Manifest van de no-nonsenseschool
Gezien in de tweet van @onderwijsgek: het manifest van de no-nonsenseschool
Gezien in de tweet van @onderwijsgek: het manifest van de no-nonsenseschool
Al een tijd lang merk ik dat het aantal deelnemers aan dit forum zeer beperkt is. Toch was dat een tijd geleden wel anders. Naar mijn gevoel namen er toen (veel) méér mensen deel aan het forum.
Eigenlijk ben ik ontzettend benieuwd waarom deze mensen hebben afgehaakt. Is dat omdat ze uitgekeken zijn op de discussies over onderwijs, of is dat omdat het te veel tijd kost. Misschien is het omdat ze de omgangsvormen te ruw vinden.
De denkstijlen van Robert J. Sternberg
De denkstijlen (thinking styles of cognitive styles) van Sternberg gaan over persoonlijke kenmerken die ahw. een verbinding vormen tussen enerzijds intellectuele capaciteiten (zeg maar intelligentie), en persoonlijkheid. Het gaat hier niet over leerstijlen, al zou je die mogelijk als afgeleide van cognitieve stijlen kunnen zien (maar dan ook instructiestijlen van leraren!).
Open de bijlage voor het artikel van Sternberg en Grigorenko
Willem Smit
Onderwijskundigen
Geloof me vrij, in het gewone leven, en daarmee bedoel ik de momenten dat ik niet schrijf, ben ik een aimabel mens, verdraagzaam, goedertieren, behulpzaam, ja zelfs een beetje verlegen en sullig. Maar zodra ik een pen op papier zet en de inkt rijkelijk begint te vloeien word ik een beest dat geen weet heeft van zijn eigen krachten. Ik kan soms van mezelf schrikken als ik zie hoe ik op het maagdelijk witte papier tekeer ga. Maar het zij zo. Slijmerig proza naar al de betweters heeft iets weg van liefdadigheid en is zoals warme chocolademelk, het proeft heerlijk, maar als je er te veel van drinkt wordt je misselijk en kan je de braakneigingen niet onderdrukken. Maar laat ik er vooral de nadruk op leggen dat ik in de normale omgang heel menslievend ben.
De bereikbaarheid van docenten wordt gezien als beoordelingscriterium bij accreditaties in het HBO. Bereikbaarheid voor studenten heeft men het dan over. Maar in hoeverre zijn docenten bereikbaar voor ouders, voor bedrijven of voor de buitenwereld ?
Toen ik eens contact wilde opnemen met een studiedecaan van mijn vroegere middelbare school, bleek die persoon op de website te staan met e-mail adres en telefoonnummer.
De toenmalige hogeschool Alkmaar, één van de voorgangers van Inholland, had een website waarop de docenten stonden met foto en al plus hun vakgebied(en).
Een groot aantal scholen kiest er tegenwoordig voor om alleen bereikbaar te zijn via een soort call-centrum. Waar zijn die docenten gebleven ? Waarom zijn ze vaak zo anoniem gemaakt ?
Zie Aob en één vandaag vanavond.
Met stiften worden bepaalde plaatjes gemarkeerd (blote armen bijvoorbeeld) en een aantal gesubsidiëerde scholen gaat zelfs zo ver om de evolutietheorie niet te onderwijzen en dit hoofdstuk uit de schoolboeken te knippen.
Naar aanleiding van DIT ARTIKEL:
De politici Çelik en Marcouch hebben vermoedelijk willen zeggen dat het gemiddelde IQ van de kinderen op de zwarte scholen in Amsterdam-West gelijk is aan dat van de kinderen op de witte scholen van Amsterdam-Zuid. Dat IQ zou op beide schoolsoorten 100 zijn. Ook zeggen ze dat op die witte scholen veel kinderen van hoogopgeleide ouders zitten en op de genoemde zwarte scholen veel kinderen zitten van laagopgeleide ethnische Turken en Marokkanen.
Vandaag in het 18 uur nieuws: de scholen voor speciaal onderwijs nemen geen kinderen meer aan vanwege de bezuinigingen. Het journaal was bij Danny op school. Danny moest eigenlijk naar het speciaal onderwijs, maar daar was nu geen plaats meer en dus bleef Danny maar op zijn eigen reguliere basisschool, waar hij niet de aandacht kon krijgen die hij nodig had. Mama, juf en ook PO raad voorzitter Kete Kervezee waren hier boos over. Wellicht begrijpelijk, ik ken Danny niet, maar Danny had vooral concentratieproblemen, zo werd gezegd. Nu leek me dat niet zo gek. In de klas van Danny heerste een gezellige drukte. Allemaal kinderen die in groepjes met elkaar overlegden, kinderen die door de klas liepen. Volop activiteit volgens de moderne inzichten: samenwerkend en activerend leren.
Copyright & kopiëren; 2024|WordPress thema door MH Themes