“Deeltijdstudenten in hbo krijgen vaak te gemakkelijk een diploma”

De rapporten over schandalen in het onderwijs volgen elkaar in rap tempo op. De onderwijsinspectie heeft een onderzoek gedaan waarover de volkskrant schrijft:

Deeltijdstudenten hebben de afgelopen jaren veel te makkelijk hbo-diploma's gekregen van instellingen als het LOI en het NCOI. De studielast bij de veelal private aanbieders van verkorte hbo-opleidingen was gemiddeld 45 procent te laag.

Lees verder in de volkskrant.

4 Reacties

  1. Studielast?

    Studielast is een zinloze maat. Het gaat om het eindniveau en vaak denk ik dat iemand van 30 met wat levenservaring en werkervaring het niveau van veel hbo opleidingen al lang en breed ontstegen is. 

    • Natuurlijk heb je gelijk dat

      Natuurlijk heb je gelijk dat het om eindniveau gaat. Maar in het artikel staat:

      Zo worden deeltijdstudenten in veel gevallen met meer studiepunten beloond dan de inhoud en omvang van hun vakken en studieonderdelen rechtvaardigen.

      Deze ervaring heb ik ook met bijvoorbeeld de Open University in Engeland. Precies hetzelfde vak als wat ik geef aan `gewone studenten' kun je aan de Open University volgen voor 2 keer zoveel studiepunten. Als dat voor alle vakken het geval is dan heb je het dus over een halvering van de inhoud van de opleiding.

  2. Als student aan een Pabo kan

    Als student aan een Pabo kan ik deze constatering zeker beamen. Bij een voltijdopleiding word je nu eenmaal veel meer door de stof heen geloosd en  daardoor maak je meer uren. Deeltijd studenten moeten het zelf doen. In de praktijk blijkt dat je de opdrachten in minder dan een kwart van de tijd die ervoor staat kunt afwerken. Dat gaat zonder twijfel ten kosten van de inhoud.

    Zelf volg ik nu, na een overstap, mijn opleiding via een thuisstudie. Daar is de verleiding om het werk in een uurtje af te raffelen nog groter. Bij heel veel vakken kom je daar mee weg. Maar goede docenten prikken er doorheen.

    Er zit ook een paradoxaal voordeel aan de 'halvering van de inhoud' zoals Mark het noemt. Toen ik nog in voltijd studeerde stoorde het mij dat ik zoveel tijd moest steken in (werk)colleges en het schrijven van portfolio's. Veel inzichten gaf me dat niet, het was de studie equivalent van bureaucratisch papierwerk dat nu eenmaal gedaan moet worden. Dat was zoveel dat ik geen tijd meer had om me echt te verdiepen in het vak waar ik voor leer. Nu heb ik daar wel alle tijd voor. Ik hoop dat die autodidactische kennis en vaardigheden in mijn stages en te zijner tijd in mijn afstudeeropdracht naar voren komen.

    Natuurlijk zou ik veel liever op een voltijd HBO zitten waar ervaren docenten, ieder met hun eigen specialisatie, hun kennis met mij zouden delen, waar ik mijn kennis regelmatig kon toetsen en waar ik nog echt bezocht werd op mijn stages. Mocht iemand menen dat er nog zo'n voltijdopleiding bestaat dan hoor ik dat graag.

     

     

     

     

     

  3. Docenten met specialisatie?

    Docenten met specialisatie? kennis delen? kennis toetsen? bezocht worden op de stages? En dat allemaal  in één voltijdopleiding. En u wou zeker ook nog hoorcolleges, begeleiding en ondersteuning, creatief van gedachten wisselen en een voorbeeldje van hoe het kan? LOL. 

    'Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg' in dit geval de zelfbedachte wetten van het competentie gericht opleiden. 

     

     

     

     

     

Reacties zijn gesloten.