Mopperkonten zullen verheugd zijn dat de exacte studies weer in de mode raken. Onze jongeren hebben kennelijk een fijne neus voor de toekomst. Lees ook de commentaren.
“De universitaire opleiding wiskunde krijgt van de Keuzegids een totaalscore van 75
Ook andere technische opleidingen als natuurkunde en scheikunde eindigen relatief hoog, met een score van respectievelijk 71 en 67.”
Dat staat er niet
Het is niet uit dit onderzoek op te maken dat exacte studies ‘weer in de mode raken’. Wat dit onderzoek zegt is dat exacte studenten tevreden zijn over hun opleiding. Dat is al tijden zo.
Als je wil weten ofdat een
Als je wil weten ofdat een studierichting populair is dan kan je volgens mij beter kijken naar de ontwikkeling van het aantal studenten, zowel absoluut als relatief.
Hier kan je per studierichting zien hoeveel eerstejaarsstudenten er zijn: www.studiekeuze123.nl/Alle+studies/Studie+bij+instelling/Factsheet.aspx?ovid=e2fd1a1e-8b77-4e16-8122-1273f5b02697
Van elektrotechniek weet ik dat jaren geleden de studierichting ineens populairder wordt, vervolgens het aantal studenten daalde tot een absoluut minimum (op een gegeven moment minder dan 75% van wat het nu is) en daarna weer lichtjes steeg en stabiliseerde.
Ik geloof dat technische en wetenschappelijke studierichtingen een goede toekomst geven gezien de technologische uitdagingen die ons te wachten staan maar realistisch gezien hebben we nog een lange weg te gaan alvorens die studierichtingen het streefniveau halen. Momenteel zijn het wiskunde- en natuurkunde-onderwijs op het VWO dermate slecht dat het eerstejaarsprogramma van zo’n 15 jaar geleden nog onmogelijk is. Helaas.
Om nog maar te zwijgen over het niveau wat ze bijv. in een land als Rusland halen bij de technische studierichtingen, daar zijn ze niet vies van een pittig wiskundeprogramma.
Betalen
Misschien is het werk er wel, maar de bedrijven zoeken het land waar ze -zelfs aan goede wetenschappers en vakkrachten- de laagste lonen hoeven te betalen. Rusland en China en India hebben nu eenmaal veel lagere lonen dat het westen.
En laat niemand nu zeggen dat hier ook de lonen maar omlaag moeten. Dat zou de omgekeerde wereld zijn. Overlaten aan de markt geeft dit soort ellende!
je slaat de spijker op de kop
…. maar waarom komt dit probleem in de politiek nooit ter sprake? waarom schrikt men niet van het gezegde “Ik hoef helemaal geen ingenieur te worden (om een goedbetaalde baan te krijgen) als ik maar hun boss wordt”. Voor het onderwijs geldt overigens mutatis mutandis hetzelfde. Hoe het eerste moet worden opgelost weet ik niet maar ik heb het gevoel dat we net als bij het onserwijs onze welvaart op het spel zetten.
Seger Weehuizen
loonpyramide
Die lage lonen voor b`eta-akademici in de ontwikkelingslanden hangen ook samen met de lonen van de laagstbetaalden. Wie kan in Nederland een meisje voor dag en nacht betalen dat tevens kindermeisje is? De ongetalenteerde laagstbetaalde Nederlanders maken er zich absoluut geen voorstelling van van wat hen allemaal te wachten zou kinnen staan.
Seger Weehuizen
Verschuiving
Inderdaad zijn lonen in Rusland, China en India veel lager dan hier. Kanttekening: het loonpeil in China is in een paar jaar geëxplodeerd en ligt nu op het niveau van Mexico.
Citaat uit het FD van 11-11-2011:
‘In 2005 lag het loon voor een Chinese fabrieksarbeider rond de Yn 800 per maand (ongeveer € 100, red.)’, aldus Chiu. ‘Recent heb ik een rondreis gemaakt door de provincie Wenzhou. Van de fabrieksdirecteuren heb ik begrepen dat het loon nu is gestegen naar Yn 2000 (€ 230).’
Verder keert menig bedrijf op zijn schreden terug omdat de kwaliteit van het werk in de lagelonenlanden regelmatig te wensen overlaat.