Veranderingen in het onderwijs worden vaak geintroduceerd als aanpassing bij de ontwikkelingen in de samenleving; een veranderde samenleving vraagt om ander onderwijs. Punt.
En na de punt volgt geen verdere verklaring over aard en oorzaak van de maatschappelijke veranderingen, geen wetenschappelijke beschouwing over hoe het onderwijs er als gevolg van deze veranderingen er dan uit moet gaan zien. Men stelt slechts vast dat de slechte gemotiveerdheid van jongeren een maatschappelijk probleem is, en dat er dus iets bedacht moet worden om de motivatie van de leerlingen te verbeteren.
Er wordt vervolgens een pot met subsidie opengetrokken en de dames en heren deskundigen gaan ermee aan de slag. De diagnose wordt niet gesteld.
Na verloop van tijd komen er dan wat ideeen op tafel die een heleboel mensen wel aanspreken, zoals vakkenintegratie, zelfstandig leren, competentiegericht onderwijs en noem maar op. Maar het blijft gokken.
Natuurlijk, je kunt via zo’n trial and error methode op den duur ook wel tot resultaten komen, maar dan doe je grote groepen leerlingen/studenten veel tekort.
Naar mijn inzicht zou het risico van een verloren opleiding kunnen worden beperkt door eerst maar eens een goede diagnose te stellen van de vermeende veranderingen in de samenleving. Daarna kan de probleemstelling en de operationalisering ervan worden opgesteld.
Gemakkelijk is dit allemaal niet; de samenleving is nogal complex. Maar zolang de voorstanders van HNL nog niet in staat zijn om het verband tussen maatschappelijke veranderingen en veranderingen in ons onderwijs aan te geven, ligt hier een taak voor BON.
Reacties zijn gesloten.
Veranderingen
Het eerste stuk van je betoog ben ik het helemaal mee eens Ton.
Je laatste zin “zolang de voorstanders van HNL nog niet in staat zijn om het verband tussen maatschappelijke veranderingen en veranderingen in ons onderwijs aan te geven, ligt hier een taak voor BON” snap ik niet helemaal. Kun je hier iets preciezer zijn?
Veranderingen
Beste Mark79, voorstanders van HNL praten alsmaar over ‘maatschappelijke veranderingen’ zonder aan te geven wat ze precies bedoelen met dat begrip. Dat is m.i. ook hun zwakte. De dames en heren deskundigen halen een heleboel in het onderwijs overhoop en rechtvaardigen dit door te verwijzen naar maatschappelijke veranderingen.
Wanneer wij van BON op een dag wel in staat zullen zijn om maatschappelijke veranderingen te verklaren en in verband kunnen brengen met ons onderwijs, dan zijn wij op dit punt de sterkere partij. Wij zijn dan in staat om aan te geven welke veranderingen in de samenleving nopen tot veranderingen in het onderwijs, ja sterker nog, we kunnen dan met steekhoudende argumenten aangeven welke eventuele veranderingen er in het onderwijs nodig zijn. En bovendien verheffen wij ons op die manier tot deskundige gesprekspartner van wie dan ook.
Ik vind het nog steeds van wezenlijk belang, dat wij ons op deze systematische manier zullen presenteren.
Hopelijk heb ik mijn betoog hiermee wat verduidelijkt.
Groetend, Ton
Bon heeft nog heel veel te doen
Volgens mij zijn er twee problemen.
Het eerste probleem is de gekozen oplossing, HNL. Dit systeem houdt geen stand mede of vooral door het optreden van BON.
Op de tweede plaats is het keuzeproces zelf een nog groter probleem. Er wordt nu door enkele lieden, geheel ondemocratisch gekozen. Dit maakt het mogelijk om nagenoeg zonder onderwijsargumenten maar op andere argumenten die alleen in de ogen van deze lieden belangrijk zijn, te kiezen. Zij kunnen nu experimenteren met een hele generatie. Zij benadelen en beschadigen mensen die feitelijk, zonder eigenbelang, opkomen voor het onderwijs.
Dit mag niet meer mogelijk zijn. Hebben we morgen HNL succesvol bestreden wat komt er dan weer op ons af. Hoeveel scholen worden er dan weer overhoop gehaald en hoeveel mensen worden er dan weer beschadigd.
Vernieuwen is goed als het verbeteren is. Verbeteren slaat dan op de onderwijskwaliteit. Maar doe dit beheerst en met draagvlak, hetgeen je krijgt op basis van argumenten. Onderwijs is ook niet eenduidig en daarom moet er keuze mogelijk zijn. Laat een Hogeschool kiezen voor HNL maar geef een andere dan ruimte om dat niet te doen.
Onderwijs mag qua beleid nooit in handen blijven van enkelen. De Hbo- en Mbo-raad dienen onmiddellijk te verdwijnen. Fusies dienen teruggedraaid te worden als er geen aantoonbare synergie is. Onderwijsinstellingen dienen weer onderwijs te verzorgen. Alle andere activiteiten dienen hieraan ondergeschikt te zijn.
We hebben als BON nog heel veel te doen.