Tiers-D

“Ik denk dat je je onvoldoende realiseert hoe de feminisering in het onderwijs de strijd om een rechtvaardig salaris hindert” (Snaporaz)

Eerstegraads docenten zijn te verdelen in 5 categorieën:
1. éénverdieners die een gezin of partner moeten onderhouden
2. éénverdieners die alleen zichzelf hoeven te onderhouden
3. tweeverdieners met een full time job
4. tweeverdieners met een part time job
5. niet-verdieners die werkwillig zijn m.b.t. het onderwijs
Ik weet niet hoe groot de laatste 4 categorieën tesamen zijn in vergelijking met de eerste.
Ik weet ook niet in hoe verre leraren van de categorieën 2-5 bereid zijn om:
A. Hun eventuele job te reduceren tot maximaal ⅔ van een full time job
B. op oproepbasis een part time job uit te oefenen van⅓ full time mits daarvoor betaling volgens schaal LD plaats vindt
Als er voldoende leraren bereid zijn om overeenkomstig A en B in het onderwijs te werken is het mogelijk om een pool van eerstegraders op te richten die bereid zijn om zich al dan niet op tijdelijke basis in dienst te laten nemen voor een ⅓ full time job met honorering LD (schaal 12). Deze pool zou Tiers-D (pr: tjee-dee) kunnen heten.
Het doel is om alle schoolbesturen onder druk te zetten om alle eerstegraders net als bij OMO het geval is volgens LD te betalen. Bij OMO geldt de betaling volgens LD alleen voor eerstegraads lessen. Voor de pooldocenten geldt die echter ook wanneer een school deze docenten wil inzetten in het tweedegraadsgebied schaal LD.
Of het drukmiddel helpt weet ik niet.
Ik weet ook niet of er voldoende docenten zouden willen meedoen. Daarom verzoek ik aan BON-leden die dat wel willen doen mij dat via de intra-post van deze website te melden. Bij voldoende belangstelling zal ik daarna een oprichtingsvergadering voor Tiers-D organiseren.
Malmaison

11 Reacties

  1. actieblog exit
    Met mijn voorstelling van zaken, namelijk dat er veel eerstgraads docentes zijn, die goedverdienende partners hebben en wat lesjes geven om er eens uit te zijn of of wat meer geld te hebben voor kuxe lijkt nog steeds correct. Maar ik vrees dat ik veel te optimistisch ben geweest in mijn aanname dat deze vrouwen solidair willen zijn met collega´s voor wie het eigen onderwijssalaris de enige bron van inkomen is.Een andere verklaring voor 0 reacties heb ik niet.
    Seger Weehuizen

  2. Reaktie 1
    Een full-time baan voor de klas is nauwelijks vol te houden tenzij je kunt steunen op uitgebreide ervaring en beschikt over een ondoordringbare olifantenhuid die je beschermt tegen teveel overleg- en ontwikkel- en vernieuwlings- claims. Dat lukt alleen als je binnen een school een zekere autoriteit en rechtszekerheid hebt opgebouwd. Vanuit die positie zullen er weinig collegae zijn die 1/3 van hun baan opgeven voor 1/3 D-salaris.
    Jongere collegae met 2/3e baan op een bepaalde school en 1/3e baan als uitzenddocent moeten een moeilijke afweging maken. Het grote nadeel van twee banen zijn de ‘vaste lasten’ aan verplichtingen en extra werk die elke school van je zal vragen. Ouderavonden, sektievergaderingen, plenaire vergaderingen, verschil in methoden en opvattingen, reistijd … Weegt dat op tegen het D-salaris op een lage salaristrap en onzekerheid over urenaantallen?
    Bedenk verder dat part-timers voor managers een welkome arbeidsbron zijn. Je kunt ze opzadelen met een onevenredige portie ‘vaste werkzaamheden’; je betaalt ze alleen voor de werkelijk gegeven lestijd; ze raken minder snel uitgewoond; je houdt ze makkelijker aan het lijntje met vage beloften en ze zijn veel gevoeliger voor onderhuidse claims en dreigementen.
    Kortom …

    • Leitmotiv en dissonanten
      Het leitmotiv van mijn voorstel was de schaarste aan gekwalificeerde eerstegraders. De dissonant: het niet geïnteresseerd zijn van de scholendirectie in goed onderwijs en de vele mogelijkheden waarover zij beschikken om slecht onderwijs te verbergen. Verder was mijn oproep gericht aan leraren die niet per se meer dan ⅔-de baan nodig hebben. Bij het uitoefenen van hun ⅓-LD-baan hoeven zij zich niet te laten ringeloren. Van bijna alle vergaderingen wonen zij slechts ⅓-de deel bij. Voor de directie geldt: take it or leave it. Omdat hun collega-eerstegraders vaak niet in schaal LD zullen zitten hebben de pooldocenten in principe een invalbaan. Op grond daarvan is het heel redelijk dat ze een groot aantal vergaderingen missen. Jij beschrijft docenten voor wie het moeilijk is om aan mijn plannetje mee te doen. Ik ben er van uitgegaan dat er veel vrouwen met goedverdienende partners zijn die zich de strijd kunnen permitteren. Er valt veel bij te winnen: De herinvoering van de norm dat eerstegraders volgens schaal LD betaald moeten worden zal veel sneller plaats vinden.Seger Weehuizen

      • 1/3 baan en zo
        Leuk bedacht, en theoretisch sluitend. Alleen (in mijn ervaring) gaat zo’n 1/3 docent de aansluiting missen, als die baan wat langer gaat duren.
        Door 1/3 vergaderingen bij te wonen, mist hij (m/v) op den duur 2/3, zelfs 1/1, van de informatie die nodig is om collegiaal te functioneren.

        Het idee gaat wel op voor korte tijd : inval leerkrachten die, in tijd beperkt, een klas of een vak doen. Maar dan mist het de hefboom, die in het idee zit.
        Als het langer duurt, routine wordt en dit meer dan een jaar duurt, gaat het niet. De invaller merkt dat hij (m/v) de aansluiting mist, tenzij hij additionele tijd in die baan steekt, en dan is het 1/3 baan en 1/2 onbezoldigde werktijd.

        maarten

        • Beter omgaan met de tijd van alle docenten
          Als de directie de ⅓-LD-baan invaller wil houden en integreren zal zij de efficiency en van vergaderingen moeten vergroten en het aantal verkleinen. Daarvan zouden de vaste docenten mee kunnen profiteren. Wij willen toch graag dat het merendeel van de tijd en de energie van de docenten voor het eigenlijke lesgeven wordt gebruikt?
          Seger Weehuizen

          • Theorie en praktijk
            Dit kan gaan werken zodra scholen verplicht worden de bevoegdheden in de schoolgids te vermelden. Op dit moment echter zegt mijn school, nadat er op een advertentie voor een eerstegrader scheikunde en een eerstegrader economie, schaal LB, geen reacties kwamen, dat er ‘dus’ geen eerstegrader te vinden is, en dat er ‘dus’ maar een tweedegrader aangenomen gaat worden. Met alle gevolgen voor de leerlingen en voor de werkdruk van de vaksectie van dien.

            Voor een LD-invalkracht uit een of andere pool heeft mijn school volstrekt geen belangstelling.

          • zijn er niet?
            Als ik voor een goede stofzuiger maar 20 Euro over heb; dan maar met een veger + blik thuiskom en vervolgens beweer dat ik er geen stofzuigers te krijgen zijn…dan is dit toch echt wel jokken!

          • ⅓-de baan in LD een droombeeld?
            Op jullie school en op waarschijnlijk zeer veel andere scholen, schiet blijkbaar de oudergeleding van de medezeggenschapsraad tekort. Zij hadden aan de directie de voor de hand liggende vraag moeten stellen: Als jullie voor scheikunde geen eerstegrader betaald naar schaal LB kunnen krijgen, waarom proberen jullie dan niet om hem door middel van een hogere schaal binnen te halen? Dat lijkt op vragen naar de bekende weg maar het heeft een andere functie. De directie moet expliciet verwoorden waarom ze een eerstegraads docent niet beter betalen wil waardoor het gemakkelijker wordt om veilig en met succes opstandig te worden. De volgende expliciete vraag is dan waarom de OMO-scholen eerstegraders wel volgens schaal LD kunnen/willen betalen. De directie kan niet zonder ongeloofwaardig over te komen zeggen dat een antwoord op deze vraag irrelevant is. Als er een pool is van tiers-D-ers (eerstegraadsdocenten die zich voor een in principe TIJDELIJKE ⅓-de baan aanbieden met betaling volgens LD) en de school neemt er in afwachting van het vinden van een eerstegrader die het voor LB doet geen aan krijgt de directie van zowel de ouders als van de reeds werkzame eerstegraders Scheikunde scheve gezichten. Wat de laatstgenoemden betreft: een nieuwe collega inwerken is aanvaardbaar; een nieuwe collega zonder extra betaling bijscholen in kennis van Scheikunde niet. Dat te weigeren wanneer de directie wel degelijk een hoogopgeleide collega kan aanstellen kan moeilijk een ontslaggrond zijn.
            Misschien is het voor eerstegraders met een full time baan te riskant om deze te reduceren tot ⅔-de baan en in de pool te stappen. Maar voor docenten die minder dan een ⅔-de baan hebben kan dat anders liggen. Uitzendbureau’s zouden volgens “Het Onderwijsblad” aan leraren van tekortvakken extra goed betaald banen in het onderwijs aanbieden met(slechts één) leaseauto.
            Seger Weehuizen

          • de LD deeltijdbaan van Seger
            Vooral dat de MZR de zaak bespreekt, kan (in mijn ervaring) helpen.

            Niet alleen dat de MRZ de zaak bespreekt, maar vooral ook dat de bespreking en de conclusies onder de aandacht van de ouders worden gebracht.
            Stelt de MRZ er vragen over aan de directie : de vragen en de antwoorden ook onder de aandacht van de ouders brengen.
            Werkt probaat.

            maarten

          • Tiers/detachering/eerstegraderspool
            Het Actieplan Leerkracht zal het lerarentekort eerder doen toenemen dan afnemen. Een pool van vaklieden die zich laten inhuren om professioneel, tegen een dito salaris, klussen op te knappen zou dan in theorie de enige toevlucht zijn voor een school die kwaliteit wil.

            Maar veel scholen kiezen niet voor kwaliteit, slechts voor de schijn van kwaliteit, en zetten in plaats van een vakman liever een goedkope stagiaire neer. De overheid staat hen toe deze keuze te maken.

            Ik weet dus niet of het idee potentie heeft. Ik zou het wel graag willen. Ik droom ervan om ergens aangenomen te worden als classica en dan lessen Latijn/Grieks te verzorgen, met daarnaast alleen vakgerelateerde ‘randverschijnselen’. Natuurlijk wil ik ouders te woord staan op een ouderavond, over hun zoon/dochter in de lessen Latijn. Maar kon ik op de een of andere manier een baan regelen die mij daarnaast toestaat verschoond te blijven van surveillance, KWT, invaluren, overbodige verplichte ICT-cursussen, tijdrovende verplichte ‘omgaan met pubers’-cursussen en noem het allemaal maar op, dan greep ik die kans met beide handen aan.

          • Ouders moeten overtuigd worden
            Het zwakke in mijn voorstel is inderdaad dat de overheid van scholen een schijn van kwaliteit als werkelijke kwaliteit accepteert. Een eerder door jou genoemd probleem is dat de scholen aan de ouders maar weinig informatie verschaffen over de bevoegdheden en bekwaamheden van een docent en hen niet ronduit vertellen dat de school om financiële reden voor een slechtere docent kiest. Doordat het niveau van de eindexamenopgaven (CE) zich in de loop der tijd wel degelijk aan het niveau van de examinandi aanpast en daardoor de eisen voor het eindexamen geleidelijk aan dalen valt het niet zo zeer op als een school weer eens een minder geschikte docent heeft aangesteld. Ook al omdat binnen een school de leerlingen voor een bepaald vak meestal niet vanaf de brugklas tot het eindexamen dezelfde docent houden valt de vervanging van één van de docenten door een veel slechtere niet zo op bij het eindresultaat. Bovendien gaan welgestelde ouders misschien juist naar aanleiding van het aanstellen van een onbekwame docent hun kinderen naar een goed bijlesbureau sturen. Een organisatie van tiers-D-ers zal om een kans van slagen te hebben aan de ouders geloofwaardig moeten maken dat hun school door het aannemen van tiers-D-ers de kans dat hun kind voor het eindexamen zal slagen aanmerkelijk vergroot. Dit via veel voorlichting en public relations.
            Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.