Lizzy Tabbers erelid!

Wel, het was dan zo ver. Al weer weekend, en nu iets serieuzer dan de vorige keer. De ledenvergadering, waar ik zo met smart naar uitzag ( zie mijn vorige stukje ). Allereerst wil ik natuurlijk mijn nederige excuses aanbieden voor mijn typering van de mogelijke aanwezigen. Ik heb er natuurlijk ernstig op gelet, maar geen enkel elleboogstuk op een jasje gezien, geen uitgezakte leren schooltassen, en ook geen bosje BIC-pennen in de borstzak…. Wat we zagen was een treffende doorsnee van het onderwijs, hoewel ik vond, dat het basisonderwijs, het VMBO en het MBO nogal ondervertegenwoordigd waren; juist die instellingen waar m.i. de kiem voor veel problemen is gelegd. Ik wil het bestuur dan ook dringend adviseren veel aandacht aan deze groepen te schenken, waarbij ik graag van dienst wil zijn trouwens, als docent met 30 jaar VMBO- en MBO-ervaring.
Ik denk ook dat het heel belangrijk is, zoals ik in de zaal ook al opmerkte, om regelrecht onder scholieren en studenten te werven door actief aanwezig te zijn op grote jongerenmanifestaties en op de diverse jongerenplatforms op internet. Heel belangrijk.
Op de vergadering – waar naar ik meen totaal twee of drie onderwijsadviseurs aanwezig waren (!) – werd veel gesproken over de achteruitgang van het niveau van taal en rekenen. Wat ik echter miste, is onderzoek naar de resultaten van overige schoolvakken. Ik vrees dat die minstens zo dramatisch zullen zijn als taal en rekenen. Zouden de PABO’s en de Hogescholen hier ook een toets afnemen, dan zou het aantal toelatingen vermoedelijk tot nul worden gereduceerd!
Enkele jaren geleden stond ik in het museum van Auschwitz ( ja jongelui, dat ligt in Polen ), waar een grote foto van Hitler hing. Naast mij een stel Nederlandse ouders met een puberdochter van een jaar of zeventien. Zij sprak de memorabele woorden: “Zo, is dàt nou die Hitler…..”
Ik denk dat dit de redevoering van Paul Scheffer goed illustreert.
En ja, dan die overige sprekers: ik denk dat de vereniging met twee sprekers geen goede beurt heeft gemaakt, hoe goed bedoeld ook. Het is niet anders….

En, ik moet eerlijk toegeven: het donderend applaus wat geregeld opklonk, bracht mij zelfs tot ontroering! Eindelijk lijkt het, dat wij iets voor elkaar kunnen krijgen, dat er écht iets gaat veranderen! Een bevrijdend gevoel!

Laat ik besluiten met het advies om Lizzy Tabbers tot erelid van de vereniging te benoemen. Zij heeft ons door de publicatie van haar inmiddels fameuze artikel een enorme dienst bewezen! Mocht deze suggestie bij het bestuur op weerstand stuiten, dan zou ik willen voorstellen om tenminste een jaarlijke “Lizzy Tabbers-trofee” in te stellen, voor de persoon of instantie die in het afgelopen jaar de grootste onderwijs-onzin heeft uitgekraamd.

P.S. Op het moment van schrijven hoor ik één van mijn dochters ( doet HBO-onderwijs ) in de voorkamer over de aanstaande vakantie praten: “Tunesië, ja dat ligt in Marokko, of bij Egypte toch?”

15 Reacties

  1. De Tabbers Trofee
    Prima idee Rein, die Tabbers trofee.
    De naam is prima, het woord bestaat niet maar heeft nochtans een tobberige en gecompliceerde uitstraling.
    Zullen wij de commissie vormen die zich hiermee belast? Is er nog iemand die mee wil doen (voor het eigenlijke werk)?
    Willem Smit

      • Wel komisch 😀
        Beetje in de lijn van die goede oude kopspijkers met hun ‘Gouden Eikel’. En andere trofeeën.
        BNN heeft zoiets ook ooit gedaan.
        Ik kan er wel om lachen 😉

        Historia vitae magistra

        • Ja, om te lachen
          Zie je het verschil met ‘Gouden Eikel’ dan niet? Of moet ik het uitleggen?

        • wel komisch, maar anders
          De Tabberstrofee doet ook denken aan een onderscheiding ooit aan Nico Scheepmaker uitgereikt. Die had destijds een veelgelezen rubriek in de Volkskrant die hij moeiteloos vulde, dankzij een oproep aan de lezer een week eerder, hem in te lichten over dit en dat. De naam van de onderscheiding (bestaande uit een trofee en een getuigschrift met lakzegel en lint) was in deftig latijn, dat stond voor: De Lintworm.
          Nico had niets in de gaten en liet zich bij de plechtige overhandiging blij fotograferen.
          In ons geval gaat het niet om een bekende Nederlander en dan zegt Tabbers alleen de incrowd iets. Zo’n mevrouw kan daar jaren last van hebben, ook nadat ze bekeerd is. Maar niet doen dus.
          Ik ben voor zo’n Onderscheiding: publiciteit voor BON, nu nog een goede naam.

          Willem Smit

          • Ik moet je toch op een ernstige fout wijzen, wijze collega
            Je moet “bekeerd” vervangen door “gedeprogrammeerd”. Was erg hot in de tijden van allerlei sektes in de zeventiger jaren. Er waren zelfd deprogrammeer bedrijven.
            Moeten we misschien maar weer eens van stal halen.
            BON deprogramming Ltd. Klinkt vet koel.

      • Ja, we mogen deze mevrouw best even te kijk zetten
        Bij deze mevrouw helaas wel. Je kunt je hooguit afvragen of het verstandig is, en ik verwacht niet dat het BON bestuur het voorstel zal overnemen. Maar ik ben niet het type dat de andere wang keert nadat ik eerst voor rotte vis ben uitgemaakt. Waarbij ik het overigens zeer kwalijk neem dat ook de sgp door haar impliciet is neergezet als achterlijk. Dus: ja, ze heeft het er naar gemaakt.

      • De schandpaal en Tabbers
        Je hebt natuurlijk gelijk Ton en die Tabbers Trofee gaat er dan natuurlijk ook niet komen. Dit betekent niet dat er op de website niet even met het idee gespeeld mag worden (we zijn toch geen zure oude mannen die iedereen alle lolletjes af willen nemen?).

        Overigens bleek Tabbers heel wel in staat zichzelf aan de schandpaal te nagelen.

      • Doodslaan, humor en de dunne lijn vanhet fatsoen
        Beste Ton, om even te antwoorden op je vraag: er is, in dit universum, niemand die precies weet wat wel en niet passend is. Vandaar dat sommige mensen menen dat alleen de grootste omzichtigheid garant staat voor of gelijkgesteld kan worden aan fatsoen. Maar ook die gedachte is onwaar. Fatsoen en fatsoensregels lijken op een klein kunstwerkje dat door meerdere mensen tegelijkertijd wordt gemaakt. Alsof je met z’n allen aan het kleien bent. De een zal zich eerder ergeren dan de andere. Het zij zo.

        Ik vind de Tabbers trofee een goede grap. Het woord schandpaal vind ik hier een treffend voorbeeld van verkeerde woordkeuze- je kunt taalfouten maken door verkeerd te spellen, maar ook zeker door woorden verkeerd te gebruiken. Hoezo nagelen wij Tabbers aan de schandpaal? Haal je de betekenis van de schandpaal eens voorde geest: heeft onze grap volgens jou iets te maken met een instrument, ontworpen om iemand doelgericht van eer en reputatie te beroven?

        Hoe kritisch mogen bijdragen zijn? Een filosoof als Ritzen op zijn blunders wijzen lijkt mij verschrikkelijk- erger dan een Tabbers trofee in het leven roepen. Toch roept dat geen officiele weerzin op omdat die kwstie zakelijk wordt afgehandeld. Het effect is echter desastreuzer.

        Hoe dan ook, als iedere grap hier al direct ten prooi valt aan zwaarwegende morele bezwaren, dan voel ik me hier alras niet meer thuis. Als ik al te zeer op mijn woorden moet gaan letten, als ik geen grappen meer mag maken, dan bedank ik voor de eer.

        Het is aardiger als je nu uitlegt waarom wij Lizzy aan de schandpaal nagelen? Welke grens is hier overschreden? Wie a zegt, moet ook b zeggen. Gpb zegt bijvoorbeeld ook af en toe dat een en ander hem niet aanstaat: sportiever is het om dan wel even duidelijk uit te leggen wat er mis gaat en welke regels er overtreden worden.

        • Beste Simon, je hebt gemakkelijk praten
          maar zelf zeg je ook niet waarom jij dit een aanvaardbare grap vindt. Zo kan ik het ook: een ander uitdagen om precies aan te geven waarom iets niet door de beugel kan, maar je zelf op de vlakte houden. Maar weet je wat? Omdat ik het gevoel heb dat ik je erg goed ken, zal ik proberen om namens jou uit te leggen waarom deze grap binnen te grenzen van het betamelijke valt. Overigens, beste Simon, wil ik wel even opmerken dat ik me vaak erger aan jou bijdragen: je roept vaak maar wat en geeft commentaar op van alles en nog wat. Je kletst uit je nek. Het zou je sieren als je wat vaker bij jezelf te rade ging alvorens een bijdrage te leveren.

          Lizzy Tabbers heeft onze vereniging rechtstreeks aangevallen met een vrij ongenuanceerde bijdrage. Ik vermoed Simon, dat jij dus behoorlijk pissig op haar bent. Ze heeft je echt geraakt. Is het aardig om een groep mensen af te schilderen al sindividuen die niets liever willen dan misbruik maken van hun macht? Nee, dat vind jij niet zomaar een opmerking: dat vind je doortrapt en gemeen. Maar wat kun je doen? Als je de vrije loop liet aan je gevoelens, dan zou je haar het liefst inwrijven hoe gemeen je haar opmerkingen vindt. Dat mag niet. Maar is het dan toegestaan om middels wat grappen je woede de vrije loop te laten? En is het nodig om iemand die zulke rake dingen schrijft, omzichtig te behandelen? Jij vindt van niet. Lizzy is een volwassen mens, en ze begrijpt precies wat ze schrijft. Onze reacties zijn mild als je ze afzet tegen de intenties van haar opstel. Ze heeft ons willen en wetens proberen te raken. Haar door middel van deze trofee laten merken dat zij in haar opzet geslaagd is, kan eenvoudigweg niet buiten de wetten vallen die gelden voor de sociale omgangsvormen: wie kaatst mag de bal verwachten.

          • Mooi!
            Ik realiseer me nu pas dat 1945 op dezelfde manier is aangesproken. Met dezelfde conclusie. Iets met reflectie geloof ik, maar ook weer geen zelfreflectie. Moeilijk dat meta.

  2. Topo
    Jarenlang aardrijkskunde gegeven aan o.a. bruggers. Ik begon dan de eerste les waarin we elkaar nog niet kenden met hen naar hun vakantie te vragen. Ik volgde daarbij de methode Ursul de Geer, naast hun verhaal. Die had in de beginjaren van de commericele televisie een programma dat hij op nam onder Nederlandse vakantiegangers in oorden als Benidorm en Tormelinos. De vakantiegangers moesten dan hun vakantieoord op een kaart aanwijzen. Dat ging steevast erg fout tot hilariteit van de kijker, zo lag Benidorm veel vaker in Siberie dan in Spanje. Ik moet het basisonderwijs nageven dat mijn leerlingen het beter deden. Het meest bezochte vakantieland Frankrijk werd over het algemeen wel gevonden. Maar waar ze daar waren geweest??? En raar hoor, als ze dan een streeknaam noemden wist de juf die te vinden. Terwijl die daar des gevraagd, nog nooit was geweest…
    Dan waren wat mij betreft de geesten rijp voor een betoogje over het nut van topografie en de komende les in het gebruik van atlassen.
    Er heeft er nooit een gezegd dat dit achterhaald was door de TomTom.
    Thomas von der Dunk een zuurpruim wat betreft de topografische kennis van de Nederlander? Helaas heeft hij gelijk. Men kan op de PABO voor Ak slagen zonder alle provinciehoofdsteden te kennen.
    Toen ik tentamen Middeleeuwen deed als student geschiedenis moest je de Vlaamse steden in correct Nederlands in de antwoorden hebben en niet in de taal van het Engelse handboek. Engelse vertaling van plaatsnemen leidde tot punten verlies. Tentamen Middeleeuwen was dan ook een slagveld in het eerste jaar. De docenten : je mag van universitair studenten verwachten dat ze de moeite nemen om het even op te zoeken. En zo is het : men mag van leerlingen verwachten dat ze moeite doen en met jou hulp belangstelling ontwikkelen.

  3. De Lizzy Tabbers-trofee
    Als bedenker van deze trofee wil ik toch nog even reageren.
    Het is natuurlijk niet mijn bedoeling om personen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, hoewel ik vind dat Lizzy dat wel heeft gedaan met ons en met zich zelf ook, zoals hier eerder werd opgemerkt.
    Wie mijn -wellicht wat zwartgallige – humor enigszins doorziet zal weten, dat dit ook niet mijn bedoeling is. Wèl lijkt mij het instellen van een trofee geen gek idee trouwens. Gewoon de BON-trofee voor positieve prestaties. Negatieve zijn er al genoeg.

Reacties zijn gesloten.