Begrijpend lezen?

Rond de derde dinsdag in september horen we de laatste jaren steeds dat de taal van de troonrede toch echt veel te ingewikkeld is.
Die trend zet zich door. Vanmorgen op de TV: de taal waarin de theorievragen van het vrachtwagenrijbewijs zijn gesteld….. echt eerlijk waar… veel te moeilijk.

Ik zou zeggen: nog een doorzetten en binnen de kortste keren kan ik filevrij over slands wegen zoeven. Dat moet dan ook wel want ik zal mn inkopen in de buurlanden moeten doen, waar hopelijk de chauffeurs nog wel in staat zijn hun rijbewijzen te halen.

2 Reacties

  1. ‘Moeilijke woorden’
    Het is ook zo’n fabeltje dat je ‘moeilijke woorden’ niet tegenover kinderen zou mogen gebruiken. Als het gebruik van ‘moeilijke woorden’ consequent angstvallig wordt vermeden kent op een gegeven moment niemand ze meer. Een collega-student van mij voor het vak biologie kreeg te horen dat het woord ‘scharnier’ voor een brugklas toch echt te moeilijk was… Tja, en het woord ‘asdruk’ is natuurlijk ook wel heel moeilijk voor een eenvoudige vrachtwagenchauffeur… Eigenlijk zijn onze verkeersborden ook veel te moeilijk. En wat dacht je van de wet, bijvoorbeeld de strafwet? Gewoon, op jeugdjournaal-toon “je mag iemand niet doodmaken, anders stopt de politie je in de gevangenis” ipv “hij die opzettelijk en met voorbedachten rade (…)”

    Als we onder elkaar en tegenover leerlingen ‘moeilijke woorden’ gebruiken zijn ze binnen de kortste keren niet meer moeilijk maar gewoon, alledaags. Kortom, weer een knieval voor onwetendheid is wat mij betreft uit den boze.

    • Toch wel een beangstigende gedachte dan
      dat volk over de openbare weg dendert met wapens zwaarder dan beton.

      Een dag uit het leven Doekle Slagter, instructeur bij rijschool ‘het Nieuwe Rijden’. Plan van aanpak: niet zozeer kennis doet er toe als wel plezier in het rijden. De les begint. Jongens, mensen zijn fragiel, je moet er dus niet overheen rijden (standaardgrapje van Doekle, om de les op te leuken).

      MeneerSlagterwasdatfragiel? -eh… fragiel…niet zo stevig betekent dat. Betekent? Oh betekent wil zeggen dat het daar voor staat. Waar voor? Nou, het staat niet echt ergens voor, maar zo zeg je dat: een woord betekent iets… Nee, het heeft niks te maken met tekenen, dat doe je met een potlood. Potlood, oh, een soort pen om mee te tekenen. Nee, dat potlood staat nergens voor. Wat? Als je met een vrachtwagen voor een stoplicht staat, of je dan iets betekent? Omdat je er voor staat? Ja, ja, alsjeblieft, ga maar in een vrachtwagen rijden… toe maar… weg hier… ja hoor, je bent geslaagd… boehoe… )

Reacties zijn gesloten.