Een bericht vanuit de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rond CGO.
Vandaag heeft de Tweede Kamer gestemd over de nieuwe wet op de medezeggenschap in het MBO. Omdat mijn eerdere motie niet werd uitgevoerd, heb ik voorgesteld om het instemmingsrecht over de invoering van het Competentiegericht Onderwijs in deze wet vast te leggen. De ondernemingsraad van een MBO-school zou dan moeten instemmen over invoering van CGO.
Het mocht niet baten, want het amendement werd verworpen. Andere partijen stemden tegen, inclusief de PvdA. Zij willen dat docenten via een professioneel statuut kunnen beslissen over HOE het CGO wordt vormgegeven, niet OF het er komt. De regering en de coalitie willen hoe dan ook overgaan op CGO. De bedoeling is dat dit volgend jaar in een wet wordt vastgelegd.
Dat betekent twee dingen.
-De belangrijkste conclusie van de Commissie Dijsselbloem verdwijnt in de prullenbak. Deze luidt dat onderwijshervormingen niet meer zonder draagvlak en inspraak van bovenaf worden opgelegd. De regering meent dat dit niet voor het CGO geldt, aangezien men het wettelijk wil opleggen, ondanks alle protesten.
-Tenzij het wetsvoorstel wordt verworpen. Maar dat lukt alleen als het verzet tegen CGO groot genoeg is. Docenten en andere betrokkenen moeten dus hun stem laten horen. Daarom heeft de SP een petitie tegen de verplichte invoering van CGO gemaakt. Ben je het eens, teken dan de petitie op www.sp.nl/mbo
Voorafgaand aan de behandeling van de wet wordt de petitie aangeboden aan regering en Tweede Kamer.
Alvast bedankt voor de steun,
Jasper van Dijk
Inzake serieus nemen
In de tekst bij de petitie staat, zeer terecht, dat door het van bovenaf opleggen van deze wandaad, docenten niet serieus worden genomen. De politici die dit wanbeleid goedkeuren kan je ook moeilijk serieus nemen. Gelukkig ben ik behalve docent ook nog kiezer.