroek die drie maten te groot is en waar de verfvlekken van het bijwerken van de plinten nog in zitten. Casual vind ik ook niet een slobbertrui met een rommelig T-shirt eronder. Oftewel: heel en schoon is wel het aller-allerminste, een goede passing komt direct daarna. Maar let wel: dit is mijn persoonlijke mening maar ik vermoed dat Simon en ik het hierover eens zijn.
Zoals aangegeven gaan wij ten opzichte van de meeste (waarschijnlijk alle ….. ) andere scholen in Nederland heel ver in onze kledingvoorschriften. Zo ver moet dat zeker niet overal gaan, dat zou vaak contraproductief zijn. Neemt niet weg dat ik – wederom geheel persoonlijk – er niet tegen zou zijn als docenten via hun kleding bewust een zekere afstand tot leerlingen/studenten zouden creëeren. En een jasje-dasje kun je daar heel goed voor gebruiken.
Klonen zou ik niet willen maken. Op mijn middelbare school – zo rond 1975 – had ik een docent geschiedenis die bijna altijd gekleed ging in een spijkerbroek met een riem met op de gesp “I’m the Boss” en zijn onafscheidelijke leren jack. Geweldig goede docent. Zijn collega wiskunde – ex-bokser met dito postuur – droeg altijd jasje-dasje. Ook een geweldige docent. Kleding is dus niet de manier om een goede docent te zijn/worden en is al helemaal niet de manier om respect af te dwingen. Maar kleding kan wel bewust gebruikt worden om een bepaalde indruk te maken op je omgeving en in schoolverband duidelijk te maken dat je als docent een andere positie hebt dan een leerling. Niet een ‘hogere’ positie o.i.d., maar een andere. Nog één keer: dit is allemaal mijn hoogst persoonlijke mening ……
Ik ben het er geloof ik helemaal mee eens
(maar ik ben traag, mijn hersenen denken niet, die malen en herkauwen.) Wel geloof ik dat we, als we zouden fotograferen op scholen, hogescholen, en universiteiten, we -weet ik ook niet zeker hoor- zouden ontdekken dat hoogleraren zich beter kleden dan docenten. Het valt mij op dat ik hier in utrecht steeds meer docenten en hoogleraren in pak zie verschijnen. De kleding van de docenten bij mij op school was af en toe hopeloos.
En presentatie: lezingen in de aula, hier in utrecht, zijn veelzeggend- Midas Dekker verschijnt zonder stropdas, die kleedt zich op z’n ‘gewoontjes’, H.Philipse zit keurig in het pak, maar trekt tijdens het informele deel zijn jasje uit en rolt zijn mouwen op. Qua presentatie wint hij het glansrijk van Midas (die na een half uur, als het publiek is uitgelachen, eigenlijk niet eens zo heel veel te vertellen blijkt te hebben, maar dat terzijde). Onze voorzitter verschijnt ook altijd in een pak. En dat staat ‘m goed.
Het is echt een erg interessant onderwerp, en ik ga er nu op letten: eens even tellen of ik niet ook nog wat afgetakelde universitaire docenten zie rondsjokken. (Aio’s kleden zich natuurlijk sjofel, maar die hebben dan ook geen geld voor een pak).
Je schijft [Op mijn middelbare school – zo rond 1975 – had ik een docent geschiedenis die bijna altijd gekleed ging in een spijkerbroek met een riem met op de gesp “I’m the Boss” en zijn onafscheidelijke leren jack.] Ha, ha, geweldig: I’m the boss! Het is inderdaad wel leuk als docenten excentriek zijn. Een poosje geleden had iemand een stukje geschreven over de type’s die hij dacht aan te treffen op de algemene vergdering: prachtig. Als je kledingvoorschriften hanteert, inderdaad, dan ben je deze folklore wel kwijt- dat is toch ook weer jammer.
Kledingconventies in de economische wetenschappen
Ik heb mij laten vertellen dat er grofweg twee soorten economen zijn: de verbaal ingestelde economen die breedsprakige bespiegelingen kunnen houden, en de wiskundig ingestelde nerds die aan ingewikkelde mathematische modellen sleutelen. De eersten zul je veel vaker in een strak pak aantreffen dan de tweeden, die er vaak wat sjofel bijlopen. Maar de echte bollebozen vind je eerder in de tweede groep dan in de eerste.
(Dit alles zonder een waarde-oordeel uit te spreken in de afweging intellect/uiterlijke verschijning.)
Variaties op hetzelfde thema
McNeacol schrijft: “Ik heb geleerd om zo omzichtig als een duif en zo sluw als een slang te zijn (naar de woorden nvan een bijbelschrijver) en daarmee krijg ik steeds een klein beetje de veranderingen aan de gang. “.
Jezus zegde: “Wees zo zachtaardig als een lam, maar zo sluw als een slang”.
De Kerk moet argeloos zijn als een duif en sluw als een slang.
Wees jij dan ook zachtmoedig als een duif, sluw als een slang
Moet je zo teder zijn als een duif, maar sluw als een slang
“Sluw als een slang en argeloos als een duif”
Hij handelde zachtmoedig als een duif en scherpzinnig als de slang
Uw zoekbewerking – “omzichtig als een duif” – heeft geen overeenkomstige documenten opgeleverd.
verhaspeling
dank GP, staat dat voor grote profeet???? voor het attenderen op deze misser, ik het 2 uitspraken verhaspeld. Maar de strekking is duidelijk.
ik doelde op wat Mattheus schreed: Ziet! Ik zend U uit als schapen te midden van wolven; geeft er daarom blijk van zo omzichtig als slangen en toch zo onschuldig als duiven te zijn.
Deze is nog veel treffender want wij zijn als schapen temidden van de wolven. En dit dan samen met wat jij aanhaalt heel sterk.
gp
gp1
gp2, had Simon het over.
gp3
gp4; aandacht voor Educational in Nature
.
.
.
gp58
gp59
gp60
gp61
Nieuwste vertaling
Nieuwste vertaling, Atheneum-Polak&Van Gennep, Amsterdam 2004:
Mattheus 10:16: “Bedenk wel ik zend jullie als schapen onder de wolven. Wees dus scherpzinnig als een slang, maar behoud de onschuld van een duif. Pas op voor de mensen, want ze zullen je voor het gerecht brengen en je geselen in hun synagogen”.
Inderdaad,
want als de arbeidsinspecteurs hun hielen hebben gelicht, gaat men merken dat de baasjes en bovenbaasjes het helemaal niet leuk vonden om zo te worden terechtgewezen. Tegenover het voordeel dat op deze manier behaald wordt, staat dan vaak een veel groter nadeel in de vorm van verslechterende arbeidsverhoudingen.
brief
dan helpt een brief naar het bestuur nog wel eens. Meld daarin vooral de door de leiding ingezette verslechtering van de arbeidsverhoudingen, met feiten omkleed, en dat dit wel eens tot een arbeidsconflict zou kunnen leiden dat de school veel geld kan kosten, omdat het door de leiding geïnitieerd is. Dan dek je jezelf direct in voor toekomstige problemen en eventueel voor het hekje bij de rechter.
Overigens vergeten directeuren vaak dat als het eens fout gaat en zij hebben geen juiste maatregelen, practisch en organisatorisch, genomen, dat zij zich dan voor het hekje van de rechter moeten verantwoorden en persoonlijk aansprakelijk zijn. Neem maar een tweede hypotheek meneer de directeur.
Zorg dat je zelf het heft in handen hebt en de situatie kunt regiseren.
Helaas is het onderwijs organisatorisch veranderd door de schaal vergroting, vroeger klein en gemoedelijk, we deden het samen, nu zij en wij, zij willen zeggen wat wij moeten doen, en dat is nu net geen leiding geven, maar dictatortje spelen.
alles in het juiste vakje
De dingen die je mist vallen of onder de CAO of zoals ik een aantal zaken lees taakbeleid en personeelsbeleid.
Ter info wij beginnen de lessen al om 8:10, voordeel na 7 lesuren ben ik om half drie vrij of na 9 lesuren om 16:15.
Maar de de punten 1, 2 en 3 dienen door de PMR met het bestuur geregeld te worden en in het taakbeleid beschreven te worden.
Zet je MR aan het werk EM70, of neem er zelf zitting in.