De resultaten van de CITO PABO rekentoets van de hogeschool Utrecht zijn binnen (zie ook hier):
________________________________________________________
De helft van de circa 250 pabo-studenten van de HU slaagt voor de landelijke rekentoets. Studenten van het vwo doen het beter dan degenen met een havo-achtergrond. Mbo’ers hebben de meeste moeite met rekenen.
Er komen nog twee mogelijkheden om de toets te herkansen. Wanneer die plaatsvinden is nog niet bekend. De Cito-rekentoets is dit jaar voor het eerst verplicht voor alle pabo-studenten (dag- en avondopleiding) in het land.
De vooropleiding speelt een grote rol in de kans van slagen. Van de studenten die vwo hebben gedaan, slaagt driekwart de eerste keer; met een havo-achtergrond is dat de helft. Van degenen die van het mbo af komen is een kwart tot eenderde succesvol bij de rekenproef.
_______________________________________________________
Vooropleiding speelt dus een grote rol. Sommige politici (o.a. de minister) waren hier nog niet van overtuigd. Nu hopelijk wel.
De opgaven zijn overigens geheim (zie de site van het cito). Voor burgers is dus niet te controleren wat het niveau van deze toets is. Zeer kwalijk.
geheim
Ja, dat geheime vind ik inderdaad erg slecht. Ik vind dat openbaarheid van bestuur simpelweg betekent dat we die opgaven moeten kunnen bekijken.
SP, jullie gingen toch kamervragen stellen? Dan is dit er ook eentje …
Huil
Ik kreeg een oefentoets in handen (keerpunt 1.6; “Oefenmodules rekenvaardigheid leerkracht basisonderwijs”). Ik weet niet zeker maar deze toets lijkt bedoeld voor de befaamde rekentoets Pabo.
Jouw post hier maakte me benieuwd.
Ik start de eerste toets. Opgave 1.
Bereken: 10/14 : 1/7.
Als goed didacticus bedenk ik direct een context uit mijn eigen belevingswereld. Hoe vaak past 1/7 liter in 10/14 liter?
Das mooi… Ik heb het gevoel op de drempel van de (zelf)ontdekking te staan. Uhu…. nou… 1/7 past maar een halve keer in 1/14. In 10/14 past het dus 10 x 1/2 is VIJF keer. Ik zie het voor me. Denk er nog een keer goed over na. Je weet nooit natuurlijk. Bij dat passen en meten vergist een mens zich gemakkelijk. Maar.. ik ben gelukkig een man van de moderne tijd en grijp naar de rekenmachine. Ik tik in… heel zorgvuldig. Ook hier is een vergissing gemakkelijk gemaakt.
Haakje open, 1, 0, /, 1, 4, haakje sluiten en ik wil op / drukken. Maar de rekenmachine is mij voor, direct springt de display op 0,71428571428. Shit, roep ik al bijna uit. Dat gaat vast fout. Veel te moeilijke getallen. Maar ik mag dan een man van deze tijd zijn, ik heb wel doorzettingsvermogen. Dus… stug doorgaan met /,(,1,/,7,) en gelukkig, ik word beloond. Plotseling is die cijferbrij weg en staat er ‘5’ op mn display.
Maar je kunt niet zeker genoeg zijn bij dat moeilijke vak. Ik ken nog een truukje. Politiek volledig incorrect, mag beslist niet, maar in dit geval… het is enkel vooor de controle, toch? Delen door een breuk is het vermenigvuldigen met het omgekeerde. Hé… das makkelijk. Ik kan de 7 tegen de 14 wegstrepen. Dan krijg ik 10/2 en dat weet ik zelf wel. VIJF!
Ik ben overtuigd. Mij krijgen ze niet. Terug naar de digitale toets en vol vertrouwen tik ik 5 en klik op de OK knop.
FOUT!!!!! roept het programma me toe.
Op dat moment besluit ik naar de BON site te gaan. Ik heb steun nodig van mn collega’s. Snik!
Ik heb deze toets zelf dit
Ik heb deze toets zelf dit jaar voor het eerst gemaakt en de opgaven zijn verschillend per student. Als je een som fout beantwoordt dan krijg je daarna een makkelijkere som en als je een som goed beantwoordt krijg je daarna een moeilijkere som.
Als nog iemand vragen erover heeft, ik beantwoord ze graag.
Lijken de sommen van de oefentoets op de werkelijke toets?
Ik ben nog het meest benieuwd of de toetsen qua onderwerp en moeilijkheid op elkaar lijken. Geeft deze oefentoets ene goed beeld van de centrale rekentoets van de pabo?
Maar even voor de duidelijkheid:ik vind mijn antwoord ‘5’ toch echt wel goed. Ik had m goed beantwoord, toch?
Volgens mij wel, maar de
Volgens mij wel, maar de toets is wel echt niveau-afhankelijk.
De Cito-toets bestaat uit twee delen. Het eerste deel zijn hoofdrekensommen, waarbij je geen kladbladje mag gebruiken en ze in een bepaalde tijd moet maken en het tweede deel zijn sommen met verschillende onderwerpen en ook een bepaalde tijd voorstaat.
En voor allebei de delen geldt dus dat als je een som goed beantwoordt je daarna een moeilijkere som krijgt en ook andersom.
Je moet trouwens wel zelf turven hoeveel sommen je gemaakt hebt, want anders ben je niet zeker van het aantal dat je gemaakt hebt.
Mijn mening is dat het een beetje een stresstoets is om dat je meer bezig bent met de organisatie dan met de sommen.
PABO rekentoets
Je hebt gelijk Pabostudent, het staat beschreven op de site van het CITO (zie hier).
Er zijn allerlei criteria waarmee het CITO rekening zegt gehouden te hebben, maar transparantie naar de burger toe staat er niet bij. Ik vind dat toch 1 van de meest essentiele dingen. De huidige manier van toetsen maakt het niveau van de toets vrijwel oncontroleerbaar.
La-ter
La-ter, als de-ze stu-den-ten groot zijn, dan krij-gen ze mis-schien een baan en een in-ko-men. Dan ko-pen ze mis-schien wel een huis. En dan moe-ten ze ook een hy-po-theek ne-men.
Als ze dan zo ge-wel-dig goed kun-nen re-ke-nen, dan kun-nen ze mis-schien zelf wel uit-re-ke-nen hoe-veel ren-te ze per maand moe-ten be-ta-len.
Ge-luk-kig maar!