Over ROC’s, afpersingen en deurwaarders

*Zwartboek schoolkosten 2012*

Een geval:

Instelling : ROC Nijmegen
Opleiding: Willem Nijholt College
Bedrag: € 3250,–
Onterechte kosten: ja
Vrijwillig: nee
Specificatie: nee

Voor de volgende posten kiest men ervoor om studenten te beroven:

Parkeergelegenheid, schoolpas, BPV, ouderavonden, diplomauitreiking, leerlingbeheersysteem, bijdrage adviesraad, administratiekosten, allerhande verzekeringen, praktijkbezoeken, papier, kopieerkosten, introductiekosten, examenkosten, bijdrage aan verbruiksmaterialen, praktijkleren, openleercentrum, gebruik mediatheek, internetgebruik, sms info, gebruik van gereedschap, culturele activiteiten, intaketest, schoolbusjes, pensionkosten, BHV, laptop, software mediatheek, digitaal platform, lesmateriaal, projecten, kleine algemene kosten, breukgeld en disposables, communicatiemiddelen, brieven, informatie, verbruiksmateriaal, doelbijdrage, niveautesten, studiegids, stagefonds, studentenraad, collegebijdrage, huur sportveld.

Omroep Flevoland:

“Uit een rapport van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is gebleken dat op drie mbo-opleidingen in Flevoland studenten onder dwang geld afhandig wordt gemaakt. Bij de opleiding Gezondheidszorg op Landstede Lelystad is gebleken dat studenten geacht worden jaarlijks een ‘vrijwillige’ bijdrage van € 883 op te hoesten. Studenten Zorg en Welzijn van het ROC ASA in Almere worden verplicht € 232 neer te leggen. Ook leerlingen van het ROC Flevoland maken melding van dergelijke misstanden. Studenten die weigeren te betalen, krijgen met een deurwaarder te maken.”

*Job site*:

“Ook Kelly van ROC Zadkine is boos omdat zij 200 euro aan extra kosten moet betalen. De school heeft duidelijk gemaakt dat ze haar diploma niet kan halen als ze niet betaalt voor de stagebezoeken, de schoolpas, de diplomering, de aansprakelijkheidsverzekering, telefoonkosten, administratiekosten e.d. Op de website bij ‘Van Dijk’ kan ze alleen haar boeken bestellen als ze aankruist dat ze de extra kosten betaalt.”

“De onderwijsinspectie geeft geen prioriteit aan schoolkosten. Ze hebben nog nooit een sanctie opgelegd. De scholen komen er mee weg. Als wij een school aanspreken passen ze het beleid aan voor die ene student.”
Preston Henshuijs (Voorzitter JOB)

4 Reacties

  1. Afhandig?
    Zodra jongeren in het MBO komen zijn ze veel meer geld kwijt dan in het Middelbaar onderwijs.
    – schoolgeld (nu gratis tot 18 jaar, daarna best een bedrag)
    – eigen handgereedschap (bij techniek rond de 150 euro)
    – boeken (in het MBO NIET gratis!) en licenties en kopieerwerk (gemiddelde schatting rond 400 euro per jaar)
    – reiskosten (geen OV-kaart onder de 18, overigens één van de wensen van de SP, niet onlogisch want wegens de concentratie zijn er lang niet zoveel ROC’s als middelbare scholen. Kies je een minder gangbare studierichting, moet je nog verder!)
    – daarnaast nog minder verplichte zaken als onkosten voor een introductieprogramma, sportkleding en uitstapjes naar beurzen.

    Welke van deze kosten vallen onder ‘afhandig maken’?

    • Er zijn hier natuurlijk twee
      Er zijn hier natuurlijk twee grote problemen:

      – Het feit dat scholen massaal de wet overtreden door leerlingen te dwingen om deze kosten te laten betalen. Sommigen dwingen leerilngen via software om zich formeel akkoord te verklaren met deze zogenaamde vrijwillige, wanneer de leerling niet aanvinkt akkoord te gaan dan kan hij dat formulier niet afhandelen met de nodige consequenties.
      Vergelijk het maar met de bekende disclaimer bij het installeren van software waarbij je een vinkje moet zetten en soms zelfs de pagina volledig omlaag moet scrollen om het vakje met het knopje next aan te kunnen klikken.

      – Deze kosten zijn soms dermate hoog dat de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar komt, het gaat om bedragen van rond de €1000 en in een extreem geval zelfs nog honderden tot tweeduizend Euro meer.
      In bepaalde gevallen vallen die kosten best te verdedigen (dure materialen nodig voor de opleiding) maar evengoed wordt de wet overtreden. Erger vind ik dat tal van scholen een vrijwillige bijdrage van een paar honderd Euro aanrekenen terwijl de som van het inschrijvingsgeld en de overheidsbijdrage ruimschoots volstaat om een goede opleiding te organiseren, zolang maar de juiste keuzes worden gemaakt.

      Voorop moet staan dat ook schoolbesturen zich aan de wet moeten houden. Deze besturen dienen dan ook juridisch vervolgd te worden met alle hiervoor beschikbare middelen. De Onderwijsinspectie behoort erop toe te zien dat scholen leerlingen niet dwingen om een vrijwillige bijdrage te betalen, ook niet door hen onder dwang te laten tekenen en zij dient in te grijpen op het moment dat de school wel de wet overtreedt, bijv. door te dreigen dat de school niet langer erkend wordt en dus geen geld meer krijgt van de overheid als zij haar slechte gedrag voortzet.

      • niet twee, maar drie problemen
        ref : Er zijn hier natuurlijk twee – ingediend door Bart op Za, 11/02/2012 – 13:35.
        (cit.)Er zijn hier natuurlijk twee grote problemen:

        Er zijn er drie. Derde probleem : de Inspectie.

        Afgezien van de individuele bekwaamheid, ja bevlogenheid, van wie bij de Inspectie werkt, is er bij de Inspectie een gigagroot probleem, met meerdere kanten :
        [1]
        het ontbreekt de Inspectie aan fundamentele inzichten omtrent onderwijs : wat het is, waar het van uitgaat (A), wat het bewerken zal (B), en wat de fundamentele beginselen zijn tussen (A) en (B) ;
        [2] het “toetst” aan de hand van voorgeschreven criteria (door politiek, door ambtenaren) of een instelling “voldoet” aan “de” criteria ;
        die criteria zijn oppervlakkig, ze betreffen neven-voorwaarden voor “orderlijk” aflopend onderwijs ;
        ze hebben niet ( niets !) van doen met fundamenteel inzicht in onderwijs ;
        [[3] de Inspectie hoeft zich nergens te verantwoorden voor de gevolgen van hun
        interferentie met het onderwijs-proces (@ leraren, @ leerlingen, @ klas, @ resultaten), anders dan wat oppervlakkige vaststellingen omtrent organisatie, financien, leerlingenvolgsysteem, scores, een beetje Cito, en meer dergelijks ;
        [4] de rotte appels in het personeels- en directie-bestand doen het kinderspelletje “blijf zitten waar je zit – – ” ;
        [5] er is nergens ook maar een begin te ontdekken dat deze hoop “lucht met veren” wordt opgeschud.

        maarten

      • Wat zegt de wet precies?
        Dan ben ik wel erg benieuwd wat volgens jullie de wet precies zegt. Welke van de door mij opgesomde onderwijskosten zijn verboden in het MBO?

        En als het al verboden zou zijn, waar moet het geld dan wél vandaan komen?

Reacties zijn gesloten.