Column Fontys online, Dinsdag 19 september 2006
Rogier Vermeulen, student Werktuigbouwkunde
Fontys is een hbo-instelling. Veel studenten hebben echter een ander soort ‘hbo-instelling’. Het is een vorm van de houding die soms als Nederlandse karaktereigenschap wordt getypeerd. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Maar de houding van een grote groep hbo-studenten gaat verder. Het devies van deze studenten luidt: oogkleppen op en doen wat gevraagd wordt, liefst zonder zelf vragen te stellen. Vooral niet boven het maaiveld uit komen…Deze hbo-instelling heeft een aantal negatieve ontwikkelingen tot gevolg. Zo verstomt de communicatie tussen studenten en onderwijzend personeel. De interactie tussen student en docent is tijdens sommige colleges ver te zoeken. Bij tentamens en projecten wordt genoegen genomen met lage voldoendes. Excelleren wordt niet gezien als iets om trots op te zijn. Naar studenten die een formeel of informeel praatje met docenten houden, wordt met een schuin oog gekeken. Zelfs docenten tippen over interessante ontwikkelingen of websites wordt bestempeld als hielen likken.
Dat de hbo-instelling diepgeworteld is, werd de laatste maanden duidelijk. Begin 2006 gaan de studenten aan de techniekopleidingen in Eindhoven braaf naar school. Er is op dat moment geen enkele student die weet dat de techniekopleidingen gereorganiseerd gaan worden.
Geruisloos beoordeelt Randstad de competenties van de docenten. Niets merken de studenten van de protestbrief die door 275 docenten wordt ondertekend. De zon van juli en de regen van augustus brengen geen verandering in de hbo-instelling van de studenten. De hbo-instelling Fontys is echter wel veranderd. Sterker nog: de veranderingen zijn na de vakantie zichtbaar voor de studenten. Een korte mededeling op de website vermeldt dat de opleidingen Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek voortaan als nieuwe opleiding Engineering door het leven gaan.
Dat de studenten hier nooit eerder over zijn geïnformeerd vindt niemand vreemd. Althans, er is niemand die dat uitspreekt. Aan het eind van een college krijgt een deel van de studenten te horen dat ze een nieuwe mentor hebben. De studenten noteren de naam van hun nieuwe begeleider. Maar niemand vraagt waarom de oude mentor er niet meer is. Pas op het moment dat er een krantenartikel over ‘uitroostering van docenten’ in de Volkskrant verschijnt, begint er hier en daar een belletje te rinkelen. Hardop wordt er niet over gesproken.
Waarom de hbo-instelling bij studenten aanwezig is, is niet duidelijk. Is het een gebrek aan interesse in de eigen opleiding? De angst om uit de toon te vallen of daarop te worden aangesproken? Een gevoel van onmacht tegenover docenten en medewerkers? Gebrek aan bottom-up communicatie? Ik weet het niet. Maar nu ik er over nadenk; misschien doe ik er verstandig aan om hier niet over te schrijven.
advies
Rogier, dit is niet leuk meer voor je. Probeer je VWO certificaten Wiskunde B en natuurkunde te halen, en ga naar de universiteit. Die HBO-mentaliteit is niet te veranderen. Bij studenten niet, en de docenten moeten zich aanpassen, anders raken ze hun baan kwijt. Gevolg is wel, dat het voor de docenten nog minder leuk wordt, als die paar betere studenten verdwijnen (want het is natuurlijk wel plezierig als je als docent interactie krijgt, of gewezen wordt op interessante publicaties), maar dat is jouw verantwoordelijkheid niet. Sterkte
Column van Rogier Vermeulen
Rogier heeft geen toestemming gegeven voor het plaatsen van zijn column op BON. Dit lijkt mij dus illegaal!