Nog even over die moeilijke beoordelingen nagedacht. Wat die scoring rubrics beogen is meetbaar maken wat niet meetbaar is, althans niet onder de dagelijkse omstandigheden op een school. Competenties maken het meten nog moeilijker dan ze al zijn en moeten geoperationaliseerd worden in eindtermen. Daarmee werken we in het onderwijs al veel langer dan met competenties. Goede eindtermen zijn beter toetsbaar en kunnen gerangschikt worden volgens bv. de taxonomie van Bloom. Hoe algemener van aard de opleiding, hoe moeilijker de toetsbaarheid, zowel van eindtermen als van competenties. Als derdejaarsstudenten heel slecht zijn in typische “schoolcompetenties” zoals schriftelijk formuleren, moeilijke berekeningen maken, abstracte modellen beredeneren enz. en ze gaan op stage, kunnen ze opbloeien en iedereen versteld laten staan van waartoe ze als manager in staat zijn. Omgekeerd kan ook. Veel politici hebben dat ook: de juiste toon treffen, de mogelijkheden doorzien, trefzeker handelen, netwerken. Wat doe je dan met een onvoldoende scriptie, als je weet wat een geweldige managementcompetenties een student in zich heeft? Een oud leer-adagium zegt: ontwikkel verder waar je goed in bent en laat liggen waar je slecht in bent. Aan onze management-opleiding proberen we juist studenten te laten werken aan datgene waar ze minder goed in zijn, en waar ze goed in zijn, dat komt vanzelf wel. Hoe dit uitpakt, verschilt per individuele student.
Aan een management-opleiding hebben we weinig aan uitgewerkte beoordelingsschema’s en gedetailleerde puntenverdelingen. Studenten zakken voor een moduul omdat ze een aantal vragen over statistiek onjuist beantwoorden. Dat komt doordat statistiek een ondergeschikte plaats heeft hoe paradoxaal het ook klinkt. Daardoor worden te weinig sbu’s aan de lessen besteed. Echter, men moet wel weten wat een standaardnormale verdeling is en hoe je een t-toets moet interpeteren. Nergens wordt de leer van constructivistisch leren zo gelogenstraft als hier: studenten schreeuwen a.h.w. om uitleg en vele privélesjes worden op de docentenkamer gegeven. De vraag werpt zich op: op welke wijze behoort het toepassen van een t-toets tot managementcompetenties?
Kortom: hebben wij (en anderen) de vastgestelde competenties wel voldoende doordacht? Op welke manier wordt niet op de school een strijd gestreden doordat iedere docent vindt dat zijn vak uitgebreid aan bod moet komen, en de competenties ruimte laten voor wringende curricula? Moeten we de management-opleidingen niet gewoon vervangen door deeltijdopleidingen voor die mensen die in de praktijk hebben aangetoond de moeilijk te definiëren competenties in huis te hebben en zich best in statistische toetstheorie willen verdiepen om bv. beter aan kwaliteitsbeoordeling van producten te doen of marktonderzoek te plegen? Zomaar wat gedachten.
Reacties zijn gesloten.
Management
Helemaal met het laatste stukje van je tekst eens: goed management (rotwoord trouwens) kan alleen door mensen die het vak door en door kennen. Pas dan kun je de boel coördineren en beheren. Daar zijn inderdaad enige extra vaardigheden voor nodig: financieel beheer, stimulerend leiding geven, ondersteuningsvaardigheden, beslisvaardigheden.
Het aanbieden van een opleiding ‘management’ zonder meer, vind ik loos. Het is een masker zonder inhoud.
Kennelijk is de hele wereld dol op dat managementmasker. Ooit werkte ik op een school waar een mini-onderneming gestart moest worden. Alle (MTS) leerlingen werden manager. Toch werd er ook een product gemaakt en verkocht. Niemand durfde het aan op de producenten en de verkopers gewoon bij hun naam te noemen. Ze waren productiemanagers en marketingmanagers. Zielig eigenlijk.
Managementopleidingen afschaffen
Managementopleidingen moeten afgeschaft worden. In Amerika (waar die opleidingen vandaan komen) doe je in het algemeen een managementopleiding pas na een vakinhoudelijke opleiding en enkele jaren ervaring. In Nederland hebben we het rare idee dat 18-jarigen die van niets af weten een opleiding tot manager zouden moeten kunnen volgen. Hun hoogste doelen zijn: “mensen aansturen” en “beleid maken”. Waanzin!
managementopleidingen afschaffen
Mark, je hebt helemaal gelijk. Ik ben zelf in de zestig, en zie om me heen hoe jonge mensen leiding geven en besluiten nemen met jeugdig élan, maar nooit een besluit nemen waarvan ze denken dat het geld kost en niet zal renderen. “Renderen” in termen van vergroting van de school. Vroeger had je de numerus clausus, afschuwelijk natuurlijk en een gruwel in de ogen van de politicus.
managementopleidingen afschaffen
Wat een irreële wensen! Wat is er nu beter dan een management-opleiding? Iedereen managet tegenwoordigt in meer of mindere mate. Denk eens aan de klok, de agenda, alle afzonderlijke contacten die je in de gaten moet houden, en dan ook nog je familie erbij. EWlkje opleiding zou een of meer vakken “management” moeten hebben.
Bedrijfskunde
Toen ik in 1984 op de HTS startte, bestond er een kopcursus Bedrijfskunde.
Inderdaad een perfecte constructie: eerst een vak leren en daarna de bedrijfskundige aspecten toevoegen.
Na de stichting van de mammoet-hogescholen werden allerlei nieuwe modische studierichtingen bedacht. Bij ons werd de kopcursus Bedrijfskunde verbouwd tot een volledige 4 jarige studierichting.