Geen afbeelding

Teleforumonderwijsparagraaf

31 mei 2010 redactie 3

Een voorstel voor een onderwijsparagraaf aan het komende kabinet afkomstig van deelnemers aan het tele-forum van de Vereniging Beter Onderwijs Nederland naar aanleiding van het opstellen van zo’n paragraaf op 29 mei tijdens de landelijke conferentie “inhetonderwijskanhetwel.nl” in Rotterdamdoor o.l.v. Prem Radhakishun.
A. De bezuinigingen in het onderwijs kunnen het bete plaats vinden door het aantal mensen dat voor of in het onderwijs werkt maar geen les geeft drastisch te verminderen.
B. Van elke opleiding en elk onderwijstype moeten op een aantal plaatsen in Nederland opleidingen gevolgd en met goed gevolg afgesloten kunnen worden die niet op competentiegericht leren gebaseerd zijn. Zo kunnen ouders en leerlingen een keuze maken.

Geen afbeelding

Managers voor de klas, MBO Raad opheffen

31 mei 2010 Jasper van Dijk 12

Zie ook het verslag op SP journaal:
www.sp.nl/tv/1080055/20100531-verkiezingsjournaal_schaf_mbo_raad_af.html

31-5-10, Managers voor de klas, MBO Raad opheffen

Onderwijsmanagers moeten voor de klas en de MBO Raad wordt opgeheven. Daarvoor heeft de SP vandaag actie gevoerd voor de MBO Raad in Woerden. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: “Het moet afgelopen zijn met de schaalvergroting en de geldverspilling in het MBO. Managers moeten tenminste één dagdeel per week voor de klas, zodat ze weer binding krijgen met het onderwijs. Wij vragen de managers vandaag voor welke “poort” zij kiezen: de kassapoort of de klassenpoort.”

Geen afbeelding

Voor een linzenschotel je rechten verkopen

31 mei 2010 redactie 0

Het FNV heeft voorgesteld om voor één EURO p.p. en per maand de kinderopvang grootschalig te maken. Een koopje! Ja, maar wat koop je er voor. Het primair onderwijs en het secundair onderwijs zijn er door schaalvergroting niet beter op geworden. Zou dat wonder bij de kinderopvang wel plaat vinden? Je zou er gemak en meer mogelijkheden voor je veel jongere kinderen mee kopen. O.a. vroegtijdige scholing. Maar je levert wel ouderrechten in. De grootschaligheid leidde er bij het basisonderwijs toe dat je je kinderen niet meer naar een ouderwetse school kon sturen en het moeilijker werd om je kind een klas over te laten slaan.

Geen afbeelding

De zilvervloot van Leonardoscholen

30 mei 2010 redactie 6

Het ziet er naar uit dat de scholen voor hoogbegaafde kinderen van basischoolleeftijd de eerste slechtoffers zullen worden van de bezuinigingen van de overheid bij het onderwijs. Dat is verbazingwekkend omdat de overheid o.a. door middel van technologische en economische vernieuwing (innovatie) de Nederlandse welvaart in stand wil houden. Juist hoogbegaafden kunnen in principe een grote bijdrage leveren aan innovatie. De meeste van hen lossen graag problemen op en zijn daarin efficiënter dan gewone intelligente kinderen. Dat komt mede omdat ze goed allerlei schijnbaar ongerelateerde zaken met elkaar in verband weten te brengen en goed multidisciplinair kunnen denken. Maar ze moeten wel goed in de maatschappij terecht komen.

Geen afbeelding

Griekse toestanden in het onderwijs

30 mei 2010 jeronimoon 4

Griekse toestanden

“De menselijke maat moet terug” roeptoeterde de voorzitter van de raad van toezicht van het Horizon college in het Noord Hollands dagblad. Deze burgemeester van Heerhugowaard blijkt geen flauw benul te hebben wat er zich in zijn ROC afspeelt. De menselijke maat is er ver te zoeken. Onder het waakzame oog van de ex-burgemeester van Schagen, tevens voorzitter van de raad van bestuur van dit illustere ROC, wordt een docent op staande voet ontslagen omdat hij de fout van verhuizers probeerde recht te zetten en wordt een docent meer dan een oor aangenaaid bij zijn ww aanvraag. Om deze zaken voor elkaar te krijgen heeft de personeelsdienst van het Horizon college een rechtstreeks lijntje met het UWV.
Het is hier op deze plek onmogelijk om het hele dossier (5 jaar) ineens te publiceren laten we dus beginnen met een voorbeeldje van die menselijke maat van de heren bestuurderen en het Horizon College.

Geen afbeelding

kennis die blijkbaar niet veroudert

29 mei 2010 Nomoresteam 6

Kennis veroudert wordt ons voorgehouden. Echter in hoeverre is dat waar ? Als ik in een modern natuurkundeboek of wiskunde boek of scheikundeboek kijk, dan kom ik bekende namen tegen. De wet van Ohm of de wetten van Kirchhof bijvoorbeeld. Wanneer leefden deze geleerden eigenlijk. En als ze al meer dan honderd jaar dood zijn, waarom praten we dan nog steeds over hun theorieën ? Die waren toch verouderd. Want over wie hebben we het eigenlijk. Misschien over de volgende personen:
1 Bernoulli Daniel 1700-1782
2 Cauchy Augustin Louis 1789-1857
3 Diesel Rudolf 1858-1913
4 Einstein Albert 1879-1955
5 Euler Leonard 1707-1783
6 Fourier Joseph 1768-1830
7 Kirchhoff Gustav 1824-1887
8 Hooke Robert 1635-1703
9 Kepler Johannes 1571-1630
10 Lagrange Joseph 1736-1813

Geen afbeelding

Grammatica gaat voor woordkennis

29 mei 2010 b.verkroost 60

Stelling:
“Het goed aanleren van de grammatica in het onderwijs is belangrijker dan woordkennis”

Hoe kom ik hierop ? Omdat je naar mijn mening woorden altijd kunt bijleren maar eenmaal eigen gemaakte gebrekkige grammatica moeilijk meer af te leren is. Ik ken goed opgeleide mensen, die consequent zinsneden als “hun hebben” of “doe als mij” bezigen. Dat laatste zei bij voorbeeld afgelopen week een van de deelnemers aan de geschiedenisquiz “Slag bij Nieuwpoort”, een onderwijzer nog wel. Als in het onderwijs grammaticale miskleunen niet meer of onvoldoende gesignaleerd worden is er iets goed mis met het taalonderwijs.

Geen afbeelding

Bespreking VWO wiskunde C examen 2010

27 mei 2010 mark79 0

Dit jaar werd voor het eerst het VWO wiskunde C examen afgenomen. Hier onder een bespreking daarvan.

De opgaven
Het examen bevat 22 vragen in 6 delen over maar liefst 10 pagina’s verdeeld:

  • Verzekering
  • Boomgroei
  • Stoppen met roken
  • Schoonheidssalons
  • Ultralopen
  • Het Doubema
Geen afbeelding

Bespreking VWO wiskunde A examen 2010

26 mei 2010 mark79 2

Net als in voorgaande jaren geef ik een bespreking van het VWO Wiskunde A examen.

De opgaven
Het examen bevat 20 vragen in 5 delen over maar liefst 10 pagina’s verdeeld:

  • Marathonloopsters
  • Stoppen met roken
  • Boomgroei
  • Inkomen
  • Verzekering

Het examen bevat uit heel veel tekst en vaak moet cruciale informatie uit stukken tekst gehaald worden. Het examen bevat geen enkele algebra, vergelijkingen oplossen mag (moet) altijd met de grafische rekenmachine. Wel is er behoorlijk wat rekenwerk en moeten formules ge-interpreteerd worden. Een opgave die heel aardig had kunnen zijn (Boomgroei) valt volledig in het water door de versuikering. Bij sommige vragen barste ik bijna in huilen uit.

Geen afbeelding

Functiemix

26 mei 2010 Henricus 1

Vandaag in mijn post gekregen van Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart: om 19:30 gaat de staatssecretaris in discussie met het veld over de kansen en mogelijkheden van de invoering van de functiemix. Misschien kunt u er bij zijn; kaarten zijn beperkt beschikbaar.

Live te volgen via www.hetkaninhetonderwijs.nl

(CNV, AOB, CMHF, AVS, VO-raad, PO-raad en Min OCW).