Amsterdam, 7 april 2007
Van onze speciale verslaggever.
De verplichting die het ministerie van O&W oplegt aan de VO scholen om 1024 uur les te geven leidt tot een ontslaggolf op scholen en bij onderwijskoepels. Managers klagen steen en been omdat de enige manier om aan deze eis te voldoen is om meer docenten in dienst te nemen en managers te ontslaan. Men waarschuwt dat hierdoor het hele Nieuwe Leren in gevaar kan komen en het onderwijsniveau zal afzakken naar dat van de jaren vijftig.
Ook de Algemene Vereniging van Schoolleiders, Sjoerd Slagter van de VO raad, Meisje Vliegenthardt van de BVE raad, Doekle Terpstra en het gezamelijke management van de onderwijs ondersteunende instellingen hebben een brandbrief naar het kabinet gestuurd. Binnenkort zal er geen geld meer zijn voor innovatieve cursussen als “blaas-hoofd training’ , “competentie is een keuze” en het traject “Zoek je zelf broeder”, voor de zoekende professional.
[Bovenstaande is een persiflage; M79]
Paniek
Daar zien we het al gebeuren, de managers raken in paniek!
Nu volhouden Plasterk, Van Bijsterveldt en Dijksma!
het NIVEAU
zal afzakken naar de jaren vijftig? Het niveau van de H.B.S. was zeker laag in de jaren vijftig?
mis ik iets of wordt hiet heel iets anders bedoeld dan kennisniveau?misschien het aantalniveau van
managers?
Niveau…
Voorspelling:
het vertrek van managers uit de VO onderwijsinstellingen kan geen enkel negatief effect hebben op het niveau van het geboden onderwijs. Immers, het onderwijs wordt verzorgd door onderwijsgevenden. Managers, adieu!
En we houden geld over.
Kan dan naar onze bankrekening.
En we hoeven dan ook geen
POP en PAP meer!
Er bestond ook nog een
Er bestond ook nog een gymnasium. wat exacte vakken in de betarichting betreft gelijkwaardig aan HBS-B Ook aan de beta-kant eindexamen in latijn EN Grieks en op een hoger niveau dan nu Latijn OF Grieks. De HBS-ers waren na 5 jaar klaar voor de universiteiten. De Gymnasiasten, die net als de HBS-ers ook nog Engels, frans en Duits moesten leren deden daar een jaar langer over. Bekend is dat Nedeland dankzij de HBS veel nobelprijswinnaars heeft voortgebracht. Wat de verontruste managers beweren over het slechte onderwijs in de 50-er jaren is klinkklare onzin.
Wel stonden de CWI-kantoren
iedere maandag vol met werkloze managers die het onderwijs niet meer nodig had … Het was moeilijk voor hen passend emplooi te vinden. Echte leraars waren het niet, echte managers ook niet … Velen werd gevraagd zich te laten omscholen tot leraar, maar velen van hen durfden die stap niet aan …
stop de persen
Zeer geestig, 1945.
Willem Smit
tsjesses
een aprilgrap? bah, volledig ingetuind!
Het is verduveld slim
dat men ten ministerie éérst het MBO aanpakt, want daarin hebben ze steun van het bedrijfsleven, al twijfelen sommigen aan de oprechtheid van de klachten. Achter het PO en VO staan alleen ouders en die kun je toch met gemak opzij schuiven?
Was het maar waar
De managers wentelen het gewoon af op de docenten.