Mark Peletier zit er flink naast volgens Engels

Geachte heer Engels,
Als ik het goed begrijp vat U het probleem als volgt samen,in uw artikel in de Volkskrant van 18 november jongstleden. Er zijn minder directeuren en meer taken voor deze kleinere groep.
Een deel van de oude taken is dan door geschoven naar docenten die deeltijd manager worden. Dus er zijn minder algemene managers en de macht is verschoven naar docenten. Welnu bijna alle directieleden in het onderwijs waren voorheen docenten. Dus zogesteld heeft U wat dat betreft gelijk, de macht ligt nog bij de docenten. De teamleiders zijn voor ons echter manager, zij maken deel uit van het MT. Dit MT bemoeit zich rechtstreeks met de tentamineren en onderwijsvormen en onderwijsinhouden, op een dwingende wijze. Ze gedragen zich ineens toch wel heel erg anders. Verder zijn de vakgroepen ontmanteld en vervangen door multidisciplinaire teams. Deze teams staan onder` bevel`van het MT. Zaken als scholing etc. worden in dat MT eenzijdig vastgesteld. Dit is een soort curatele voor de vakdocenten.
Waarom iemand die taak van de teamleider hoger waardeert dan het docentschap ontgaat mij. Dat het beter betaald wordt, is meer te verklaren uit het feit dat anders niemand het wil doen. Docenten vinden teamleiderschap nu niet direct een ambitie. Je bent vooral iemand die moet bewaken en afdwingen wat het MT wil en verder ben je veelal verantwoordelijk voor de kleine kwaliteit en ben je een soort brandweermens. Voorheen betaalde het ook niet beter en had je zelfs minder vakantie etc. en toen wilde helemaal niemand het doen.
Schijnbaar bestaan er binnen een schoolgebouw twee werkelijkheden, die van het management en die van de docenten. Jammer genoeg is de student de dupe van de werkelijkheid van het management. U zou mij een plezier doen door eens na te denken of dit misschien in de paradigma’s van het management zit. Verder zou U moeten nadenken over de houding. Moet een chirurg nu vooral aangestuurd worden op beheersaspecten of door de kwaal van de patiënt. En moet de ziekenhuismanager zich dan niet vooral richten op het vergroten van het ziekenhuisbudget en het wegnemen van allerlei (onnodige)balast voor de chirurg i.p.v.
dat de manager zich vooral opstelt, in het verlengde van patiënt onvriendelijke maatregelen, tegenover de chirurg.
Corgi