Over het algemeen heeft men in Nederland een verkeerd of helemaal géén idee hoe de moedertaal van onze Antilliaanse rijksgenoten tot stand is gekomen. Zelfs onze betrouwbare dikke van Dale heeft tot een verwrongen beeldvorming rondom het Papiamentu bijgedragen.
Hoewel het Papiamentu door het overgrote deel van de bevolking van de ABC eilanden wordt gesproken is het Nederlands nog steeds de enige officiële taal op de eilanden. Het heeft tot in de late 20e eeuw geduurd voordat men op de scholen toestond dat de leerlingen zich met elkaar in hun moedertaal onderhielden en het duurde nog langer voordat men aarzelend begon om het Papiamentu tot taal van instructie op scholen toe te staan.
Het volgende artikel is een poging om duidelijk te maken dat het Papiamentu niet zomaar uit de lucht is komen vallen, maar zich heeft ontwikkeld uit het Portugees en het Spaans van eeuwen geleden en een volwaardige Romaans-Creoolse taal is geworden. Natuurlijk is het niet de sleutel die de deur naar de ‘grote wereld’ opent en er zal op de eilanden flink gestudeerd moeten worden op talen die dit wèl doen, maar het gaat niet aan de moedertaal van een kwart miljoen mensen schouderophalend in de hoek te zetten.
Fred de Haas
Graag contact
Geachte heer de Haas,
Ik ben op dit moment bezig met mijn afstudeerscriptie voor de opleiding Orthopedadogiek.
Ik heb vanaf mijn vierde op Curacao gewoond en ben na 16 jaar naar Nederland gekomen om te studeren zoals zo velen Antillianen.
Mijn afstudeerscriptie gaat over de onderwijsvernieuwing op Curacao. Graag wil ik gebruik maken van informatie die ik gelezen heb in uw stuk Een duivels Antilliaans dilemma. Ik heb echter meer informatie nodig dan alleen uw naam om te gebruiken voor de verwijzing in mijn scriptie.
Dus bij deze de vraag of ik wat meer informatie over u mag zoals bijvoorbeeld uw huidige functie of voormalige functies. Of een site waar ik meer informatie kan vinden over uw persoon.
Ik dank u bijvoorbaat vriendelijk voor de genomen moeite.
Met vriendelijke groet,
A Lachman