Studeren enkel voor de elite!

Zoals Youp van ’t Hek al zei: Lenen, lenen. Betalen, betalen.

NRC van 22 januari.

Studenten gaan meer rente over lening betalen

Rotterdam, 22 jan. Studenten gaan meer rente betalen over hun leningen. Het kabinet stelt voor hen per 1 september 2007 een rentetarief van 3,9 procent te laten betalen, in plaats van de huidige 3,7 procent.

Dat blijkt uit een passage in de memorie van toelichting bij een nieuwe wet die een aantal elementen van het stelsel van studiefinanciering wijzigt. Het wetsvoorstel is een samenraapsel van kabinetsvoornemens, zoals de invoering van een lening ter hoogte van het collegegeld en een verlenging van de aflossingstermijn van 15 naar 25 jaar.

De renteverhoging is nodig om de kosten te dekken van deze aanpassingen die, volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, het stelsel „meer solidair” moeten maken.

De wijziging van het rentepercentage is structureel. De rente wordt vanaf aankomend studiejaar gebaseerd op die van staatsleningen met een looptijd van tien jaar. Op dit moment is de rente nog gebaseerd op die van staatsleningen van drie tot vijf jaar. De rente wordt eens per jaar vastgesteld; voor 2007 is het verschil vastgesteld op 0,2 procentpunt. Volgens de dagkoers van vandaag zou de toekomstige rente 0,42 procentpunt hoger komen te liggen dan de huidige.

De studenten zijn verontwaardigd over de rentestijging, na de eerdere belofte langer te mogen aflossen. „We worden blij gemaakt met een sigaar uit eigen doos”, zegt voorzitter Sebastiaan den Bak van studentenbond ISO. „Het gemiddelde verschil tussen de twee soorten rente is 1 procentpunt. Studenten met een lening gaan per jaar 330 euro extra betalen.” Een woordvoerder van Onderwijs erkent dat studenten gemiddeld meer gaan betalen, maar zegt een kleinere gemiddelde rentestijging te verwachten dan Den Bak.

De studentenleider betwijfelt of de kostendekking wel nodig is. Het kabinet verwacht dat, aan het eind van de aflossingstermijn, van meer studenten de schuld zal moeten worden kwijtgescholden. Den Bak voorspelt juist dat er minder kwijtscheldingen nodig zullen zijn. Hij gaat lobbyen tegen het voorstel.

5 Reacties

    • waarom zijn nieuwe leerboeken beter?
      Ik heb gehoord dat mensen die aan lagereschoolkinderen lesgeven graag oude degelijke reken- en taalboeken gebruiken. Daarom dacht ik “hoe ouder het leerboek des te beter”. Maar misschien is het lager onderwijs wat betreft de leerboeken nu over het dieptepunt heen. Wat ik in de tijd van de basisvorming in de onderbouw aan leerboeken gezien heb vond ik weerzinwekkend.

      • Oef, dat weet ik niet hoor
        En eigenlijk bedoelde ik ook geen oordeel uit te spreken over de kwaliteit van de boeken. Misschien zijn oude boeken inhoudelijk wel beter, wie weet (alhoewel, atlassen van 10 jaar oud?). Maar ik vermoed dat deze basisscholen niets te kiezen hebben. Geldgebrek. Altijd hetzelfde liedje. Waar is al dat geld toch gebleven?- Weet je, als je een erg hoog loon hebt en je verdient geld aan het onderwijs, dan snap je toch zelf wel dat dat ten koste gaat van boeken en kinderen? Eigenlijk vind ik die mensen die teren op het onderwijs (de duizenden adviseurs, en noem maar op), wel een beetje weghebben van de mafia. Heertje heeft gelijk: ze leven, in zekere zin, ten koste van anderen.

    • Kleine nuance
      De uitkomsten zullen op zichzelf wel correct zijn en dat is erg genoeg. Echter: de opdrachtgever van dit onderzoek is de vereniging van uitgevers van schoolboeken, de GEU. Vanmorgen hoorde ik een woordvoerder van de GEU op BNR melden dat het “een kostenkwestie” was. Hij bedoelde dat scholen hun boeken in minimaal pakweg 11-12 jaar afschrijven in plaats van de “standaard” 8 jaar. Op de tot twee maal toe herhaalde vraag van de interviewer of schoolboeken niet gewoonweg te duur zijn, ging hij wijselijk niet in maar verwees weer naar de scholen ………

      Marten

      • Ach, daar de GEU weer. Als
        Ach, daar is de GEU weer. Als oude boekenvakker ken ik ze nog van lang geleden, van voor ze boekhandel buiten spel zetten om meer in in eigen zak te steken.

Reacties zijn gesloten.