Hoge school crimineel volgens Heertje.

Heertje noemt hogeschool crimineel (PZC 03-11-2006)

DEN HAAG – Het hoger beroepsonderwijs in Nederland is ziek. Alles moet wijken voor het binnenhalen van geld. De kwaliteit van het onderwijs doet er niet meer toe.
Dat is de strekking van een betoog van PvdA-econoom prof. Arnold Heertje in de novembereditie van Ondernemen!, het blad van MKB-Nederland. Heertje richt zijn pijlen vooral op de Fontys Hogescholen, die hij een instituut noemt met ’de formele karakteristieken van een criminele organisatie’.

Fontys neemt de aanval niet al te serieus. „Blijkbaar mag je in een column alles schrijven“, aldus de school in een reactie.

De gepensioneerde hoogleraar schrijft dat de bestuurders van het hbo belang hebben bij financieel rendement door zoveel mogelijk leerlingen door een opleiding heen te jagen, ongeacht de capaciteiten en de prestaties.

„Het is een groot bedrog ten faveure van de beheerders en ten koste van de studenten en de onderwijsgevenden“, briest Heertje. ANP

Het behoeft misschien geen aanvulling dat er hier bij ons op school, een vmbo, havo, vwo school, eveneens van dit soort zaken sprake is.
Of zouden de managers hier opgeleid zijn aan de ……. ik durf er eigenlijk niet aan te denken.

14 Reacties

  1. Criminele ‘hogeschool’
    Heertjes betoog is uitstekend, en wat steekt de reactie van die VVD ‘er daar dan weer bleekjes bij af….weer een hoop nietszeggende praatjes over ranking en kwaliteit en toptalenten en alle standaard kletskoek die je al jaren hoort…
    Ik hoop in ieder geval dat Heertje zijn woede nog een tijdje mag ventileren.

    • Woede ventileren
      Nou als het aan Fontys ligt niet want deze Hogeschool overweegt juridische stappen tegen Heertje. Mooi dan krijgen we eindelijk te horen hoe het daar bij die school werkt want dan moeten ze met de billen bloot. Niet mooi want dan gaan ze weer belastinggeld gebruiken voor de bescherming van de eigen positie i.p.v. voor goed onderwijs. Repressie kan nooit een vervanging zijn van draagvlak en ik vermoed dat het juist deze repressie is die ze zo in de problemen brengt bij Fontys.
      Corgi

      • Typisch
        Typisch: dat is bijna een conceptueel kenmerk van machtswellust, dat ze altijd met de rechter dreigen. Juridisch is hun ideologie goed doortimmerd, in ethische zin zijn het wormen. Als Heertje werkelijk voor de rechter komt, dan ga ik T-shirts met zijn beeltenis verkopen aan de studenten van Fontys (en dat is geen grap!). Misschien dat we daarbij dan ook de hulp kunnen krijgen van zijn zoon, die is wel in staat om een zaaltje met studenten te vullen. -En misschien: o droombeeld oh waanzin, willen dan de docenten van Fontys hun schroom afleggen en met ons(?) een dagwake houden tijdens de zitting. Heertje om dit stuk voor de rechter? Bezopen!

    • Oh la la…..
      Uit het ScienceGuide artikel:

      “MKB-Nederland heeft intussen de tekst van Heertje en het eigen persbericht terzake van de site gehaald. Tegen ScienceGuide zei een woordvoerder, dat men geen misverstand wenste over het feit of de uitlating van een columnist in het onafhankelijke blad ‘Ondernemen!’ de opvatting van MKB-Nederland zelf vertegenwoordigde. Dat was niet het geval.”

      Of dit klopt helemaal niet, of ze hebben het weer teruggezet. Op de MKB website is het artikel gewoon te lezen. Maar ik zie nergens een persbericht………

      Aan zulk paniekvoetbal als het SG-artikel beweert zal MKB zich toch niet overgeven?

      Planeten Paultje

    • Reactie Fontys 2
      Op de website van Fontys is ook bericht verschenen over Heertje:
      klik hier.

      Een quote:
      “Fontys wenst inhoudelijk niet met Heertje in discussie te gaan, maar overweegt juridische stappen tegen hem te nemen.”

  2. intimidatie
    Het is ook de Fontys Hogeschool waar de poll is gehouden over intimidatie(60% zegt dat er geïntimideerd wordt). Fontys heeft hier nog steeds niet op gereageerd. Ik zou het van mijn school niet gezegd willen hebben. Is dit een struisvogelorganisatie? Met positief nieuws op de voorpagina en slecht nieuws doodzwijgen. Zal dit vraagstuk in de rechtzaak tegen Heertje ook gelijk opgelost kunnen worden.
    Corgi

  3. Arnold Heertje onvindbaar
    Het artikel van Heertje, een prominent lid van BON, in het blad ondernemen van het MKB heeft vele tongen losgemaakt. Het is opgepikt door de Metro voorpagina), Spits, de Telegraaf en vele anderen. Het zou goed zijn als het stuk en de commentaren goed vindbaar zijn. Misschien kunnen ze geplaatst worden op “In de pers” ofwel onder een duidelijke titel bij de recente berichten

  4. Heertje blijft bij zijn mening
    Hedenochtend in de krant stelt Heertje dat hij bij zijn mening blijft over het Hbo en Fontys in het bijzonder. Heel terecht lijkt mij.
    Het zal ook voor Heertje niet zo moeilijk zijn om zijn standpunt te verdedigen. Er zijn genoeg sympathisanten binnen Fontys die daarvoor de betreffende bewijzen willen aandragen.
    Corgi

    • En ook onze Doekle doet mee!
      In de commentaren zie je ook onze Doekle Terpstra weer voorbijkomen, die prof, dr. Arnold Heertje zo ongeveer tot ondeskundig verklaart (www.scienceguide.nl/article.asp?articleid=102171). Dat noemen wij een drogreden (de persoonlijke aanval) en die is eenvoudig te weerleggen. Interessanter is de carrière van de heer Terpstra (nl.wikipedia.org/wiki/Doekle_Terpstra) waarin ik als hoogtepunt nogmaals aanwijs: de Sosjale Akademie. Ook dit is een persoonlijke aanval, maar lastiger te weerleggen. Terpstra is verder niet meer dan een apparatsjik, kijk zelf maar.

    • De reactie in scienceguide
      De reactie in Scienceguide eindigt met: “Fontys is van mening dat de door Heertje gemaakte uitspraken feitelijk onjuist en kwetsend zijn voor de organisatie en haar medewerkers. Met de uitspraken van Heertje worden zowel de organisatie als haar medewerkers onrecht aangedaan. Daarom overweegt Fontys welke juridische stappen mogelijk zijn naar Heertje”.
      Uit het uitblijven van juridische stappen valt alleen maar te concluderen dat Prof. Heertje gelijk heeft. Fontys heeft beslist geld genoeg om tegen Prof. Heertje een proces aan te spannen wegens smaad. Als Fontys dat proces zou winnen is dat voor haar immers voordeliger dan de aantijgingen alleen maar te ontkennen. Het kan natuurlijk zijn dat zij vrezen dat een columnist zich van de rechter provocerend mag uitfrukken maar als dat de reden is waarom ze hem geen proces aandoen kunnen ze dat op zijn minst vermelden.

Reacties zijn gesloten.