Een kwart van de basisscholen had in 2006 samen bijna een half miljard euro aan beleggingen uitstaan. Het gaat vooral om obligaties. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2006 hadden 406 van de 1626 schoolbesturen in het primair onderwijs geld belegd. De waarde nam dat jaar met 71 miljoen euro toe tot totaal bijna een half miljard euro. Scholen in het basis- en speciaal onderwijs beleggen vooral in obligaties. Aandelen maken slechts een klein gedeelte van de beleggingen uit.
De mate waarin schoolbesturen beleggen, varieert sterk. Zo zijn veertig schoolbesturen goed voor de helft van alle beleggingen. De beleggingen maakten 12 procent uit van het totale vermogen van de scholen in het primair onderwijs. Het grootste deel van de bezittingen van deze scholen bestaat uit bank- en spaartegoeden. De waarde hiervan bedroeg ruim 1,8 miljard euro.
Het primair onderwijs bezit in tegenstelling tot andere onderwijssectoren nauwelijks gebouwen en grond. Hiervoor zijn de gemeenten namelijk verantwoordelijk. Ze zijn wel eigenaar van de inventaris, zoals meubilair, lesmateriaal en computers. Voor de vervanging hiervan moeten reserves worden aangehouden.
Het ministerie van Onderwijs onderzoekt op dit moment hoe het staat met de financiële reserves van basisscholen. Volgens een woordvoerder lijken deze op het eerste gezicht gezond. Het departement heeft er geen probleem mee als scholen hun spaargeld beleggen, mits dit risicomijdend is. Obligaties vallen daaronder.
(ANP)
Beleggingen en autonomie
Voorzover de obligaties staatsobligaties zijn, gaat het dus om rondgepompt geld. De overheid keert geld uit, dat vervolgens wordt uitgeleend aan de overheid. Doet aan de ‘Technolease’ constructie denken van een aantal jaren geleden. (Een niet nader te noemen technisch bedrijf ‘verkocht’ zijn kennis aan een bank en ‘leasete’ die kennis vervolgens terug. Gaf belastingvoordeel.) Vooral vanwege die rioollucht;-).
Het in reserve houden van geld op een spaarrekening is op zich niet slecht, tot aan bijvoorbeeld het kapitaal nodig voor één jaar normale bedrijfsvoering. Maar beleggingen in deze proporties zijn wezensvreemd aan het onderwijs en het wordt hoog tijd dat de autonomie van scholen, die tot deze uitwas heeft geleid, wordt opgeheven. (Als ik het woord ’teruggedraaid’ gebruik ben ik een conservatieve reactionair;-)).
Geld voor onderwijs
Ik dacht dat geld van de overheid gegeven aan het onderwijs “veld” ook voor onderwijs zou zijn ?
Ik word te oud kennelijk en ben niet meer van deze tijd.
Maar dat krijg je als je directeurtjes van scholen “Bedrijfje laat spelen”, lijkt een beetje op het “Vader en moedertje of doktertje spelen” toen ik op de kleuter academie actief was als 5/6 jarige.
Het is jammer om te constateren, maar tot dit niveau is het onderwijs gedaald, het onderwijs is “De poppenhoek” van de Nederlandse samenleving geworden !!