Overname ROC Leiden door ID College uitgesteld: 40 miljoen steun

Minister Bussemaker heeft bekendgemaakt dat zij 40 miljoen Euro in ROC Leiden stopt. Het geld komt uit het budget voor het mbo zodat de sector zelf de kosten draagt. Een geplande overname door ID college wordt vertraagd (brief minister en bijbehorende beoordeling commissie fusietoets ROC Leiden en ID College).

(Artikel gecorrigeerd om 16u45: overname uitgesteld, niet van de baan zoals eerder vermeld),
Tweede correctie: het gaat om het ID college, niet zoals de Volkskrant meldde het IC college.

8 Reacties

  1. De overname is helemaal niet

    De overname is helemaal niet van de baan. De overname wordt alleen uitgesteld. In de brief van Bussemaker staat:

    Alles overwegende heb ik ervoor gekozen om met optie twee verder te gaan en meer tijd te nemen om met betrokken partijen uiteindelijk toe te werken naar één bestuurlijke entiteit in deze regio.

  2. @Malmaison

    @Malmaison

    In het geval van ROC Leiden is de brief van de minister duidelijk: ROC Leiden is volgens haar inderdaad "too big to fail".

  3. Wat zei Jet ook al weer?

    Wat zei Jet ook al weer? Goede ideeen, uitvoering ongelukkig?

  4. “to big to fail” haalt elke

    “to big to fail” haalt elke marktwerking in het onderwijs weg. Als de ROC Leiden wel failliet zou gaan zou er een groot aantal kleine scholen kunnen komen in plaats van deze grote. Scholen met een kleine overhead, goed opgeleide leraren in een sober schoolgebouw. Als het gemakkelijker wordt een school op te richten en scholen met elkaar op kwaliteit moeten concurreren biedt, zoals ook bedoeld was, lump sum financiering de mogelijkheid om de besteding van het voor de school bestemde geld te optimaliseren. Van een overheid die accepteert dat mega-scholen als gevolg van wanbeleid miljoenen Euro’s verloren laten gaan mag je verwachten dat ze ook bereid zijn om nieuw op te richten kleine scholen te financieren voordat die bewezen hebben dat ze het hoofd boven water weten te houden. En aannemers in de bouw en banken krijgen als scholen failliet kunnen gaan er belang bij om schoolbesturen van dol-drieste financiële plannen af te houden.

    Mijn beschrijving van onder welke omstandigheden lump sum financiering goed zou kunnen zijn betekent niet dat ik van mening ben dat er geen schoolfinncieringsmogelijkheden zonder lump sum zouden kunnen zijn die nog beter werken.

    De gedachte aan een faillisement van de UvA is van de voorzitter van BON afkomstig

  5. BON zou een online petitie

    BON zou een online petitie kunnen opstarten: "Wij willen die 40 miljoen euro terug".

    Het is heel concreet, dus het leent zich er uitstekend voor.

  6. Bussemaker’s 40 miljoen Euro

    Bussemaker's 40 miljoen Euro voor het ROC Leiden komt uit het budget voor het mbo zodat de sector zelf de kosten draagt. Ze geeft dus helemaal niet "ons" geld uit. Of we moeten terugdenken naar het moment dat we belasting betalen en ons realiseren dat het budget van de MBO-sector gemakkelijk 40 miljoen lager had kunnen zijn. In eerste instantie zouden de andere MBO-scholen het geld moeten terugeisen. Het geval lijkt op dat van de woningbouwcorporaties die moesten opkomen voor het faillissement van één van hen. Als er bona fide ROC's zouden bestaan zouden vooral die dus nu moeten protesteren.

  7. Online petities zijn alleen
    Online petities zijn alleen zinvol als je echt heel veel ondertekenaars hebt. Dat lukt nooit met een onderwerp als dit. Stel je haalt 10000 handtekeningen op, dan vinden ongeveer 17 miljoen mensen dat dan niet.

Reacties zijn gesloten.