16 Reacties

  1. Ook als PDF
    Deze atlas is ook als PDF te downloaden via DEZE LINK (link werkt bij mij alleen in Internet Explorer, niet in Firefox).

      • Apple via Firefox downloaden?
        Hihi, kun je nu ook al een Apple via Firefox downloaden? O nee, er staat iets anders 🙂

  2. Geld!
    In de Atlas van het Onderwijs staan interessante dingen, waaronder de kosten van een diploma per studierichting. Een citaat (met gratis schrijffout):

    Wat kost een diploma? Onderwijskosten per leerling vermeerdert met het aantal studiejaren.
    Vmbo 77.000
    Havo 78.800
    Vwo 82.500
    Mbo 99.300
    Hbo 118.300
    Wo 134.200

    Hbo-diploma 118.300 Euro? Bij ons zijn ze pakweg 28.000 Euro kwijt en daar maken we ook nog winst op …..

    • Even ter informatie, Marten:
      Even ter informatie, Marten: Biedt jouw opleiding het hele HBO aan of een deel ervan?

      Ik vermoed trouwens dat met dat afschuwelijk fout gespelde woord wordt gedoeld op cumulatieve kosten. Is dat zo?

      • geen schrijffout
        Bedoelen ze niet gewoon ‘kosten nemen toe met aantal jaren’? In welk geval het ook incorrect zou zijn, en ook nog lelijk …

        • Ach, Mark, het verschil
          Ach, Mark, het verschil tussen enkel- en meervoud is, net als in het Engels, allang aan het vervagen. “De media maakt G.W. groter dan hij is.” “Het kabinet heeft beloofd dat ze er wat aan zullen doen.” Dat is taalevolutie! Prachtig toch?

          (En de School voor de Journalistiek doet lustig mee…)

      • Inzake opleidingskosten
        Behalve slecht gespeld is die zin toch al onleesbaar. Wat zijn nu ‘kosten’ vermeerderd met jaren? Bijvoorbeeld €20.000,- plus 4 jaar. En wat mag dat dan wel zijn? €20.004,-?

      • Compleet HBO
        Wij bieden een complete HBO-opleiding (240 ECTS) van 3 jaar plus een half jaar stage en scriptie. Deze opleiding bieden wij in één smaak aan zonder keuzevakken. Voor de kostenvergelijking moet je kijken naar andere technisch-commerciële opleidingen. Zo zal een laboratoriumopleiding is vanwege de benodigde materialen duurder zijn dan bijvoorbeeld een HES waar je relatief weinig ‘spullen’ nodig hebt. Maar dan nog blijft het verschil groot.

        Het foutgespelde woord is ‘vermeerdert’, je gaat helaas niet door voor de wasmachine 🙂

    • Re: geld!
      Beste Marten,

      Het is een erg onduidelijk citaat (zonde, verder is het wel een mooi boekje). Ik denk dat het als volgt zit: de kosten die hier staan zijn de totale kosten tot aan het hoogste diploma. Dus die 118.300 euro voor een HBO diploma zijn de kosten voor basisschool (8 jaar), HAVO (5 jaar) en HBO (4 jaar). Dat geeft voor enkel HBO 39.500 (=118.300-78.800). Dat komt enigzins in de buurt van wat jij opgeeft voor jouw school (waarbij we bedenken dat jouw opleiding voornamelijk economisch en dus goedkoop is en wat beter op de kosten zal letten omdat het een private opleiding is..).

      • Klinkt logisch
        Mark, dit klinkt inderdaad als een heel logische verklaring: “totale kosten tot en met het hoogste diploma”. Je rekensom voor een economische HBO-opleiding komt dan ook weer overeen met onze vergelijkingsbasis, namelijk 10.000 Euro per HBO-student per jaar.

  3. Personeelsexplosie
    De pagina’s 16 en 18 van de Atlas van het Onderwijs tonen ook iets heel boeiends, namelijk de samenstelling van het personeelsbestand in VO en MBO.

    In beide schooltypes groeit er vanaf het jaar 2001 een enorme ‘kop’ van personeel voor administratie en beheer bovenop het bestaande personeel. In de tabel ernaast over de samenstelling van het personeel blijkt dan ook dat het MBO in 2005 opeens 38% ‘administratie en beheer’ heeft, het VO zit dan op 20%. Let wel: beide percentages t.o.v. 0% in het jaar 2000 en eerder!

    • Dat zijn
      de assistenten van het management dat ons zo hinderlijk voor de voeten kan lopen.
      Sjoerd heeft gelijk als hij beweert dat het aantal managers in het onderwijs helemaal niet exceptioneel is.
      Maar het deel van het budget dat naar management, ondersteuning en niet-lesgevende taken van het onderwijsgevende personeel gaat is wel fors gestegen. De ‘ondersteuningsbult’ is daar een indicatie voor.

    • personeelsexplosie
      ref : Marten Hoffmann 01/04/2008 – 13:51

      Het moet wel haast : er is iets mis met die cijfers (of het referentie-nivo) in de onderwijs-atlas. Nul pct in het jaar 2000 bestaat natuurlijk niet.
      De 38 pct (extreem hoog) zou kunnen, maar dan is het VEEL te veel.

      Wij hanteerden (vroeger, elders) 10 tot 12 pct voor overhead (personeels-gerelateerd), derhalve exclusief gebouw-gerelateerde kosten. Die marge is ruim voldoende voor management, als de per hoofd honorering ~ nivo heeft van de senior docenten.

      maarten

      • Verandering in meting
        Zulke abrupte veranderingen zie je wel vaker in statistieken. Dan wordt er voor de verandering en na de verandering iets anders gemeten.

        Als ik kijk naar de grafieken kijk, dan is er een enorme stijging van het totale personeelsbestand in 2001. Het lijkt dat een deel van het personeel tot 2001 niet meegeteld werd (het administratie en beheers personeel).

      • personeelsexplosie
        Ik voeg er nog aan toe :
        [1]
        Het management is ook niet meer waard dan ~ de per hoofd honorering van senior docenten, bij dezelfde werk-last.
        [2]
        Daarbij komt dan nog de eis, dat de aldus gehonoreerde manager/schoolleider ook zijn deel heeft aan les geven (norm 1/4 tot 1/2 fte) ; anders is hij (m/v) natuurlijk minder waard.
        [3]
        Zie je : dit pleit voor kleine scholen en een horizontale (platte)organisatie-structuur ; daarbij associatieve verbanden met andere scholen op hetzelfde nivo (om differentiatie in het lesaanbod te verzekeren).
        [4]
        Mega-scholen hebben, juist door het schaal-effect, de neiging naar veel tussenlagen (management, studie adviseurs, coaches, bestuur structuur), wat betaald kan worden juist door dat schaal-effect.

        maarten

Reacties zijn gesloten.