Staatscretaris Teeven wil met steun van de Raad voor de Rechtspraak, veroordeelde jeugdigen verplicht onderbrengen in het mbo. In het wetsvoorstel 'Ter Beschikkingstelling Onderwijs' (TBO) valt te lezen dat jeugdige criminelen die onder de leerplicht vallen, door de rechter voor de keuze gesteld kunnen worden, of naar school of brommen. Het mbo is volgens dit wetsvoorstel uitermate geschikt om deze jongeren via een goede opleiding weer op de rit te krijgen. Op zich toont dit wetsvoorstel weer eens aan hoe goed en hoe belangrijk het mbo voor onze samenleving is.
Echter, het is allemaal niet zo vrijblijvend. Het wetsvoorstel laat het mbo geen keus. Een school voor het mbo is verplicht om een veroordeelde jongere binnen 14 dagen tot de school toe te laten en hem een jaar lang een passend onderwijsaanbod te bieden.
Wat er fout is aan dit wetsvoorstel is het feit dat enkel en alleen het mbo hiertoe verplicht wordt en op geen enkele manier dergelijke criminelen mag weigeren. Daarnaast komt de veiligheid van docenten, leerlingen en vooral conciërges behoorlijk onder druk te staan. Bovendien is een dergelijke tussentijdse instroom in het reguliere middelbaar beroepsonderwijs niet te realiseren. En om maar te zwijgen van veroordeelde loverboys, dealers en ander gespuis, dat op die manier met de rechter achter zich, de veilige onderwijsomgeving die het mbo zijn leerlingen pleegt te bieden, onderuit mogen komen halen.
Tenslotte is het dan ook weer zo, dat zodra Den Haag maatschappelijke problemen niet op weet te lossen, het mbo weer van stal gehaald wordt om het op te lossen. Teeven bedankt!
Je vraagt je toch af welke
Je vraagt je toch af welke onbenul(len) dit nu weer verzonnen hebben. Ook leuk voor de leerlingen die wel wat van hun schooltijd willen maken.
Lijkt me zo geen goed idee.
Lijkt me zo geen goed idee. Het MBO is geen alternatief voor een jeugdgevangenis. Beter lijkt me om deze jongeren vanuit de detentie de mogelijkheid te bieden een MBO of andere opleiding te volgen met bij goed gedrag eventueel strafvermindering en bij slecht gedrag gewoon onmiddellijke verwijdering van school.
We schreven hier al in
We schreven hier al op 2 oktober over: www.beteronderwijsnederland.nl/nieuws/fundamentele-keuzes.
Opmerkelijk is dat in datzelfde bericht gemeld wordt dat de invoering van het Engels op de basisschool geen enkel positief effect heeft gehad. De reden: leerkrachten spreken die taal erg slecht. Ik word moedeloos bij deze kennelijke onwil om te luisteren naar argumenten.
@ b.verkroost Er zijn ook
@ b.verkroost Er zijn ook mogelijkheden voor afstandsonderwijs, bijv. www.ivioschool.nl/Scholen. Voldoende begeleiding en stimulering vanuit de inrichting zal nodig zijn, anders komt er van zoiets vast niet veel terecht.