‘In het huidige onderwijssysteem is het stichten van een nieuwe school betrekkelijk eenvoudig. Gechargeerd gezegd is het moeilijker een kroeg te openen dan een nieuwe school. Wie een school wil stichten hoeft alleen maar aan te tonen dat hij voldoende leerlingen heeft. De gemeente moet de prognose toetsen en op basis daarvan de minister adviseren. Het ministerie onderwerpt dat advies aan een procedurele toets en beslist of er gefinancierd wordt. De te verwachten kwaliteit van het onderwijs en het aankomende docententeam zijn geen criteria om scholen al dan niet te bekostigen.
De stichting van een nieuwe school is een peulenschil vergeleken met het organiseren van goed onderwijs, behalve als je dat goed kan.
Het duurt drie jaar voordat de onderwijsinspectie een school gaat labelen. Daarna krijgt het bestuur nog een jaar te tijd om een en ander te corrigeren.’
Aldus de VK van enige tijd geleden.
Deze week één van de vele klaagzangen, dit keer in het NRC/Handelsblad, van een gepensioneerde onderwijzeres, die graag nog even door had willen gaan. Schoolbesturen houden dat met verschillende smoesjes tegen, zoals: het cao staat het niet toe, de doorstroming wordt belemmerd, jongere collega’s staan te trappelen of oudere werknemers zijn vaker ziek. Duidelijk is dat werknemers van boven de vijftig ook in het onderwijs door de werkgevers c.q. schoolbesturen als afgeschreven worden beschouwd. Ze mogen blij zijn hun tijd nog even uit te mogen zingen of zitten.
Reden genoeg om voor jezelf te beginnen, niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook dus in het onderwijs.
eenvoudig kan betrekkelijk moeilijk zijn
Jouw verkondiging, Hals, dat het stichten van een nieuwe school betrekkelijk eenvoudig is weinig overtuigend. In hoe verre heeft een gemeente de mogelijkheid om bij de toetsing van het te verwachte aantal leerlingen de uitkomst daarvan in de door haar gewenste richting te sturen? Moet bovendien de gemeente niet huisvesting toezeggen? Je zegt zelf al dat de gemeente op basis van de door haar uitgevoerde toetsing de minister over de financiëring adviseert. Dat lijkt op het keuren door een slager van zijn eigen vlees.
De aanvragers moeten in de ogen van de minister iets toevoegen aan het bestaande scholenbestand. Het stichten van een zelfstandig gymnasium is bij voorbeeld moeilijk als de reeds aanwezige scholen een gymnasiale afdeling hebben en de gemeente een voorkeur voor scholengemeenschappen heeft. Ik herinner mij op de website van OWK een helebool door de minister afgewezen verzoeken tot het stichten van een nieuwe school of een nieuw schooltype binnen een bestaande school gezien te hebben. Ken je praktijkgevallen waaruit blijkt dat jouw bewering klopt?
Het zou al een verbetering zijn als een nieuwe ongesubsidieerde school bij succes met terugwerkende kracht gesubsidieerd zou kunnen worden. Het schoolgeld dat de ouders dan vóór de subsidietoekenning als schoolgeld zouden moeten betalen zou dan een risicovolle “groene” investering geweest zijn. Maar daar voelt de politieke bovenlaag niets voor.
Seger Weehuizen
Aanmoediging….
Ik volg twee nieuwe scholen in oprichting op afstand. Beide initiatieven komen voort uit lacunes in het huidige onderwijsaanbod.
Maar mijn stukje is er vooral voor om jonge enthousiastelingen aan te moedigen om het stichten van nieuwe scholen te overwegen.
Ben je dicht genoeg bij om scherp te zien?
Daarmee weet ik nog niet of die door jou gevolgde 2 gevallen alleen maar succesverhalen worden omdat er weinig voorkomende bijzondere omstandigheden waren. Misschien kun je iets meer vertellen over de gevallen die jij van een afstand ziet.
Seger Weehuizen
Ze zitten in de eerste fase…
Als ik meer weet, vertel ik meer.
Zelf een nieuwe school oprichten….
Informatie van de Rijksoverheid:
Iedereen kan in Nederland een nieuwe school oprichten. De Rijksoverheid stelt eisen aan de stichting van een school. Om in aanmerking te komen voor bekostiging moeten de scholen aan aanvullende eisen voldoen.
Lees verder
Ik ga niet weer alle
Ik ga niet weer alle voetangels en klemmen opzoeken die voor nieuwkomers door gemeenten en besturen van reeds gevestigde scholen uitgezet kunnen worden. Want zelfs al zou het lukken om een school te stichten dan kun je nog niets veranderen aan de eisen zoals die door de wet m.b.t. de inhoud van de leerstof en de daarmee samenhangende examinering worden gesteld. Denk bij voorbeeld aan het afgrijselijke wiskundeprogramma van het secundair onderwijs waaraan je niet kunt ontkomen. Leerstof en leerfilosofie kun je nu eenmaal niet scheiden.
in www.meervrijheid.nl/?pagina=1147 (HP, Fleuren) vond ik wat veelzeggende zinnen en informatie over het stichten van een gesubsidieerde basisschool:
→“Artikel 23, de vrijheid om een school te stichten, is niet bedoeld voor de elite” kan een gemeente vinden. De norm voor voldoende leerlingen is per gemeente verschillend (200 ≤ min ≤ 333). “Er wordt daarbij rekening gehouden met plaats op scholen van dezelfde richting binnen redelijke afstand”. “De GEMEENTE oordeelt op basis van prognoses over het leerlingenaantal of de school gesticht kan worden”. “De gemeenteraad stelt een ‘plan van scholen’ op voor de komende drie schooljaren. En vermeldt welke scholen in het eerste schooljaar van het plan voor bekostiging in aanmerking komen en tevens de reden waarom de overige ingediende aanvragen daarvoor niet in aanmerking komen. Het plan van scholen wordt door het ministerie getoetst”.←
Het zou al een hele vooruitgang zijn als nieuw op te richten scholen met terugwerkende kracht op grond van resultaten van haar leerlingen op een afsluitend staatsexamen gesubsidieerd zouden worden. Dan blijft natuurlijk het probleem dat men het niet eens kan zijn met de eisen voor het staatsexamen. Bij voorbeeld als het om rekenen (CITO-toets) of wiskunde (eindexamen) gaat.
Seger Weehuizen
@Seger: Ik weet dat je…
..er mee bezig bent geweest.
@Hals, opnieuw beginnen,
is er een concreet initiatief waarvoor je steun zoekt?
Friendly Foe
@Friendly Foe: Zie…
…mijn commentaar hierboven.