Weer gewoon les, ook in Frankrijk?

Weer gewoon les, ook in Frankrijk?

Ik wil u het verhaal niet onthouden van Marc Le Bris, een leraar die momenteel in Frankrijk tekeer gaat tegen Het Nieuwe Leren.Strijdlustig is hij altijd al geweest.Tijdens de Studentenopstand van Mei 68 in Parijs stond hij vooraan op de barricaden. Zoals vele andere jongeren vond hij dat alles moest veranderen, ook het onderwijs.
Hij gaat het onderwijs in, brengt vol enthousiasme de nieuwe ideeen die hij op de moderne lerarenopleidingen heeft opgedaan, in praktijk. Hij houdt van zijn vak; alleen, een ding zit hem dwars. De resultaten van de leerlingen van de plaatselijke concurrerende school zijn beter. Jaar in jaar uit, dat kan geen toeval zijn. Marc zoekt contact met de school, wil weten wat voor bijzondere dingen ze daar doen. Heel simpel, daar heerst orde en regelmaat, daar wordt nog gewoon lesgegeven, net zoals Marc dat destijds op zijn eigen middelbare school had ervaren.
Marc haalt zijn oude leerboeken weer tevoorschijn, vervolgt zijn onderwijsloopbaan, maar wil tegelijkertijd vooral de ouders waarschuwen voor Het Nieuwe Leren dat ook Frankrijk teistert.
Een tweetal opmerkingen uit het interview n.a.v. zijn boek (bestseller !) “Et vos enfants ne sauront pas lire et compter”.(www.sauv.net/lebris.php)
– Gedurende 20 jaar heeft het ministerie me belet mijn beroep uit te oefenen.
– Hij verontschuldigt zich bij de leerlingen die hij destijds heeft onderwezen: “J’ai honte.”(ik schaam me).

13 Reacties

    • Geen academicus….
      Daar hoef ik helemaal geen academicus voor te zijn ;-).

      Ik zat in de eerste klas van de allerlaatste lichting van de HBS, ben blijven zitten en kwam in de eerste lichting mammoetwet terecht. Frans en Duits sneuvelden zodra ik de kans kreeg ten faveure van een zo beta mogelijk pakket. Gelukkig kan ik mij wel aardig redden in het Duits, zij het met een Oostenrijks accent vanwege de daar doorgebrachte vakanties. Frans is helaas nooit meer iets geworden……

      Planeten Paultje

      • Frans
        En ik herinner mij zojuist dat ik op de lagere school nog Franse les heb gehad. Moet rond 1964 geweest zijn. Het was toen facultatief en werd aangeboden door twee enthousiaste leerkrachten. Aan hen heeft het niet gelegen 🙂

        Planeten Paultje

        • LO Frans vs. Engels
          Ik ook en dat was de twee jaar voor ik in 1971 naar de Middelbare school ging. Dit vond plaats buiten de reguliere school tijd en was voorbehouden voor leerlingen met een HAVO/VWO voorland en door een externe kracht met akte Frans. Het jaar na mij ging over op Engels voor iedereen onder schooltijd en door de eigen onderwijzer. Hartstikke democratisch allemaal maar de kwaliteit werd niet beter.

          • mijn lessen Frans
            Ik kreeg mijn lessen Frans gewoon van het hoofd der school. Die moet het best goed gedaan hebben. Ik herinner me dat de enige leerling op het Gymnasium die dat niet gedaan had met op zijn rapport een 2 voor Frans begon en pas aan het einde van het schooljaar zo ver was dat hij een zesmin had. Lagere schoolleraren wisten en konden toentertijd veel.

          • lagere schoolleraren van toenterijd
            Dat waren meestal onderwijzers die de ULO of MULO gedaan hadden, een opleiding die, wat betreft het vreemdetalenonderwijs, ver boven het niveau staat van het talenonderwijs dat onze leerlingen in Het Nieuwe Leren in 6 VWO voorgeschoteld krijgen.

          • Mijn Frans na de lagere school
            Ik heb in de vijfde, zesde en zevende(ja zeker, de laatste lichting in 67/68) klas frans gehad na school tijd door een leraar van een promotie instituut. Ik heb dat met ruime voldoendes afgelegd. Kom ik op de middelbare school krijg ik toch een etter van een leraar Frans, Zijn eerste vraag was wie op de basis school Frans had gehad. Nou ik hoor zijn woorden nog:”Je moet nu niet denken dat je ook maar een beetje Frans kent, je begint mooi opnieuw” Wat was mijn reactie zo opstandig tegen onrechtvaardigheid zoals ik toen al was, ik kende geen woord Frans meer en heb me er ook nooit meer voor ingezet. Ik kreeg een hekel aan Frans en de Fransen, arrogante mensen, willen niet eens behoorlijk Engels leren. Nu heb ik wel enige spijt ervan, Ik spreek beter russisch dan frans.

            Dit toont dat een leraar kinderen kan maken en breken.
            Ik heb mij voorgenomen om nooit deze houding naar kinderen te hebben.

  1. cultuurrelativisme en verslonsing
    Ook de zin “Nous avons devant nous une véritable catastrophe culturelle” is relevant voor het Nederlandse onderwijs.

Reacties zijn gesloten.