Vandaag beginnen in Noord-Nederland de schoolvakantie. Die duurt te lang, blijkt uit onderzoek, vooral voor kwetsbare leerlingen zie verder in TROUW
www.trouw.nl/onderwijs/article2806651.ece/_rsquo_Zes_weken_zomervakantie_is_te_lang_rsquo__.html
’En waarom de zomervakantie niet inkorten?’, vraagt Kervezee zich af. „Die lange vakantie stamt uit de tijd dat boerenkinderen moesten helpen met hooien. Maar er wordt tegenwoordig in Amsterdam-West nog maar heel weinig gehooid, hoor.”
Beetje vreemde reden, de kinderbijslag stamt uit de tijd van Adolf Hitler die Nederland toen bezette. In Nederland werd op 1 januari 1941 een regeling voor loontrekkenden ingevoerd waarbij vanaf het derde kind kinderbijslag werd toegekend.
Daar is toch ook nooit iets aangedaan, er zijn nu toch ook geen Duisters meer die Nederland bezetten ?
Heeft u er een mening over ?
Ik verneem hem graag van u en ik heb over een week, juist, zes weken vakantie………..
Alles wijst op verandering richting open school…
CITAAT UIT ARTIKEL TROUW:
Lange schoolvakanties zijn slecht voor de onderwijsresultaten van leerlingen. Spreid de vakantieweken daarom beter over het jaar, met een kortere zomervakantie en meer weken vrij in de rest van het jaar. En zorg vooral dat leerlingen tijdens de vakantie blijven leren.
Het kost veel meer dan zes weken om weer in te halen wat er in de vakantie verloren gaat.
Veel allochtone kinderen brengen hun vakanties door in het land van herkomst van hun ouders, zegt Kervezee, en spreken daarom zes weken lang geen woord Nederlands. „En als ze thuisblijven, in Amsterdam-West, kijken ze waarschijnlijk niet naar ’Sesamstraat’ – kijk maar naar alle schotels die daar hangen.”
Het gaat Kervezee niet alleen om allochtone kinderen. Voor achterstandsleerlingen geldt hetzelfde: zij hebben ’niet veel tijd te verliezen’. Daarom pleit Kervezee ervoor dat scholen, samen met gemeentes, zomeractiviteiten organiseren. Echt onderwijs hoeft niet, ook activiteiten op het gebied van cultuur of sport helpen al. „Ook daar leren kinderen van.”
EINDE CITAAT
Alles wijst op verandering richting open school, waarin de school het gehele jaar open blijft.
Zie de discussie ‘Open school’.
Flutplan van Kervezee
Kervezee zou heel wat minder plannen bedenken als ze niet elke keer andere mensen met de bijbehorende werkzaamheden kon opzadelen. Zou zijzelf ‘s-zomers verantwoordelijk zijn voor kinderopvang ‘Keten met Kete’ dan zou het een stuk minder interessant worden.
Voor baas van de onderwijsinspectie hoef je niets te kunnen, voor voorzitter van de PO-raad ook niet. Wie is die hele Kervezee eigenlijk en wat maakt haar mening interessanter dan die van de eerste de beste passant op straat?
Waar blijven de mensenrechten?
Helaas is het in een het onderwijs heel gewoon dat iemand op een invloedrijke positie een flutplannetje bedenkt en vervolgens anderen het leven zuur maakt met de uitvoering ervan. De vrouw zelf hoeven we niet serieus te nemen maar het kwaad dat zij in haar dwaasheid kan verrichten met behulp van haar netwerken moeten we dus met alle kracht de weg versperren.
Ik ben minder van de domheid van mevrouw Kervezee geschrokken dan van dat het haar ontbreekt aan respect voor mensenrechten. Ik bedoel nu niet het misbruiken van je positie door andere mensen met zinloze arbeid te belasten maar het negeren van het aspect van familiebanden. Nederland heeft internationale overeenkomsten ondertekend waarin het recht op gezinshereniging gewaarborgd wordt. He jaarlijkse bezoek aan het land van herkomst is voor veel allochthonen het grote moment waarop ze weer verenigd kunnen zijn met hun naaste verwanten. In haar oppervlakkigheid is mevrouw Kervezee dat helemaal vergeten.
Seger Weehuizen
Selectieve interpretatie
Het onderzoek waar Kete zich op baseert rechtvaardigt deze maatregel niet.
Kinderen uit sociaal zwakkere milieus in Amerika scoren na de vakantie 1% lager op toetsen voor begrijpend lezen. Maar in de loop van het schooljaar stijgen hun score’s sterker dan die van kinderen uit gemiddelde en hogere milieus. Frappant is dat leerlingen uit hogere milieus het minst profiteren van onderwijs. Ze starten met een voorsprong, leren jaarlijks minder bij, maar eindigen na 9 jaar onderwijs wel met eenzelfde voorsprong als waar ze mee begonnen. Hun leerwinst is minder, maar ze gaan ook in de vakantie vooruit. Onderwijsbeleid is gemakkelijk te verdedigen met multi-interpretabel onderwijskundig onderzoek.
Vakantie
Dit was toch allang, hoewel nog enig aanvullend onderzoek nodig zou zijn, uit onderzoek gebleken (zie blog Simon, 22/01/2009). De sluitende redenering was ongeveer als volgt: kinderen leren niets als ze geen onderwijs volgen. Tijdens vakanties volgen de kinderen geen onderwijs. Dus zijn vakanties schadelijk voor kinderen. We hebben er toen nog hartelijk om gelachen. Maar zo zie je maar weer: wie het laatst lacht, lacht het best.
Wat is men tegenwoordig vaak toch op een eigenaardige manier bezig met de resultaten van het onderwijs. Die zijn in bepaalde opzichten inderdaad evident slecht. Maar niet het onderwijs zelf wordt onder de loupe genomen maar allerlei toch min of meer randverschijnselen zoals vakanties of er zou teveel tijd worden besteed aan de musical, de avondvierdaagse en noem maar op. De vraag of er in de reguliere schooltijd niet meer rendement te halen valt wordt niet gesteld. Volgens de econoom Kalshoven (VN, vorige week) zou de arbeidsproductiviteit in het onderwijs, die stagneert, flink omhoog kunnen. Hij vertelt er alleen niet bij hoe. Dat doet wel Ton van Haperen op zijn weblog. In een stuk getiteld “het lerarentekort is een sprookje” laat hij zien dat er niet zozeer een personeelstekort in het (voortgezet) onderwijs is alswel dat de lescapaciteit niet voldoende wordt aangewend. Als reden noemt hij de toename van het aantal niet lesgebonden taken waardoor juist vakbekwame leraren veel te weinig aan hun eigenlijk werk toekomen. Ik heb het idee dat ook in het basisonderwijs vaak onvoldoende aandacht en ruimte is voor de kerntaken. En dan hebben we het nog even niet over de kwaliteit van de lesgevenden.Van Haperen haalt ook nog de op deze site meermalen besproken Frank Furedi aan.
Overigens ben ik er in het geheel niet op tegen dat er in de vakanties voor kansarme kinderen leuke en ook nog leerzame aktiviteiten worden georganiseerd.