Vandaag in de Volkskrant een vlammend betoog van Ahmed Marcouch tegen de wanprestaties van vele MBO-opleidingen: lesuitval, sowieso te weinig lessen met kwaliteit enz. HIj stelt dat er veel meer slechte opleidingen zijn dan de door de inspectie gesignaleerde 60. Link naar het Volkskrantartikel.
Marcouch stelt voor om de ROC’s boetes op te leggen bij schooluitval. Dát vind ik nou weer een slecht plan. Schooluitval kan meerdere redenen hebben dan alleen een slecht onderwijsaanbod. Waarom geen boetes voor slecht presterende opleidingen? Dan moeten de kriteria echter wél duidelijk zijn. De nu door de inspectie gehanteerde kriteria slaan echt nergens op.
– Ze reiken niet genoeg diploma’s uit.
Erger zou zijn als ze dat wel deden terwijl de leerlingen niet bereid zijn zich in te spannen of te studeren. Wie geen niveau heeft kan geen diploma krijgen, makkelijk zat!
– Ze hebben de eindexamens niet op orde.
Dat haalt je de koekoek. De inspectie is uitsluitend geïnteresseerd in de administratieve rompslomp in plaats van de praktijk. Dit probleem is makkelijk op te lossen door gewoon weer landelijk vastgestelde examens af te nemen. Dat scheelt de scholen een gigantische berg bureaucratie en tijd.
Kritiek op veel MBO’s is terecht. Laat dat wel gebeuren met stevige inhoudelijke argumenten. Soms zit de dwang om schooluitval te beperken het onderwijs zelf in de weg. Ongemotiveerden blijven immers op school en verstoren het leerproces van anderen. Wie een goede oogst wil hebben, moet durven wieden.
Lesuitval, niet schooluitval
Marcouch stelt niet voor om scholen een boete op te leggen bij schooluitval, maar bij lesuitval. Dus als een school niet voldoende uren onderwijs geeft.
Lees ook de reacties!
Lees bij het artikel van Marcouch zeker ook de reacties, veel rijp en een paar érg groen. Eindelijk is er in de publieke opinie aandacht voor de belachelijkheden van het CGO en het wanbeleid van sommige ROC’s met hun docent-extensieve onderwijs, het disrespect voor vakkennis van docenten en hun opvatting dat kennis overbodig is omdat je alles kunt opzoeken. Wat ben ik daar blij mee!
Een element dat altijd over het hoofd wordt gezien is het feit dat jongeren naar school moeten tot hun 18e, ook als ze niet willen en zelfs als ze eigenlijk niet zo goed kunnen.
Ik wil nogmaals op de grootste onrechtvaardigheid in het Nederlandse onderwijs wijzen: De kwetsbaarste leerlingen worden óók opgezadeld met de niet-willers en de niet-kunners. Dat is al zo op het VMBO (waar de ‘afzakkers’ van VWO en HAVo terecht komen tot ze niet lager kunnen zakken) en dat geldt ook voor de beroepsopleidingen op niveau 1 en 2. Dat zijn gewoon degelijke beroepsopleidingen waar je een écht goed vak kunt leren. De nietwillers en nietkunners kunnen de klassen echter behoorlijk onderuit halen. Ze blijven zitten vanwege de leerplicht en heel vaak ook vanwege de studiefinanciering/OV
DAAROM MOETEN ER WEER APARTE OPVANGINSTELLINGEN KOMEN VOOR DE UITVALLERS. Niet om hen af te schrijven, maar om hen op maat een traject aan te bieden van schakelen, beroepsoriëntatie of baanoriëntatie en een spoedige toeleiding naar de arbeidsmarkt. Voor sommigen is werken toch nog steeds de beste leerschool. De lange leerplicht ondergraaft dat.
vanavond bij Pauw & Witteman
Vanavond gaat Marcouch met Van Bijsterveldt in debat over dit onderwerp, in de uitzending van Pauw & Witteman.
Aantal lesuren MBO
Zojuist heb ik genoten van de discussie bij Pauw en Witteman. Die Marcouch én een zekere Said deden het prima. Toch leken ze niet helemaal op de hoogte.
Natuurlijk is 850 lesuren erg weinig in vergelijking met de 1000 uren die in het VO aangeboden worden. Maar er is nog veel meer aan de hand, jammer dat ze dat niet noemden:
1. STAGE-UREN tellen als lesuren en tellen dus mee bij de 850 uren!!!!!! Tien weken x 40 klokuren per jaar stage leveren dus 400 telbare lesuren. Dat betekent dat je in de overige 30 schoolweken nog maar 450 klokuren (15 uren per week!!!) hoeft te geven.
2. Nergens is precies gedefinieerd wat een lesuur is. Daar worden in feite geen eisen aan gesteld, niet aan de ruimte, de bevoegdheid, de lokaalfaciliteiten, of er instructie moet zijn, de aanwezigheidsplicht van de leerling etc. etc. Van die 15 lesuren kun je dus ook nog gerust 15 ‘open leeruren’ en 5 uren onder begeleiding van een instructeur aanbieden.
“Die lessen heb ik nodig voor mijn diploma” zeiden de leerlingen. Nou, daarin kan ik ze gerust stellen. Dat diploma werkt met competenties en die zijn zacht als boter. Dat diploma komt heus vanzelf wel: het heeft alleen weinig waarde!
Geweldig dat het JOB nu ook een actie gaat organiseren: woensdag 10 februari om 16 uur op het Plein voor de Tweede Kamer in den Haag. Ik hoop op een grote opkomst.
Marcouch in P&W
Dankzij jouw tip was ik net op tijd om de uitzending te bekijken.
Marcouch begon goed, maar zijn betoog verzandde bij de nadruk op die 850 uur.
Die 850 uur is het probleem niet. Zoals je terecht opmerkt is het probleem dat die 850 uur helemaal niet worden gehaald. Daar moet het over gaan.
Marcouch had al die brieven van ontevreden studenten de nadruk moeten geven.
De staatssecretaris kwam weer met het verhaal dat de inspectie er bovenop zit. En op de vraag hoelang het gebrek aan lessen nou zou blijven duren had ze weer hetzelfde antwoord. Na enig aandringen zei ze dan toch dat het wel minder dan een jaar zou zijn…
En ergens meende ik ook nog te horen dat een zwakke school toch voldoende kwaliteit had, alleen de zeer zwakke scholen werden aangepakt.
En al die scholen waren toch zo hard bezig hun kwaliteit te verbeteren!
Frustrerende TV
Zoals we eigenlijk wel hadden kunnen verwachten was er maar weinig debat. P&W is bedoeld om te amuseren, niet om te informeren. Het moest allemaal weer heel kort.
Marcouch herhaalde zijn zorgen en zei daarmee niets nieuws sinds zijn Volkskrantartikel. Een enkele MBO-leerling mocht dat nog eens bevestigen. Van Bijsterveldt: ‘De inspectie zit er boven op’. Waarom komen er dan nog steeds meldingen van mensen bij Marcouch om hun MBO ook op die zwarte lijst tekrijgen? Wat is dat voor een inspectie?
Er werd met geen woord gerept over het competentieleren; er werd niet gepraat over het management- en overheadwaterhoofd; er werd vrijwel niet ingegaan op de vraag waarom het zo moeilijk was om leraren te vinden voor het MBO en waarom ze daar zo vaak opbranden.
Positief dat P&W er aandacht aan besteedt, maar eigenlijk zou hier eens een hele uitzending van een programma als Zembla aan gewijd moeten worden.
De beste bijdragen kwamen van voetbalscheidsrechter Dick Jol, die niet om de zaken heen draaide, de zaken bij de naam noemde en zich afvroeg hoe het zo ver had kunnen komen. Ook die vraag werd niet beantwoord.
Workshop ook les?
En die workshop solliciteren die aan 200 leerlingen aangeboden wordt (met 20 plekken) hoe telt dat als lesuur?
Pauw en Witteman
Wat een fantastisch debat bij Pauw en Witteman en wat deden die leerlingen, sorry deelnemers het goed! Van Bijsterveld had het moeilijk. Steeds kwamen er weer algemeenheden opborrelen. Wat ze niet kon zeggen, was het feit, dat zij hoog en laag kan springen, maar dat de Colleges van Bestuur de macht en het geld in handen hebben en doen wat ze willen. Marcouch leek het allemaal aardig door te hebben. Jasper van Dijk is vast de messen al aan het slijpen voor het debat a.s. woensdag. Hopelijk komen er veel stakende leerlingen, want deze protesten maken toch meer indruk op de publieke opinie en de kamer dan alles wat BON tot nu toe heeft gemeld. Nu moeten we doordrukken!