Artikel 1 lid 7 van de grondwet of intimidatie?

‘Fontys verbood kritische scriptie over IND’

Uitgegeven: 1 december 2006 11:58

AMSTERDAM – De Fontys Hogeschool in Eindhoven heeft een studie over de leeftijdsbepaling van jonge asielzoekers uit de bibliotheek gehaald. Volgens het wetenschappelijke radioprogramma Argos deed de school dit om te voorkomen dat iemand kennis nam van de inhoud.

In de scriptie uit 2004 werd kritiek geleverd op de manier waarop de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de leeftijd van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) bepaalt.

De studenten kregen op een zeker moment een telefoontje van de school dat zij hun onderzoeksresultaten moesten inleveren. Ook mochten zij geen contact meer hebben met kinderradioloog Simon Robben, een wetenschapper van de Universiteit van Maastricht die de studenten begeleidde. Robben is een criticus van de door de IND gehanteerde methode.

‘Goede band’

De studenten kregen de opdracht iedere verwijzing naar de IND uit de scriptie te halen. Zelfs de term ‘ama’ mochten zij niet gebruiken. Fontys ontkent de studenten onder druk gezet te hebben. De school zegt dat de studenten informatie wilden gebruiken die door de IND niet vrijwillig was afgestaan en de maatregelen te hebben getroffen om de goede band met de IND als stageplaats te behouden.

Spleetje

De onderzoeksmethode die de IND bij het bepalen van de leeftijd hanteert, zou volgens de studenten en Robben niet betrouwbaar zijn. Met behulp van een röntgenfoto wordt het sleutelbeen bekeken. In dat been zit een spleetje dat dichtgegroeid is als iemand twintig is. Volgens Robben is die methode niet onomstreden omdat het spleetje in het sleutelbeen per individu verschilt.

De conclusie van de scriptie luidde dat het geen betrouwbare methode is om leeftijd te bepalen. Het onderzoek dient ertoe om te zien of een asielzoeker minderjarig is. Is het spleetje dichtgegroeid, dan wordt geen verblijfsvergunning afgegeven.

Opheldering

SP-Kamerlid Jan de Wit heeft in de uitzending aangegeven dat hij opheldering wil van minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) en van minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD).

2 Reacties

  1. Reactie Fontys Online
    Fontysnieuws

    Censuur Fontys?

    vrijdag 1 december 2006, door Matty Salimans
    In het VPRO-radioprogramma Argos dat vanochtend werd uitgezonden wordt Fontys ervan beschuldigd censuur te hebben gepleegd in een scriptie over onderzoeksmethoden om de leeftijd van asielzoekers vast te stellen.

    Deze scriptie werd in 2004 door vier studenten Medische Beeldvormende Radiotherapeutische Technieken (MBRT) van Fontys Paramedische Hogeschool gemaakt. Zij werden onder anderen begeleid door de heer Robben, hoogleraar aan de universiteit van Maastricht. De studenten hebben voor hun scriptie ook informatie verzameld bij het Diagnostisch Centrum Eindhoven (DCE). Gaandeweg het scriptie-onderzoek werd vermoed dat deze gegevens onderdeel zouden uitmaken van een controverse tussen de heer Robben en de overheid over de validiteit van de onderzoeksmethodiek.

    Verwijderde informatie minimaal

    Fontys voelde zich misleid en DCE maakte ernstig bezwaar tegen de begeleiding door de heer Robben. Fontys Paramedische Hogeschool heeft daarop besloten alle verwijzingen naar het DCE uit de scriptie te verwijderen en de relatie met de heer Robben te verbreken. Het bestuur van Fontys hecht er aan te melden dat dit in goed overleg met de studenten is gebeurd, dat de hoeveelheid verwijderde informatie minimaal is en dat de conclusie van het onderzoek niet is veranderd.

    Eerder vandaag verscheen op de website van Dagblad Trouw dit artikel over het radioprogramma.

    • Wetenschappelijke objectiviteit
      Zoals ik op mijn eigen school heb mogen ervaren worden objectieve onderzoeksgegevens geknipt of niet naar buiten gebracht omdat ze niet passen bij een heersende opvatting of idee. Het is dit soort primitief communisme dat niet strookt met het breed uitgedragen credo van de kenniseconomie. Ik zie het als een vorm van machteloos tegenspartelen van het leidinggevend kader binnen ons onderwijs en hoop de dag mee te mogen maken dat dit soort dommigheden tot het verleden behoren..

Reacties zijn gesloten.