Onderstaand artikel stond in De Volkskrant van 12 maart 2007. Zoals gaan de onderwijsbestuurders gewoon verder met hun kwalijke praktijken.
==============================================
Reclame Code Commissie: Hogeschool mag naam opleiding niet opleuken
Volgens de Reclame Code Commissie (RCC) bedient de Hogeschool van Amsterdam zich van misleidende reclame. De hogeschool prijst een opleiding Fashion & Branding op zijn website aan, maar eigenlijk is dat een afstudeerrichting van technische commerciële confectiekunde. Omdat dat op het diploma komt te staan, moet de opleiding ook zo worden aangeprezen, vindt de Reclame Code Commissie.
De studentenorganisatie ISO had de zaak aangebracht. Het ISO voert al sinds augustus actie tegen wat zij misleiding noemt in de naamgeving van opleidingen. Voorzitter Sebastiaan den Bak van het ISO is blij met de uitspraak. ‘We hadden ook klachten over een opleiding van Saxion in Deventer, maar die hogeschool heeft meteen zijn website aangepast. De HvA deed dat niet.’ Volgens Den Bak zijn er veel opleidingen die met ‘opgeleukte namen’ worden aangeprezen. ‘Ik hoop niet dat we voor elk van die gevallen naar de Reclame Code Commissie moeten.’ Hij wil zo snel mogelijk een gesprek met de hogescholenkoepel HBO-raad.
De Hogeschool van Amsterdam is niet van plan zich iets van de uitspraak van de Reclame Code Commissie aan te trekken, zegt een woordvoerder. De commissie is niet bevoegd omdat onderwijsinstellingen er niet bij zijn aangesloten, en heeft bovendien geen verstand van onderwijs. Van misleiding is geen sprake, zegt hij.
De woordvoerder van de Hogeschool van Amsterdam wijst erop dat op de website waar de opleidingen worden aangeprezen, duidelijk staat dat Fashion & Branding een afstudeerrichting is van technische commerciële confectiekunde. ‘En natuurlijk krijg je dan ook een diploma technische commerciële confectiekunde.’
De hogeschool zegt zijn website in het najaar al te hebben aangepast toen de NVAO, de keuringsdienst van het hoger onderwijs, met klachten kwam. ‘Zoals het er nu staat, zo is het toegestaan volgens de NVAO. Misschien gaan we nog in beroep tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie, want we vinden het wel vervelend als misleider te worden neergezet.’
De NVAO is ook verbaasd over de uitspraak van de Reclame Code Commissie. Ook de NVAO denkt dat de Commissie niet goed weet hoe het onderwijs in elkaar zit. ‘We hebben in het najaar met de hogescholen over dit probleem van opgeleukte namen gepraat. Als ze duidelijk maken welk diploma je krijgt, is het goed. Wat? Staat dat niet op die website? Dan is er sprake van misleiding.’
=======================================
HvA
De woordvoerder van de Hogeschool van Amsterdam wijst erop dat op de website waar de opleidingen worden aangeprezen, duidelijk staat dat Fashion & Branding een afstudeerrichting is van technische commerciële confectiekunde. ‘En natuurlijk krijg je dan ook een diploma technische commerciële confectiekunde.’ O ja ? Maar technische commerciële confectiekunde kan ik nergens vinden, behalve hier in de kop: Afstudeerrichting van Technische Commerciële Confectiekunde. Via “Zoeken” met de term “technische commerciële confectiekunde” krijg ik een Google-overzicht en kan ik dit vinden. Nou ja zeg, ik ben een half uurtje bezig geweest, opleidingen, studies, afstudeerrichtingen , van wat ? Deze opleiding is bij de IB-Groep bekend onder code 34254. De officiële naam van deze opleiding waaronder deze bekend is bij de IB-Groep is Technische Commerciële Confectiekunde, de zogeheten CROHO-naam.
Ik stop er mee. Als havisten hier uitkomen is hun onderwijs toch zeer “redzaam” geweest.
De IBG
Op deze plek op de website van de informatiebeheergroep is de genoemde opleiding terug te vinden.
Inderdaad gebruikt de HvA deze naam nooit. De HvA gebruikt alleen de namen van de ‘afstudeerrichtingen’: Fashion & Design, Fashion & Branding en Fashion & Management.
In zip-formaat
En dan is het nog niet gemakkelijk toegankelijk, “downloaden in zip-formaat”. Overigens vind ik de NVA ook vrij ëlitair”: Ook de NVAO denkt dat de Commissie niet goed weet hoe het onderwijs in elkaar zit. Wie wel ?