De mythe van het Multitasken

Justine Pardoen van Ouders Online heeft een prikkelende bijdrage geschreven over het fenomeen ‘multitasken’: jongeren zouden tegelijkertijd meerdere activiteiten kunnen uitvoeren zoals SMS’en, MSN’en en huiswerk maken. Pardoen stelt echter dat de analyse niet deugt en dat de gevolgen desastreus zijn.

Hiermee begint Wilfred Rubens zijn artikel op zijn weblog:
klik hier
Je vindt daar ook de link naar het artikel op Ouders Online:
www.ouders.nl/mopv2007-multitasking.htm

“Ze doen het wel maar ze kunnen het niet”

“In eerste instantie denken veel jongeren dat ze alles tegelijk kunnen, maar achteraf blijkt dat flink tegen te vallen. We moeten ze dus – nóg meer dan vroeger al het geval was – helpen met plannen, en ze achter de broek zitten om hun huiswerk te maken.”

24 Reacties

  1. Weer een bom onder het Keesie-rapport over CGO in het MBO
    Justine Pardoen:
    “Als we ons laten leiden door de gladde praatjes van reclamemakers zoals Boschma en Groen van het reclamebureau Keesie en als we gaan geloven in de mythe van het multitasken, dan laten we onze kinderen, die hele Generatie M, in de steek.”

    • Multitasking hindert het leren
      Bron: EduSide

      Multitasking heeft een negatieve invloed op het leren. Mensen die een leertaak combineren met een andere taak, lopen het risico dat de kennis die ze opdoen later moeilijker opnieuw te activeren is. Dat blijkt uit psychologisch onderzoek van de Amerikaanse University of California, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

      “Het beste wat je kunt doen om je herinneringen te verbeteren is aandacht besteden aan de dingen die je je wilt herinneren”, licht professor Russell Poldrack, één van de auteurs van het artikel, toe in een persbericht. “Onze resultaten onderbouwen dat. Als je, doordat je wordt afgeleid, gedwongen bent minder aandacht te besteden aan wat je aan het doen bent, leer je niet zo goed als wanneer je je volle aandacht er wel bij hebt.”

      De uitkomsten van het onderzoek zijn van belang voor het onderwijs, dat de komende jaren studenten wacht die niet anders gewend zijn dan te multitasken. De resultaten kunnen van invloed zijn op de manier waarop met deze nieuwe generatie wordt omgesprongen: moet het onderwijs multitasking in / bij het leren actief promoten, of juist niet?

      • zoals
        mijn leraar vroeger placht te zeggen toen ik zei dat ik twee dingen tegelijk kon. “twee dingen tegelijk, roken op de wc zeker, dat is zuigen en duwen tegelijk”.

          • Multitasking op het eindexamen
            Vorige week surveillerend bij het eindexamen viel me op dat er niet gemultitaskt werd, noch in groepjes gewerkt.
            Er waren geen leerlingen die klaagden dat ze niet konden werken zonder muziek. Ook bij het LAKS is die klacht niet binnengekomen.
            Toch schijnen de resultaten van de eindexamens behoorlijk te zijn, dat wil zeggen, ze slagen bijna allemaal.
            Het moderne onderwijs stelt ons voor veel raadsels.

          • Gelijktijdig?
            Na elkaar; slokje, hapje, vraagje; dat zou kunnen. Tegelijkertijd kauwen, slikken, denken? Probeer het maar.

          • Koffie toch wel?
            Waren het zulke beulen dat je niet eens een kopje koffie kreeg? Overigens waren veel van ons veel te zenuwachtig om die consumpties ook maar een blik waardig te keuren.
            Hoe anders is dat nu bij 5 HAVO. Slok, schrok, slik…burrp…slik, glllp, gloe, gloe, gloe. De helft moet minstens één keer plassen onder het examen. Lijkt me allemaal niet handig. En als apotheose gooit er iemand nog een blikje Red Bull over zijn examenwerk heen.

          • Ergeren
            Weet je dat je plaatje bij ‘ergeren’ ooit een klacht van leerlingen van onze school bij ’t LAKS is geweest?

          • Multitasking op het Forum
            Ik kan tegelijkertijd twee forumbijdragen opsturen!
            Vorige week surveillerend bij het eindexamen viel me op dat er niet gemultitaskt werd, noch in groepjes gewerkt.
            Er waren geen leerlingen die klaagden dat ze niet konden werken zonder muziek. Ook bij het LAKS is die klacht niet binnengekomen.
            Toch schijnen de resultaten van de eindexamens behoorlijk te zijn, dat wil zeggen, ze slagen bijna allemaal.
            Het moderne onderwijs stelt ons voor veel raadsels.

      • re multitasking: afleiding leidt af
        Moet er weer een psycholoog komen om deze open deur open te trappen? Zo krijgen de sociale wetenschappen een nog slechtere naam. Waar is uw gezonde verstand, geacht BON-lid? Wilt u straks weten of een geschiedenisleraar best wel goed aardrijkskunde kan geven? Of dat uw linkerhersenhelft iets later rijp is dan de rechter?
        Willem Smit

        • Als ik het goed begrijp
          heeft een leerling die niet multi kan tasken een concentratieprobleem en is dus een ADHD’er. Daar zal Leo niet blij mee zijn.

        • Re: Afleiding leidt af
          Zeker waar, dat van die open deur. En toch zijn er ook talrijke pseudo-wetenschapsmensen die zich voor die multitasking-onzin lenen. Ik denk dat men daarom hulp zoekt bij mensen die geheel verantwoord een open deur in willen trappen.

        • Hoe erg het ook is,
          dat deze deur inderdaad opengesmeten moet worden, dat ligt niet aan het lid/de bezoeker die dit bericht hier gepost heeft, maar aan zovele andere mensen voor wie deze deur nog geheel gesloten is.

          Maar de observatie, elders op dit forum, dat er bij LAKS klachten binnenkwamen over rondlopende surveillanten en vogelgefluit bij het examen zijn wel de mooiste onderbouwing ….

  2. Mannelijke werknemers bij HP
    Het schijnt dat HP zijn mannelijke werknemers adviseert kinderen te nemen en deze zelf thuis een jaar lang te verzorgen. Leren ze multitasking. Vrouwen kunnen dat al van nature. Als ze dan terug komen, kan HP de voordelen opstrijken.

    • Vrouwelijke CEO
      HP, daar was Carly Fiorina de baas (ze kreeg overigens 21 miljoen dollar als oprotpremie mee…). Sommige vrouwen kunnen het blijkbaar niet laten om te proberen van mannen vrouwen te maken.

    • Nog een voordeel voor HP:
      En die mannen kunnen intussen kinderkleertjes opstrijken.

Reacties zijn gesloten.