Soeraja en de staartdeling

30 september 2010 Onderwijsgek 15

Soeraja was een leuke meid die in het tafelgroepje vooraan in de klas zat. Dit was het laatste jaar op de basisschool, volgend jaar zou ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Niet naar de havo of het vwo, zoals de meeste van haar klasgenootjes, maar naar het vmbo-k. Soeraja had moeite met de leerstof, maar bleef altijd vrolijk en was een echte doorzetter.
Toen ik de rekenles wilde starten met een instructie over het delen van grote getallen, pakte ze haar spullen op en liep de klas uit. Ik zette de klas aan het werk en liep haar achterna de gang op. Daar zat ze met een dikke map werkbladen helemaal alleen aan een tafel.

Geen afbeelding

Ze blijven doorgaan

30 september 2010 hendrikush 7

Nu “Iederwijs” is gestrand kunnen we ons opmaken voor de volgende onderwijsbeweging, de Positieve Revolutie. Het motto luidt:
“Want ieders talent moet gezien en ontwikkeld kunnen worden”.

Ik snap geen woord van dit motto. ieders? talent? moet? gezien? ontwikkeld?
Je zult maar aanleg hebben voor dommigheid of misdaad of geweld.
Ook een kreet als “Geen talent verloren laten gaan” is voor mij holpraat.

Geen afbeelding

bon

29 september 2010 gems 7

Publicatie van de rijksoverheid:
Wetsvoorstel Positie van de Leraar

Afgelopen mei heeft de minister van OCW het wetsvoorstel dat leraren een belangrijke stem moet geven in het ontwikkelen en vaststellen van het onderwijskundig- en kwaliteitsbeleid op school, aan de Tweede Kamer aangeboden. Op 7 september jl. heeft de Tweede Kamer haar verslag van de schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel vastgesteld. De regering werkt momenteel aan de beantwoording van de vele vragen die de Tweede Kamer over het wetsvoorstel heeft gesteld. Het streven is dat het wetsvoorstel dit najaar plenair kan worden behandeld.

Geen afbeelding

Bijles

29 september 2010 cornelis verhage 6

Bijles, maar niet voor iedereen

Het artikel van Lydia Sevenster-van der Lelie, lerares aan het Stedelijk Gymnasium in Haarlem over bijles en examentraining (NRC Handelsblad 25 september 2010), verdient het in brede kring gelezen te worden.
Uit een enquête op haar school bleek dat in de zesde klas de helft van de meisjes en een vijfde van de jongens bijles volgde en dat 66 procent van de meisjes en 30 procent van de jongens examentraining volgde. Vooral scholieren met een exact profiel volgden examentrainingen.
Nu is het nemen van bijles, ik zou bijna zeggen, van alle tijden. Maar zo frequent en zo algemeen gebruikelijk als nu is het waarschijnlijk niet eerder geweest.

Geen afbeelding

Per vak examen op het hoogste niveau

28 september 2010 redactie 47

De Volkskrant is helemaal klaar met De Onderwijsagenda: zaterdag komt het boek uit (boekhandel; de webwinkel van De Volkskrant levert pas volgende week), vandaag 28 september een extra katern ‘Zeven manieren om school beter te maken’. dinsdag 5 oktober op Nederland 2 de ‘Avond van het Onderwijs’. Ik ben benieuwd wat dit mega-forum aan consensus en aan verschillen in opvatting heeft opgeleverd.

De ‘zesde manier’
Zes van de zeven manieren om het onderwijs te verbeteren zijn eigenlijk vanzelfsprekend, want: doe dingen gewoon beter of iets meer. Maar de zesde van de zeven springt eruit: Laat leerlingen per vak examen doen op het hoogst mogelijke niveau. Het is een idee van een lid van het Volkskrant-panel.

Geen afbeelding

Uit de Oude Doos

26 september 2010 redactie 29

 
Uit de woonplaats van Laurens Jansz Coster

H. H. Niesen (1919). Leerboek der cosmographie Haarlem: De Erven F. Bohn.

  • “Dit Leerboek der Cosmographie bevat ongeveer, wat ik tot nu toe gewoon was, mijn leerlingen te dicteeren. Het is dus in gedrongen vorm gehouden en kan in de ruim 50 lessen, die na aftrek der repetities overblijven, geheel doorgewerkt worden.”
  • “Mij rest nog, hartelijken dank te betuigen aan Dr. H. Brongersma, oud-directeur der H. B. S. te Haarlem, die mij, toen ik de lessen in Cosmographie overnam, zijn dictaat heeft afgestaan, waarvan ik een dankbaar gebruik heb gemaakt, en wiens aansporingen mij een prikkel zijn geweest om dit leerboek te schrijven.”
Geen afbeelding

Fraude in het HBO

24 september 2010 corgi 3

Docent vd Velden, ex werknemer van Avans Hogeschool heeft op 20 juli 2010 in een uitzending van Eenvandaag een betoog gehouden over de fraude in het HBO wat aan duidelijkheid niets te wensen over liet. Avans liet op 20 juli weten een eigen onderzoek te starten n.a.v het gestelde in de uitzending. De huidige voorzitter van het CvB van Avans liet op 22 juli weten, hij was al klaar met het onderzoek, dat er van het verhaal van deze docent gewoon niets klopte, incidenten misschien maar er was zeker geen sprake van een laakbare structuur. Hij had dit geconstateerd na een rondje mailen. Ook de docent van de HAN werd na zijn optreden in Eenvandaag door de bestuursvoorzitter van de HAN weggezet als een incident.

Geen afbeelding

Geert Dales legt het haarfijn uit: ‘De docenten zijn het schuld’

24 september 2010 jl 4

*InHolland gaf te makkelijk diploma’s weg*

Geert Dales:

“Ik ben blij met het rapport Leers, want nu weten we tenminste hoe het zit. De grote aantijgingen, dat het zou gaan om diplomabonussen en financieël gewin, hebben volgens de commissie geen enkele rol gespeeld; er waren geen trucs en docenten zijn niet onder druk gezet. De commissie is er diep ingedoken, dus als er iets was hadden ze het echt wel gevonden.”

Geen afbeelding

Lakse overheid oorzaak diplomafraude

23 september 2010 Jasper van Dijk 11

Persbericht van de SP

HBO-scholen krijgen teveel ruimte om diploma’s weg te geven. Dat concludeert SP-Kamerlid Jasper van Dijk uit het rapport van de Commissie Leers over de diplomafraude op de hogeschool InHolland. “Zonder landelijke regels over het eindniveau van het HBO blijft de overheid achter de feiten aanlopen. Het uitdelen van makkelijke diploma’s is buitengewoon schadelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Het wordt tijd voor een landelijke aanpak.”