Opnieuw een student met een stuk waar niemand omheen kan. Het kan haast niet anders of het is iemand uit onze omgeving. Geweldig!
17 Reacties
wie van ons? Het is misschien een zoon van Dorien?
Willem Smit
Kinderen hebben de achternaam van de vader Ik neem aan dat Dorien Pessers ook een man heeft ingeschakeld bij de verwekking van de zoon. In dat geval heeft de zoon vrijwel altijd de achternaam van de vader en niet van de moeder.
Overigens: Wat een prachtig stuk heeft die Lodewijk Pessers geschreven. Het stond in NRC next vanmorgen. Inmiddels is het dispuut uit de Volkskrant al afgevoerd volgens mij. Kan iemand weer eens wat behartigenswaardigs naar die zo veelgelezen krant sturen? Een bewerking van de lezing van Greetje van der Werf op ons Symposium zou wellicht in aanmerking komen voor het wetenschapskatern of zo.
die namen van vrouwen en kinderen…….. Excuseer me dat ik glimlach om je reactie..
Net als dat zonen vaak de achternaam hebben van de vader hebben veel vrouwen ook de onhebbelijke en lastige gewoonte om de achternaam van de echtgenoot over te nemen. Wie weet heft dorien dat ook wel gedaan.
Omdat veel forumdraden de neiging hebben langer te worden, verdient het aanbeveling het venster beschikbaar voor het forum, tot de rechter zijkant van het scherm te laten doorlopen.
Zo geweldig vind ik het niet Zo geweldig vind ik het niet. Als ik dit stuk vergelijk met zijn vorige uit 2002 geeft Lodewijk Pessers er blijk van niet goed door te hebben wat studeren is, en zijn zijn aangedragen oplossingen op zijn minst ondoordacht. Hij houdt namelijk geen rekening met de gevolgen. Ik heb al vaker litanieen gelezen van “slimme” vwo’ers, die klagen over het niveau van hun onderwijs, en dat ze te weinig te doen hebben. Als ze meer willen doen dan in het boekje staat moeten ze aanvullende opdrachten vragen, of als ze aan een project meedoen iedereen vol bewondering laten staan over hun bijdrage en inbreng. Ik ken leerlingen, die als ze iets niet snappen, dat even op internet melden, in de gauwigheid zelf nog even een bijdrage leveren aan de beantwoording van vragen die ze tegenkomen, en een uur later het antwoord ophalen, en ook nog even weer door de vragenlijst scrollen. Die leren wat en die leveren een bijdrage aan de kennisontwikkeling van de Nederlandse jeugd.
Wat betreft de aangedragen oplossingen: (1)Verbreed het HBO, versmal en verbeter de universiteiten. HBO nog breder ? Universiteiten smaller ? De vraag stellen is ‘m beantwoorden.
(2)Beperk de invloed van onderwijskundigen. School docenten beter bij, trek daar geld voor uit, overheid, directie, trek tijd geld en tijd uit voor implementatie van de noodzakelijke vernieuwingen. Dat is het probleem.
(3) Moderne media…. Een a.s. jurist heeft die moderne media misschien niet nodig, maar de leerling die natuurkunde in zijn vakkenpakket heeft is zeer gebaat bij allerleid nieuwe producten, de lusfilm van vroeger was al onmisbaar (Tacoma bridge).
(4) Beleving van de student. Dit begrijp ik niet, en als ik wel begrijp dan vind ik het vanzelfsprekend.
toch wel De universiteit dient van het allerhoogste niveau te zijn, toegesneden op de betere VWO-er. Niet enkel voor die studenten die zelf meer willen doen, maar voor elke student. Dat kan gevolgen hebben voor de mindere studenten. Zij blijken niet geschikt.
De mindere VWO-er kan dan naar het HBO.
Zodoende wordt het HBO (bedoeld voor de beter HAVO-er) aan de bovenkant wat opgekrikt. Ik zou dat geen verbreding noemen, maar denk dat dit wel is wat Lodewijk beoogt te zeggen.
Natuurlijk moeten docenten bijgeschoold worden. Op universiteiten gaat dat vanzelf omdat men onderzoek geacht wordt te doen. Op HBO’s gebeurt dat momenteel voornamelijk door HNL-achtige trainingen. Die onderwijskundige bijscholing kan niet snel genoeg verdwijnen, want werkt enkel slecht onderwijs in de hand (tenzij er straks onderwijskundigen komen met goede ideeën, maar ik verwacht dat echt niet)
Natuurlijk moet er gebruik gemaakt worden van moderne media, daar waar dat relevant is. Ik ga er van uit dat docenten van een vak ook op de hoogte zijn van de moderne producten tbv dat vak. Zinvolle producten kunnen gebruikt worden.
Dat Lodewijk signaleert dat veel docenten geen verstand hebben van ICT en juist daarom willen dat de studenten er mee leren omgaan vind ik zeer herkenbaar. Mensen die het hardste roepen om ICT in het onderwijs hebben er vaak het minste kaas van gegeten en zijn het meest onder de indruk van de zoveelste PowerPoint (nu met echte animaties!). Door hun gebrek aan kennis schatten ze de mogelijkheden van ICT véél te groot in.
En het laatste punt is inderdaad evident, maar helaas is de gangbare gedachte dat alles en iedereen vooral bij de belevingswereld van de student moet aansluiten. Zo evident is het voor de onderwijsvernielers kennelijk niet.
Goed lezen gpb Lodewijk schrijft: ‘nieuwe media moeten geen doel op zich worden’. Jij maakt daarvan ‘nieuwe media moeten niet’ en valt dat vervolgens aan.
Mij valt (net als 1945) op dat mensen die totaal geen verstand van computers hebben er het meest van onder de indruk zijn. Voor jongeren zijn de computer en de beamer net zo iets als de radio voor de ouderen. Handig hoor, maar niet zaligmakend.
Vorm versluiert inhoud. “Mij valt (net als 1945) op dat mensen die totaal geen verstand van computers hebben er het meest van onder de indruk zijn.”
Juist, weg er mee 🙂
Voor degenen die er vatbaar voor zijn, doet de aandacht voor de vorm de aandacht voor de inhoud verslappen, zo niet verdwijnen.
Omdat veel forumdraden de neiging hebben langer te worden, verdient het aanbeveling het venster beschikbaar voor het forum, tot de rechter zijkant van het scherm te laten doorlopen.
Vorm kost ook dure tijd (vluchtgedrag) Het maken van een mooie PowerPoint kost tijd. Kies de juiste kleuren, fonts, plaatjes. Maak het prachtig. Is soms werkelijk leuk om te doen. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet heb je twee volle dagen aan de vorm van je presentatie gewerkt. Vooral als de inhoud van wat je feitelijk zou willen vertellen lastig is, is werken een de vorm een zeer goede manier van vluchtgedrag. Je kunt tevreden zijn.. je hebt hard gewerkt die dag… aan je schoolwerk zelfs. Niemand kan je dan toch kwalijk nemen dat je in die 5 dagen dat je er voor had die inhoud niet wat beter op orde had kunnen hebben? Je hebt er tenslotte werkelijk hard aan gewerkt.
En net als met merkkleding: komt iemand anders met een blingbling presentatie, dan kun je zelf toch niet achterblijven. Het is ook zo mooi. Iedereen is zo in staat om zijn eigen meervoudige intelligentie te showen. Die zwakke rekenaar heeft in zijn reken presentatie toch maar mooi spiegeltjes en kraaltjes gebruikt. Opnieuw: iedereen gelijk!
Wie kaatst, Mark79 Het artikel is wat lastig te becommentarieren, omdat het een plaatje is, je kunt dus niet even een stuk tekst copieren, maar goed, dan maar zelf intypen: “De leraar die klassikaal doceert heeft meer begrepen van de moderne noden, dan zijn collega die de studenten in een groep of internet het zelf laat uitzoeken”. Hier reageerde ik o.a. op.
En dan maar gelijk even op de sneer: “Mij valt (net als 1945) op dat mensen die totaal geen verstand van computers hebben er het meest van onder de indruk zijn.” Mijn ervaring is totaal anders: mensen die totaal geen verstand van computers hebben doen ook totaal hun best niet om er verstand van te krijgen en rotzooien maar wat aan met Word en Powerpoint (Excel is te moeilijk) en vallen anderen, die wel verstand hebben van ICT lastig met hun waardeloze producten, die ze zelf prachtig vinden. Het heeft mij heel wat uren gekost er nog iets van te maken, zodat studenten met die producten nog aan iets kunnen. Maar meestal is het water naar de zee dragen. Terecht dat studenten dan klagen. Maar ik heb ook heel wat producten gezien die onderwijskundig veel bijdragen aan het leerproces. Ik ben bezig daar een overzicht van te maken, het vervelende is alleen dat veel links waarover ik beschik verouderd zijn en het materiaal is achter een wachtwoord verdwenen. Maar we hebben MIT nog.
Toch niet zo een verschil gpb Die mensen die geen verstand van computers hebben vallen vooral ook hun leerlingen lastig met hun waardeloze producten. Mensen die wel verstand van computers hebben gebruiken hem vaak maar sporadisch voor het onderwijs: een krijtje is meestal namelijk veel beter.
sneer? Ik lees in je reactie gpb, dat je de opmerking van Mark79 lijkt te interpreteren als een sneer (kennelijk in jouw richting). Dan lijk je te denken dat hij iets bedoelt als dat jij bj die mensen zouden kunnen horen die weinig van computers weten, maar het hardsts roepen.
Eerlijk gezegd lees ik dat helemaal niet in zn woorden en beweert hij net als ik (en net als jij hiervoor ook) dat er nogal wat docenten zijn, die geen benul van ICT hebben, er erg door geimponeerd zijn en kennelijk erg trots zijn op hun producten. Dat zijn exact de mensen die ik ook overal tegen kom en die roepen dat dat werken met ICT in het onderwijs zo vreselijk veel vermag.
Het lijkt me dat we op dat punt een vergelijkbare mening hebben. Geen sneer van Mark, voor zover ik begrijp dus.
Toch anders Wel een sneer, maar niet in mijn richting, want ik voel me echt niet aangesproken. Lees de rest van mijn reactie, want dat is wel een aanklacht!
Briljant stuk van die Pessers Dit stuk is van A tot Z mijn mening, alleen zegt hij het ook nog eens compact en in prima Nederlands.
Ik hoop nog veel van hem te lezen.
Het einde zoek! Evaluatie van het leerproces heeft de vakinhoud in belang allang overtroffen.
Inderdaad Lodewijk Pessers.
En als het proces niet duidelijk ergens heen leidt, naar een omschreven en bepaald doel, een ‘norm’, dan wordt dat proces stuurloos en mist het de norm waaraan het getoetst kan worden.
Dan is letterlijk het einde zoek.
Dit is nu aan het gebeuren binnen het ”nieuwe’ mbo en hbo.
Wat vind je hier van ? Wat vind je hier van ? Zo kan het toch ook ? Het is en …. en. Als dat niet gebeurt blijft de school in gebreke. Daar moet de inspectie op toezien.
Zoals verwacht ben ik vol Zoals verwacht ben ik vol van euforie! Wederom een student die opstaat en zegt waar het op staat.
Of ik het met zijn visie eens ben is een tweede, maar het doel heiligt de middelen: Goed Onderwijs.
Chapeau mijn jongeheer Pessers!
Historia vitae magistra
Reacties zijn gesloten.
Copyright & kopiëren; 2025|WordPress thema door MH Themes
wie van ons?
Het is misschien een zoon van Dorien?
Willem Smit
Kinderen hebben de achternaam van de vader
Ik neem aan dat Dorien Pessers ook een man heeft ingeschakeld bij de verwekking van de zoon. In dat geval heeft de zoon vrijwel altijd de achternaam van de vader en niet van de moeder.
Overigens: Wat een prachtig stuk heeft die Lodewijk Pessers geschreven. Het stond in NRC next vanmorgen. Inmiddels is het dispuut uit de Volkskrant al afgevoerd volgens mij. Kan iemand weer eens wat behartigenswaardigs naar die zo veelgelezen krant sturen? Een bewerking van de lezing van Greetje van der Werf op ons Symposium zou wellicht in aanmerking komen voor het wetenschapskatern of zo.
die namen van vrouwen en kinderen……..
Excuseer me dat ik glimlach om je reactie..
Net als dat zonen vaak de achternaam hebben van de vader hebben veel vrouwen ook de onhebbelijke en lastige gewoonte om de achternaam van de echtgenoot over te nemen. Wie weet heft dorien dat ook wel gedaan.
Eerdere bijdrage
Zijn eerdere bijdrage aan het debat is na een klik hier te lezen.
Omdat veel forumdraden de neiging hebben langer te worden, verdient het aanbeveling het venster beschikbaar voor het forum, tot de rechter zijkant van het scherm te laten doorlopen.
Zo geweldig vind ik het niet
Zo geweldig vind ik het niet. Als ik dit stuk vergelijk met zijn vorige uit 2002 geeft Lodewijk Pessers er blijk van niet goed door te hebben wat studeren is, en zijn zijn aangedragen oplossingen op zijn minst ondoordacht. Hij houdt namelijk geen rekening met de gevolgen. Ik heb al vaker litanieen gelezen van “slimme” vwo’ers, die klagen over het niveau van hun onderwijs, en dat ze te weinig te doen hebben. Als ze meer willen doen dan in het boekje staat moeten ze aanvullende opdrachten vragen, of als ze aan een project meedoen iedereen vol bewondering laten staan over hun bijdrage en inbreng. Ik ken leerlingen, die als ze iets niet snappen, dat even op internet melden, in de gauwigheid zelf nog even een bijdrage leveren aan de beantwoording van vragen die ze tegenkomen, en een uur later het antwoord ophalen, en ook nog even weer door de vragenlijst scrollen. Die leren wat en die leveren een bijdrage aan de kennisontwikkeling van de Nederlandse jeugd.
Wat betreft de aangedragen oplossingen: (1)Verbreed het HBO, versmal en verbeter de universiteiten. HBO nog breder ? Universiteiten smaller ? De vraag stellen is ‘m beantwoorden.
(2)Beperk de invloed van onderwijskundigen. School docenten beter bij, trek daar geld voor uit, overheid, directie, trek tijd geld en tijd uit voor implementatie van de noodzakelijke vernieuwingen. Dat is het probleem.
(3) Moderne media…. Een a.s. jurist heeft die moderne media misschien niet nodig, maar de leerling die natuurkunde in zijn vakkenpakket heeft is zeer gebaat bij allerleid nieuwe producten, de lusfilm van vroeger was al onmisbaar (Tacoma bridge).
(4) Beleving van de student. Dit begrijp ik niet, en als ik wel begrijp dan vind ik het vanzelfsprekend.
toch wel
De universiteit dient van het allerhoogste niveau te zijn, toegesneden op de betere VWO-er. Niet enkel voor die studenten die zelf meer willen doen, maar voor elke student. Dat kan gevolgen hebben voor de mindere studenten. Zij blijken niet geschikt.
De mindere VWO-er kan dan naar het HBO.
Zodoende wordt het HBO (bedoeld voor de beter HAVO-er) aan de bovenkant wat opgekrikt. Ik zou dat geen verbreding noemen, maar denk dat dit wel is wat Lodewijk beoogt te zeggen.
Natuurlijk moeten docenten bijgeschoold worden. Op universiteiten gaat dat vanzelf omdat men onderzoek geacht wordt te doen. Op HBO’s gebeurt dat momenteel voornamelijk door HNL-achtige trainingen. Die onderwijskundige bijscholing kan niet snel genoeg verdwijnen, want werkt enkel slecht onderwijs in de hand (tenzij er straks onderwijskundigen komen met goede ideeën, maar ik verwacht dat echt niet)
Natuurlijk moet er gebruik gemaakt worden van moderne media, daar waar dat relevant is. Ik ga er van uit dat docenten van een vak ook op de hoogte zijn van de moderne producten tbv dat vak. Zinvolle producten kunnen gebruikt worden.
Dat Lodewijk signaleert dat veel docenten geen verstand hebben van ICT en juist daarom willen dat de studenten er mee leren omgaan vind ik zeer herkenbaar. Mensen die het hardste roepen om ICT in het onderwijs hebben er vaak het minste kaas van gegeten en zijn het meest onder de indruk van de zoveelste PowerPoint (nu met echte animaties!). Door hun gebrek aan kennis schatten ze de mogelijkheden van ICT véél te groot in.
En het laatste punt is inderdaad evident, maar helaas is de gangbare gedachte dat alles en iedereen vooral bij de belevingswereld van de student moet aansluiten. Zo evident is het voor de onderwijsvernielers kennelijk niet.
Goed lezen gpb
Lodewijk schrijft: ‘nieuwe media moeten geen doel op zich worden’. Jij maakt daarvan ‘nieuwe media moeten niet’ en valt dat vervolgens aan.
Mij valt (net als 1945) op dat mensen die totaal geen verstand van computers hebben er het meest van onder de indruk zijn. Voor jongeren zijn de computer en de beamer net zo iets als de radio voor de ouderen. Handig hoor, maar niet zaligmakend.
Vorm versluiert inhoud.
“Mij valt (net als 1945) op dat mensen die totaal geen verstand van computers hebben er het meest van onder de indruk zijn.”
Juist, weg er mee 🙂
Voor degenen die er vatbaar voor zijn, doet de aandacht voor de vorm de aandacht voor de inhoud verslappen, zo niet verdwijnen.
Omdat veel forumdraden de neiging hebben langer te worden, verdient het aanbeveling het venster beschikbaar voor het forum, tot de rechter zijkant van het scherm te laten doorlopen.
Vorm kost ook dure tijd (vluchtgedrag)
Het maken van een mooie PowerPoint kost tijd. Kies de juiste kleuren, fonts, plaatjes. Maak het prachtig. Is soms werkelijk leuk om te doen. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet heb je twee volle dagen aan de vorm van je presentatie gewerkt. Vooral als de inhoud van wat je feitelijk zou willen vertellen lastig is, is werken een de vorm een zeer goede manier van vluchtgedrag. Je kunt tevreden zijn.. je hebt hard gewerkt die dag… aan je schoolwerk zelfs. Niemand kan je dan toch kwalijk nemen dat je in die 5 dagen dat je er voor had die inhoud niet wat beter op orde had kunnen hebben? Je hebt er tenslotte werkelijk hard aan gewerkt.
En net als met merkkleding: komt iemand anders met een blingbling presentatie, dan kun je zelf toch niet achterblijven. Het is ook zo mooi. Iedereen is zo in staat om zijn eigen meervoudige intelligentie te showen. Die zwakke rekenaar heeft in zijn reken presentatie toch maar mooi spiegeltjes en kraaltjes gebruikt. Opnieuw: iedereen gelijk!
Wie kaatst, Mark79
Het artikel is wat lastig te becommentarieren, omdat het een plaatje is, je kunt dus niet even een stuk tekst copieren, maar goed, dan maar zelf intypen: “De leraar die klassikaal doceert heeft meer begrepen van de moderne noden, dan zijn collega die de studenten in een groep of internet het zelf laat uitzoeken”. Hier reageerde ik o.a. op.
En dan maar gelijk even op de sneer: “Mij valt (net als 1945) op dat mensen die totaal geen verstand van computers hebben er het meest van onder de indruk zijn.” Mijn ervaring is totaal anders: mensen die totaal geen verstand van computers hebben doen ook totaal hun best niet om er verstand van te krijgen en rotzooien maar wat aan met Word en Powerpoint (Excel is te moeilijk) en vallen anderen, die wel verstand hebben van ICT lastig met hun waardeloze producten, die ze zelf prachtig vinden. Het heeft mij heel wat uren gekost er nog iets van te maken, zodat studenten met die producten nog aan iets kunnen. Maar meestal is het water naar de zee dragen. Terecht dat studenten dan klagen. Maar ik heb ook heel wat producten gezien die onderwijskundig veel bijdragen aan het leerproces. Ik ben bezig daar een overzicht van te maken, het vervelende is alleen dat veel links waarover ik beschik verouderd zijn en het materiaal is achter een wachtwoord verdwenen. Maar we hebben MIT nog.
Toch niet zo een verschil gpb
Die mensen die geen verstand van computers hebben vallen vooral ook hun leerlingen lastig met hun waardeloze producten. Mensen die wel verstand van computers hebben gebruiken hem vaak maar sporadisch voor het onderwijs: een krijtje is meestal namelijk veel beter.
sneer?
Ik lees in je reactie gpb, dat je de opmerking van Mark79 lijkt te interpreteren als een sneer (kennelijk in jouw richting). Dan lijk je te denken dat hij iets bedoelt als dat jij bj die mensen zouden kunnen horen die weinig van computers weten, maar het hardsts roepen.
Eerlijk gezegd lees ik dat helemaal niet in zn woorden en beweert hij net als ik (en net als jij hiervoor ook) dat er nogal wat docenten zijn, die geen benul van ICT hebben, er erg door geimponeerd zijn en kennelijk erg trots zijn op hun producten. Dat zijn exact de mensen die ik ook overal tegen kom en die roepen dat dat werken met ICT in het onderwijs zo vreselijk veel vermag.
Het lijkt me dat we op dat punt een vergelijkbare mening hebben. Geen sneer van Mark, voor zover ik begrijp dus.
Toch anders
Wel een sneer, maar niet in mijn richting, want ik voel me echt niet aangesproken. Lees de rest van mijn reactie, want dat is wel een aanklacht!
Briljant stuk van die Pessers
Dit stuk is van A tot Z mijn mening, alleen zegt hij het ook nog eens compact en in prima Nederlands.
Ik hoop nog veel van hem te lezen.
Het einde zoek!
Evaluatie van het leerproces heeft de vakinhoud in belang allang overtroffen.
Inderdaad Lodewijk Pessers.
En als het proces niet duidelijk ergens heen leidt, naar een omschreven en bepaald doel, een ‘norm’, dan wordt dat proces stuurloos en mist het de norm waaraan het getoetst kan worden.
Dan is letterlijk het einde zoek.
Dit is nu aan het gebeuren binnen het ”nieuwe’ mbo en hbo.
Wat vind je hier van ?
Wat vind je hier van ? Zo kan het toch ook ? Het is en …. en. Als dat niet gebeurt blijft de school in gebreke. Daar moet de inspectie op toezien.
Zoals verwacht ben ik vol
Zoals verwacht ben ik vol van euforie! Wederom een student die opstaat en zegt waar het op staat.
Of ik het met zijn visie eens ben is een tweede, maar het doel heiligt de middelen: Goed Onderwijs.
Chapeau mijn jongeheer Pessers!
Historia vitae magistra