Reken Zeker: de nieuwe niet realistische rekenmethode is gelanceerd

Groot nieuws: de Stichting Goed Rekenonderwijs heeft samen met Noordhoff uitgevers bekend gemaakt dat er volgend jaar een nieuwe rekenmethode op de markt komt. De naam: Reken Zeker.

Kenmerk van de nieuwe aanpak is dat leerlingen rekenprobleem oplossen met één strategie, waaronder staartdelingen en tafels. Door veel te oefenen leren de strategieën onder de knie te krijgen.

Basis voor de methode is het werk van twee leraren, Arjen de Vries en Piet Terpstra, die hun aanpak in een groot aantal ordners hebben uitgewerkt. De Stichting Goed Rekenonderwijs heeft de steun van een comité van aanbeveling met Nobelprijswinnaar Gerard ‘t Hooft, en de hoogleraren Vincent Icke (sterrenkunde), Ad Lagendijk (natuurkunde) en Henriëtte Maassen van den Brink (economie)

Officiële start is op de NOT.

Lees het artikel van NRC voor meer informatie

7 Reacties

  1. Gefiliciteerd!
    Van harte voor iedereen die zich hiervoor heeft ingespannen met dit mooie en helaas hard nodige resultaat.

  2. Wat geweldig!
    Prachtig dat die methode er nu is. De naam is ook goed gekozen. En een heel echte uitgever voor zoiets, da’s alleen maar goed. Zij hebben een enorme batterij aan publiciteitsmogelijkheden die een uitgeverij in eigen beheer nooit zou kunnen genereren.

    Het is wel een echte mijlpaal; een dag om de vlag uit te hangen! Bij Noordhoff begint de victorie!

  3. Hoewel het de voorpagina
    Hoewel het de voorpagina niet zal halen is dit inderdaad groot nieuws. Staartdelingen en tafels mogen weer ! Wie had dat gedacht. Felicitaties ook in het bijzonder voor onze eigen onvermoeibare propagandist van het degelijke, evidence based rekenonderwijs.

  4. Hulde
    Een heel belangrijke prestatie!

    (Deze rekenmethode is in een andere zin wel degelijk realistisch: niet gebaseerd op abstracte, oncontroleerbare onderwijskundige of pedagogische fantasieën, maar op de feitelijke constatering, en eeuwenoude traditionele volkswijsheid, dat oefening kunst baart.)

  5. Geweldig
    Een heel erg concrete bijdrage aan beter onderwijs door BON, de stichting goed rekenonderwijs en natuurlijk Arjen de Vries en Piet Terpstra.

  6. alleen jammer
    Alleen jammer dat de school die wij voor onze zoon voor ogen hebben net al een nieuwe methode heeft aangeschaft….

    Hoe lang gaan die methodes gemiddeld mee?

    • Zo’n jaar of tien
      Als ik me niet vergis, dan worden methodes ongeveer eens per tien jaar vervangen. Soms eerder: zo zijn er veel methodes vervangen bij de invoering van de euro: het geldrekenen moest omgezet van guldens en kwartjes naar euro’s en 20 cent muntjes. Ik meen me te herinneren dat daar zelf nog geld van economische zaken voor gebruikt is om de methodes aan te schaffen.

      Ook veel bestaande methodes brengen momenteel op dit moment nieuwe versies uit: bescheiden aanpassingen zodat ze kunnen zeggen dat er rekening is gehouden met de wens om meer te oefenen. Ik heb mijn twijfels: als de methode werkelijk anders moet zijn, dan kun je onmogelijk volstaan met wat meer oefening. De basis van de methode moet anders.

Reacties zijn gesloten.