Mbo, een aantrekkelijke werkgever?

Binnen de CAO voor het Mbo doet zich een vreemd verschijnsel voor. Dit verschijnsel maakt het parttime werken, in het Mbo, zeer onaantrekkelijk. Volgens deze CAO mag een werknemer namelijk veel meer dagdelen ingezet worden dan dat zijn aanstelling groot is. Zo mag bijvoorbeeld een 50% aanstelling uitgesmeerd worden over 6 dagdelen verspreid over 4 dagen. Sommige Mbo- werkgevers hebben er geen moeite mee om deze 4 dagen ook te gebruiken als dat hun zo uitkomt. Bij 3446, – max salaris * 0.5 = 1723, – is dit gewoon een dom salaris omdat je ook geen mogelijkheid hebt uren op een andere school te accepteren. Ook met kinderopvang is dit niet te combineren.
Als je dus in het Mbo gaat solliciteren dien je twee afspraken zwart op wit te maken.
De eerste is dat je jouw beschikbaarheid schriftelijk laat vastleggen als een onderdeel van je overeenkomst. Bijvoorbeeld bij een 50% aanstelling spreek je af dat je alleen op de maandag en dinsdag en woensdagochtend ingezet kunt worden. Gaan ze dan op donderdag vergaderen
dan ben je daar dus gewoon niet bij.
De tweede is dat je een slim aantal uren kiest volgens de tabel op pagina 42 van de CAO.
Welke vakbond hiermee ooit akkoord is gegaan is mij volstrekt onduidelijk, vooral wie zijn belangen hiermee nu behartigd werden door deze bond.
Het Mbo is voor parttimers op deze manier een van de meest onaantrekkelijke werkgevers.

7 Reacties

  1. CAO-VO
    Bij de CAO-VO ontstaan ook beschikbaarheidsproblemen.
    Werk je niet op woensdagmiddag i.v.m. zorgtaken, dan heb je toch maar te komen als de open dag op dat dagdeel is.
    Dat is ook zo als de kerstactiviteit op vrijdag is en je werkt op vrijdagmiddag niet, je mag dan fijn een middagje blijven opruimen en schoonmaken. (Dit terwijl de school van je kinderen juist verwacht dat je ze op de laatste vrijdag voor kerst eerder komt halen)
    Voor een vergadering kan je altijd op niet-werkdagdelen worden opgeroepen. Dat is dan een sector die zegt te staan voor kinderen, je kunt de zorgtaken dus zomaar op bevel van de baas in de steek moeten laten.
    (Ik heb 5 jaar geleden geinformeerd naar de kinderopvangfaciliteiten/vergoedingen. Die waren er alleen voor lestijden. Voorbereiding en correctie is kennelijk geen serieus werk).

    • Alert blijven
      Historica,

      Ik wil u even wakker laten schrikken. Dat wat u hierboven schrijft klopt niet. Er is een beschikbaarheidsregeling bv u heeft een aanstelling voor 0,5000 Fte. Dan dient u voor 5 dagdelen verdeeld over maximaal 3 dagen beschikbaar te zijn. Stel u wordt ingero9osterd, dan dient u met uw leidinggevende af te spreken welk dagdeel u voor school beschikbaar dient te zijn. Op die ingeroosterde en afgesproken dagdelen bent u verplicht beschikbaar te zijn voor de school. Op de andere momenten kunt u zelf bepalen of u het van belang vindt om te komen of niet. Op dat moment treedt de regeling reiskostenvergoeding en kinderoppas in werking. Deze regelingen dienen door de P(G)MR met het bestuur afgesproken te worden. Mocht de P(G)MR een andere inzetbaarheid afspreken dan bent u daaraan gebonden. MAAR niet ingeroosterde dagdelen vast laten leggen welke voor school zijn en welke niet. Dit werkt net als bij de BAPO.

    • hoezo schoonmaken??
      Volgens mij staan schoonmaken en opruimen niet in de taakomschrijving van een docent!

      • Ja, en als je dat zegt ben
        Ja, en als je dat zegt ben je een academicus met kapsones.
        Er is daar toch niemand anders/ geen geld voor? Nou, dan je moet gewoon helpen de school overeind te houden, dat is ook je eigen belang. (mijn directeur)
        Mijn mening : ik ben er niet voor opgeleid, aangenomen en op gekleed (directeur wel, bepaald niet representatief).

  2. Aantrekkelijke werkgever
    Het volgende bericht komt van nu.nl :
    “Volgens de onderzoekers worden vacatures op scholen steeds vaker vervuld door leraren die van een andere school komen. Scholen tellen niet alleen steeds meer onvervulbare vacatures voor leraren, de vacatures staan ook veel langer open. Daarnaast tekent zich in het middelbaar beroepsonderwijs ook een tekort af voor leidinggevende functies en ondersteunend personeel.

    De basisscholen doen het relatief goed. Het tekort aan leraren neemt in het primair onderwijs minder toe dan in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs”.

    Opvallend is ook dat de leidinggevende het af laten weten.
    Samengevat zijn dus steeds meer studenten en docenten ontevreden met het huidige onderwijsklimaat, de arbeidsomstandigheden etc. en nu komen daar leidinggevende bij uit vooral het middenkader.
    Wat is nog meer nodig om de politiek er van te overtuigen dat de besturen van de instellingen aangepakt dienen te worden.
    Corgi

  3. cao BVE
    De CAO voor het BVE wijkt inderdaad nogal af van de CAO-VO, maar dit niet alleen in negatieve zin. In een ander draadje wordt ziekte tijdens de vakantie al genoemd.
    Als je als part-timer werkt op een MBO moet je zorgen dat je er een 2e baan naast hebt waar je ook je verplichtingen hebt. Ik heb dit al jaren zo en heb er niet eerder problemen mee gehad dan toen mijn VO-rector vond dat ik maar voor een aantal uren ontslag moest nemen.

    • Arogantie van de macht
      De stelling van deze rector staat niet op zich zelf. Het is een veel voorkomende denkwijze. In “arrogantie van de macht” heb ik dit fenomeen trachten te beschrijven.
      Het is de ik benadering van absolute heersers. De leidinggevende zijn feitelijk aan niemand verantwoording verschuldigd en daarmee ben je als student en docent overgeleverd aan de willekeur van de leidinggevende. Deze situatie is niet te tolereren alleen al om het feit dat het jonge werknemers afstoot en anderen doet vertrekken.
      Er moeten wat mij betreft docenten en studenten evaluaties komen welke van doorslaggevende betekenis zouden moeten zijn voor de beoordelingsgesprekken van leidinggevende. Beter nog zou ik het vinden als het altijd slechts tijdelijke functies betreft. Een slechte minister kun je na 4 jaar kwijt een slechte rector blijft zo maar 25 jaar zitten.
      Corgi

Reacties zijn gesloten.