OP de website van een HBO opleiding voor Media, Informatie en Communicatie, vond ik de volgende testimonial van een studente:
“MIC is heel praktijkgericht waardoor er minder aandacht is voor theorie, het komt zelden voor dat je een heel boek moet leren. We werken vooral in projectgroepen. Daarin leer je goed samenwerken en je aan afspraken te houden.
In het eerste jaar heb ik twee werkbezoeken afgelegd aan bedrijven. Op deze manier kreeg ik meer inzicht in verschillende functies, wat hielp bij het kiezen van een afstudeerrichting. Het is hier prima ok en er lopen veel studenten rond. Dus om je vrienden te vinden, heb je zeker een mobiel nodig!”
Even verderop staat waar de opleiding voor opleidt. Er worden wat voorbeelden genoemd:
Kennismanager PriceWaterhouseCoopers, Bibliothecaris Koninklijke Bibliotheek, Uitgever Het Parool, Manager Corporate Communications T Mobile, Reclamestrateeg NIKE etc.
Toch fijn dat de voorbeeldige student daar een hekel heeft aan boeken (een HEEL boek zou ook wel wat erg veel zijn) en op het HBO heeft gestudeerd in het nakomen van afspraken. Als studiemateriaal daarbij is het mobieltje kennelijk onmisbaar. Vet cool voor een opleiding die opleidt tot bibliothecaris van de KB
Nou noemt u ook wél een studie….
Media, Informatie en Communicatie.
Tja…..
Dat trekt natuurlijk wel een bijbehorend soort mensen.
Ik snap alleen niet wat een instituut als de Koninklijke Bibliotheek met dat gecommuniceer aanmoet. Tenzij die ook aan de communicatie ten prooi zijn gevallen.
Onze historica komt toch uit de bibliotheekwereld? Wie weet kan zij dit verschijnsel verklaren.
Dit is de oude bibliotheek
Dit is de oude Bibliotheek en Documentatieakademie in een snel nieuw Hogeschool jasje.
Gewoon een brede erudiete opleiding voor bibliotheken werd te saai en stoffig en men heeft dus de hele moderne trendy werkgelegenheid van nieuwe communicatieberoepen naar zich toegetrokken. Theorie : moet , want alles is anders door de automatisering. De opleiding heeft daardoor veel van de aansluiting met het oude beroepenveld verloren, terwijl hun positie in nieuwe banen nog niet echt solide is (die banen zijn dat ook niet). Zo neemt de openbare bibliotheek nog nauwelijks afgestudeerden van hen af en heb ik de indruk dat hun emplooi in de rest van het bibliotheekwerk ook minder vanzelfsprekend is. Maar kennelijk willen ze de weg naar de klasssieke banen zoals onze nationale KB nog niet afsluiten voor hun afgestudeerden. De docenten zijn ook steeds minder stevig opgeleide praktijkmensen met een karrevracht ervaring en veel waardevolle contacten in het beroepenveld.
De opleiding die ik destijds heb gedaan was er een met een zeer zware en brede algemene vorming en degelijk bibliotheek- technische vorming. In het laatste jaar kon men dan kiezen om de opleiding af te maken met management en automatisering. Nu slaat men direct de management en automatiseringrichting in in het eerste jaar en ontbreekt die brede basis. Dit heeft uiteraard effecten op de inzetbaarheid van afgestudeerden. Ze werken bij de start van hun carriere niet meer op MBO-niveau, maar dat ook omdat ze weinig praktisch direct inzetbaar zijn. De bibliotheekwereld heeft inmiddels nieuwe opleidingen (particulier) voor meer uitvoerend werk wat dikwijls wel grote intellectuele en sociale vaardigheden vraagt.
De KB moet tegenwoordig natuurlijk ook telkens zijn waarde bewijzen en meer klantjes binnen halen, dus lijkt het of je dat gecommuniceer daar wel kan slijten. In praktijk nemen ze daar academici voor.
het is nog niet eens enkel het niveau
maar meer nog de volledige afwijzing van de basis van je vakgebied wat (inderdaad Peter de Bode) slecht is voor mijn gezondheid.
Je wordt timmerman, maar hoeft gelukkig nooit een hele plank vast te houden, bierbrouwer maar “doet” vooral breezers, automonteur en gelukkig enkel computer race spelletjes, arts met de theorie vanuit ER.
Ik had nog liever dat die studente uitgebreid verhaalde over de tientallen boeketreeksjes waar ze straks de gehele dag tussen mocht werken. Maar… inderdaad. laat ik er maar mee stoppen. In termen van een ander geacht forumlid: laat ik eens een plaat van Jantje Smit opzetten.
D-day, ik hoop dat je tussen
D-day, ik hoop dat je tussen de regels door hebt gelezen dat ik het geheel met je eens ben.
Dit worden inderdaad niet de cultuurdragers, die dichtbundels promoten en Multatuli kennen ze slechts uit een film.
Maar Boeketreeks, dat gaat wel ver. Giph lijkt me wel lekker snel voor ze, maar lezen doet er niet toe. Als je maar leuk bezig bent met informatie..
We zijn cynische oude knarren, maar wel kras.
Mag ik nog even de definitie van hoogleraar Archiefwetenschap Erik Ketelaar van een professional toevoegen? (ook al zo’n respectabel traditioneel en erudiet beroep, ik heb ook nog eens een jaartje archiefwet. gedaan):
Onder professionalisme verstaat hij een arbeidsstructuur die kwalitatief beheerst wordt door een beroepsgroep en niet, zoals in de markt en in bureaucratische organisaties, door consumenten en managers. Voor een professie betekent service primair dienstbaarheid aan waarden die uitstijgen boven het bedienen van de markt of het verdienen van managers. Professionals leveren service maar zijn geen servants.
(zie Archievenblad, dec 2006)
Lijkt mij van toepassing op archivarissen, bibliothecarissen en docenten e.a.
en de tijd ploegde verder
d-day is inmiddels geëvolueerd tot één brug te ver maar zoekt nu naar een vergelijkbare periode die de spreekwoordelijk stilte voor de storm weergeeft.
Maar ik had inderdaad links, rechts op onder en tussen de regels door wel begrepen dat je m’n standpunt kon billijken. Misschien zijn we vooral ook boos omdat de eruditie verdwijnt; ik kan me helemaal vinden in dat mooie citaat van Ketelaar.
Communikaatsie
Je moet ook niet op dat soort websites kijken, dat is slecht voor je gezondheid. Als er straks tenminste nog maar iemand is die weet hoe je mobieltjes bouwt en laat werken kunnen deze voorbeeldleerlingen zich suf communiceren. Maar nog even en T-mobile kan zichzelf ook HBO noemen als ze mobieltjes uitdelen: praktijkonderwijs ! Ga je gang jongens, als jullie hulp nodig hebben bij de lessen , bel de helpdesk op 06-…………
Moderne voorlichtingsdag
Voorlichtingsdagen gaan tegenwoordig heel anders, bekijk Fontys, www.fontys.nl/dance/ .
Welcome to:
Luxerious
Dance Xperience
3rd edition
Luxerious Dance Xperience is een dance event om kennis te maken met de opleidingen Technische Bedrijfskunde en Bedrijfsmanagement MKB van Fontys Hogescholen in Eindhoven.
Op woensdag 31 januari wordt dit dance event voor de 3e keer georganiseerd in discotheek de Liquid in Eindhoven
En JIJ bent van harte uitgenodigd!
Kom kennismaken onder het genot van een drankje en de daverende muziek van:
DJ FEDDE LE GRAND!!
Toegang is geheel gratis eveneens als de eerste 2 consumpties (daarna €1,50)
Meld je nu aan voor een gratis toegangskaart voor jou EN een voor je introducé
En voor wie mocht twijfelen aan het niveau, de site geeft ook een link naar DJ Fedde le Grand, www.feddelegrand.com/ ,
evenals naar Disco Cafe Liquid Eindhoven, www.liquideindhoven.nl/ .
Nederlanders spreken hun talen!
Heerlijk om te zien hoe deze analfabeten behalve hun moedertaal ook het Engels weten te verknoeien; luxerious in plaats van luxurious. Zoals ze vast ook luxe of luuks in plaats van luxueus zeggen.
Maar dat is natuurlijk niet erg, want ze zijn namelijk enorm technisch bezig met hun bedrijfskundige dansje.
Er gaat niets boven het schaamteloos etaleren van onwetendheid.