Jaarlijks horen ongeveer 1.100 scholieren die de theoretische leerweg van het vmbo hebben afgerond, dat er geen toekomst voor hen is op de havo.
Veel scholen stellen aanvullende eisen. Ze weigeren bijvoorbeeld leerlingen die bij hun eindexamen gemiddeld lager dan een zeven scoren.
De minister heeft daar geen problemen mee, schreef ze woensdag aan de Tweede Kamer, als de scholen maar communiceren welke criteria ze hanteren.
Het recht op toelating tot een school bestaat niet, volgens de minister.
‘Leerlingen hebben naast een leerplicht ook een leerrecht (Den Uyl)’, aldus een directeur die het met de minister oneens is.
‘Veel leerlingen hebben moeite met de overstap naar een ander schooltype. De stijl van leren verschilt te veel’, aldus een ander.
Zo worden er nu allerlei pogingen gedaan om vmbo-lerlingen bij te spijkeren.
Eén van die manieren is om de leerlingen een jaartje extra te gunnen, waardoor de opleiding in feite zesjarig wordt.
Aldus schrijft NRC/Handelsblad.
(Speciaal voor Mark: de krant van vrijdag 5 november.)
HAVOscholierrechten
Bij een soepel toelatingsbeleid voor Mavo-scholieren hoort ook een gemakkelijk uitoefenbaar wegstuurrecht. Dit zou althans voor traditioneel, klassikaal, frontaal onderwijs moeten gelden. Leerlingen die ver achterlopen of voor wie de leerstof of het leertempo te hoog is, verworden bij klassikaal onderwijs met mogelijkheid tot het stellen van vragen tot storingsbronnen voor de leerlingen die wel op niveau zijn. Net als zich misdragende leerlingen zullen ze, ter wille van het handhaven van de rechten van leerwillige leerlingen die wel hun bet doen en het niveau aankunnen, elders een niche moeten zoeken.
. Seger Weehuizen
Recht op havo onderwijs?
Ja, zou ik zeggen. Als je tenminste hiervoor ook de capaciteiten hebt. Menigeen heeft zo zelfs via Mavo, Havo en Vwo uiteindelijk een universitaire opleiding afgerond. Waarom niet.
Echter, we moeten ook accepteren dat lang niet iedereen de capaciteiten heeft om een Havo of Vwo-diploma te halen. Want dat wordt maar al te vaak (of graag) vergeten. De juiste cijfers ken ik niet, maar ongeveer 60-65% v.d. mensen heeft de intelligentie simpelweg niet om Havo aan te kunnen. Dit is gewoon een gegeven. En daar is niets mis mee, dat moet je gewoon accepteren.
Of het terecht is dat scholen strenge eisen stellen? Moeilijk. Ik zou zeggen geef leerlingen die dat echt willen de kans. Dus laat ze maar proberen. Echter geef scholen dan ook de mogelijkheid om ze te kunnen verwijderen als ze het niveau niet aankunnen, of als blijkt dat ze gedragsmatig “niet meekunnen”. En laat het advies v.d. school, lees vakdocenten dan bindend zijn.
Voor dhr. Weehuizen: een goede Havo-leerling die v.d. Mavo afkomt zal ” gewoon mee kunnen komen” in de les en deze ook niet verstoren. De meeste problemen die ik zelf ervaar in bovenbouw Havo betreffen Havo-leerlingen die er altijd al zaten, maar die er eigenlijk niet horen te zitten. En deze zijn wel vaak ” storingsbronnen”. Vaak zijn ze te hoog ingeschaald, kunnen het niveau niet aan, vervelen zich dan in de les en tot slot gaan ze andere leerlingen v.h. werk houden. U heeft gelijk, deze leerl. horen niet op Havo thuis. Maar goed, de schooleiding denkt daar dan weer anders over. (Sorry, k dwaal af: daar gaat de discussie hier niet over)
Hoeveel procent van de
Hoeveel procent van de leerlingen het HAVO-niveau aankan hangt af van de kwaliteit van de leraren, het niveau van de afleverende basisschool en van het niveau van het HAVO, anno 2010 kan dus een grote deel van de leerlingen het HAVO-niveau aan dan tien jaar geleden.
Hannes Minkema heeft op zijn blog op de website van de Volkskrant een interessante afbeelding geplaatst: www.vkblog.nl/bericht/353780/Schuivende_schotten%3A_diplomadevaluatie_of_steeds_beter_onderwijs%3F
Ik ben er een voorstander van om alle leerlingen die een VMBO-tl-diploma hebben behaald de kans te geven om toelating tot een HAVO af te dwingen waarmee ik dus NIET stel dat iedere leerlingen met een VMBO-tl-diploma moet worden toegelaten. Voor die toelatingsprocedure zou niet alleen naar de cijfers van de eindexamens moeten worden gekeken. Voor leerlingen die onvoldoende gepresteerd hebben op de eindexamens zou een toelatingsexamen georganiseerd moeten worden waarvoor de HAVO-scholen exact datgeen mogen toetsen als wat leerlingen op die school in de eerste 3 leerjaren van het HAVO hebben gehad. Dit kan bijvoorbeeld ook een interessante oplossing zijn voor leerlingen die naar het MBO doorstromen en uit frustratie na het eerste jaar alsnog naar het HAVO gaan in de hoop daar wel wat te leren.
Als we zulke eisen stellen aan leerlingen die van het VMBO komen dan moeten we consequent zijn en ook een deel van de 3-HAVO leerlingen naar het VMBO sturen.
Overigens is het mij opgevallen dat MBO-scholen tegenwoordig ook MHBO-opleidingen aanbieden, een veredelde naam voor de vroegere MBO-opleidingen: enkel de ´tl-leerlingen` van het VMBO worden toegelaten terwijl voor niveau 4 ook de leerlingen van de lagere VMBO-richtingen worden toegelaten.
Wat bedoelt Bart?
Bart schrijft: “Hoeveel procent van de leerlingen het HAVO-niveau aankan hangt af van de kwaliteit van de leraren, het niveau van de afleverende basisschool en van het niveau van het HAVO, anno 2010 kan dus een grote deel van de leerlingen het HAVO-niveau aan dan tien jaar geleden”.
Marlie schreef eerder: “ongeveer 60-65% v.d. mensen heeft de intelligentie simpelweg niet om Havo aan te kunnen” Bedoelt Bart dat Marlie ongelijk heeft? Of dat het niveau van de HAVO zo ver gezakt is dat de grens van 60-65% omlaag gegleden is?
Seger Weehuizen
Ik bedoel dat het niveau van
Ik bedoel dat het niveau van het HAVO niet vast ligt aangezien dat de laatste decennia door tal van factoren sterk is gedaald.
Marlie heeft mogelijk gelijk dat slechts 35-30% van de mensen vroeger het HAVO-niveau aankon, ofdat dit nu nog het geval is betwijfel ik. Tegenwoordig leren ze in 4-VWO wiskunde die we vroeger in 2-MAVO en 3-MAVO al leerden. Helaas overdrijf ik niet. Heb je de laatste jaren nog eens een wiskunde-examen van het VMBO-tl bekeken? Oppervlaktes, volumes en tekeningen lijken de boventoon te voeren.
Gek genoeg is eerst de leerlingenpopulatie op onze drie onderwijsniveaus veranderd en paste het niveau van het onderwijs zich hierop aan.
Als ik het mij goed herinner dan is het aantal jongeren van 11-19 jaar de laatste decennia behoorlijk gedaald terwijl de HAVO’s en VWO’s relatief weinig zijn gekrompen en het VMBO wel relatief sterk is gekrompen (als je even de twee lage en de twee hoge richtingen van het VMBO groepeert en deze vergelijkt met het MAVO en het LBO).
Zou dat iets te maken hebben met het feit dat de VWO’s de eerste keuze hebben en dat de HAVO’s de tweede keuze hebben m.b.t. de selectie van de leerlingen. De meeste leerlingen gaan immers liever naar een HAVO of een VWO dan naar een MAVO.
Die HAVO’s en VWO’s hadden wellicht geen zin in krimpen dus namen ze ook zwakker ingeschatte leerlingen aan, de laagste onderwijsniveaus moesten het doen met wat over was (een beetje oneerbiedig gezegd) en krompen dus wel.
Waarom durven we in Nederland de niveaus niet te ijken? Is dat de invloed van het CDA (middenveldmanie)? Zou de PvdA haar obsessie om gelijkheid i.p.v. gelijkwaardigheid na te streven hier iets mee te maken hebben?
Leo Prick
Dat VWO scholen eerste keus hebben en dus niet gekrompen zijn heeft Leo Prick al op meerdere plaatsen geschreven.
Stijl van leren
Ik heb op drie niveaus middelbaar onderwijs gekregen, ik heb nooit gemerkt dat de stijl van leren verschilt.
Voorzitter MBO raad
Jan van Zijl, de voorzitter van de MBO raad, bemoeit zich nu ook met de VMBO-HAVO discussie (in de volkskrant).
Volledige artikel
www.nrc.nl/digitaleeditie/NH/20101105___/1_002/lowres_page.pdf
Brief van de dag
Vandaag een mooie ‘Brief van de dag’ van Marlie Rikken Diederen uit Roermond. Zij schrijft dat doorstroming mooi is, maar dat we toch ook moeten erkennen dat een HAVO-diploma niet voor een ieder is weggelegd.
Je kunt op de brief van de dag reageren.