De Vlaamse basisschooljuf Liesbeth Roosen hoeft niet meer terug te komen. De school ontsloeg de 24-jarige vrouw nadat ze chatberichtjes had uitgewisseld met haar leerlingen op Netlog.
Hoe is dat bij u op school geregeld ?
De juf gaf computerles op het Toverpotlood in Hoeleden. Maar na de zomervakantie kreeg ze van het schoolbestuur te horen dat ze niet meer hoefde terug te komen omdat ze op de netwerksite Netlog twaalf leerlingetjes bij haar profiel had staan.
Liesbeth verweerde zich door te zeggen dat de kinderen contact hadden gezocht met haar en niet andersom, maar de school was onverbiddelijk.
“Als ik nu een leerling mishandeld had of seksueel getinte berichten had geschreven, kon ik begrijpen dat ik geen nieuw contract kreeg”, aldus de lerares tegen de Standaard.
“Ik wilde ook geen flauwe juf zijn die na de schooluren geen contact meer wil met haar leerlingen. Als ik hen op straat tegenkom, kijk ik ook niet de andere richting uit”, verklaart ze in de Vlaamse krant. De gesprekjes gingen ook over onschuldige onderwerpen als vakanties
Wat mag wel en wat kan niet ?
Mag je op straat praten met een leerling, of in de supermarkt met een ouder ?
Mag je wel of niet naar de verjaardag van een leerling of naar een sportwedstrijd kijken van een leerling in het week einde ?
Hoe is dat op uw school geregeld of zijn er helemaal geen regels ?
Bron: De Telegraaf 1 september 2009
Dit zegt genoeg
*Dit plaatje* zegt genoeg over chatten.
*Adios*
Professionele houding….
Bij het beroep van leraar past professioneel gedrag.
Dat betekent ook een zekere afstandelijkheid, dat is nodig om altijd neutraal en objectief te kunnen oordelen. Jonge leraren neigen er nog wel eens naar om al te vriendelijk te zijn tegen de leerlingen. De leeftijdsverschillen zijn immers nog niet zo groot. Zelfs dan, of juist dan is het ongepast de leerlingen te amicaal te bejegenen. Het is heel niet moeilijk, als je in dezelfde stad woont waar je ook werkt en je in het dagelijks leven je eigen leerlingen tegenkomt op straat om hen te negeren.
Maar ja, fouten worden gemaakt, zelfs soms door oudere docenten.
Ik zou ze als rector of als rechter altijd veroordelen.
Protocol digitale media
Dit kan je het beste als team met elkaar bespreken en vastleggen in een protocol. Contact via een sociaal netwerk is veelal openbaar, dus veiliger dan mailen met leerlingen. Contact via een sociaal netwerk is vergelijkbaar met het spreken met leerlingen op straat.
Je kan als team besluiten dit toe te staan. Zelf accepteer ik echter geen leerlingen en ouders op mijn profiel. Ook uit dit bericht in De Telegraaf blijkt weer dat mensen vooroordelen en gekke gedachtes hebben bij het gebruik van nieuwe media. Problemen voorkomen lijkt me beter.
Niet geregeld?
Als de school dit nog niet geregeld had, dan hadden ze dat gewoon kunnen constateren en een protocol kunnen opstellen waaraan men zich dan in het vervolg te houden zou hebben. Het lijkt er in dit geval op dat de school geen protocol had en meteen maar een voorbeeld wilde stellen toen het hiaat in hun reglementarium werd ontdekt (paniekvoetbal met een air van doortastendheid). Vind ik nogal kras……
Bijdrage aan de discussie…
…is *hier* te vinden. Hoewel leerlingen niet als klanten worden gezien, lijkt het me de moeite waard er kennis van te nemen.