Maand: november 2007
Kranten over de commissie Dijsselbloem: 29 november
Dit is wat de kranten schreven over de verhoren door de commissie Dijsselbloem van 29 november.
Deze dag ging over de tweede fase en gehoord werden:
- Jimkes (conrector)
- Tichelaar (AOb)
- Offerein (ambtenaar belast met tweede fase)
- Van Loon, De Valk (educatieve uitgevers)
- Gebuis, Hauwert (protesterende scholieren/studenten)
- Kollenveld, Nolthenius, Nonhebel (leraren; VVVO)
Trouw
‘Jacques de Fax’ haalde angel uit debat tweede fase;
Tichelaar ontkent politieke deal
georchestreerd?
Het parlementair onderoek naar de onderwijsvernieuwingen draait op volle toeren, maar de TV en de kranten berichten over eieren gooiende pubers die geen flauw benul hebben waar ze voor of tegen demonstreren.
Het zou zo maar kunnen dat dit een door de VO raad georchestreerde afleidingsmanoeuvre is.
Hoe gaan we daar mee om?
En plotseling weet je het: je wordt educatieve uitgever!
Een uitgever over de verandering van methodes: het aandeel van de methodes zal sterk verminderen. Er komt meer project materiaal. Hij noemt een voorbeeld van waar het naar toe gaat. Een rijke leeromgeving, die goed past bij de belevingswereld van de leerling, “het mobieltje”.
Dat is een hele rijke leeromgeving, want je kunt er iets mee met biologie, je houdt het tegen je oor aan enzo. Maar ook iets met natuurkunde: trillingen en golven.
Ik zie voor me op een rommelig bureau een ongelooflijk rijke leeromgeving:
28 Studeren in Frankrijk : een voorbeeld van la mondialisation à la française
29 november 2007
But what sort of English is it that has come to dominate the world? It is narrow, jargon-ridden and arid. It conceals as much as it reveals and creates a misleading sense of shared understanding. FT on ‘Globish’ 16.01.07
The British are the worst . . . It is much more difficult to understand their English than that of other nationalities. When we non-native speakers of English talk, it is much easier to understand. We have the same limited vocabulary. FT 09.11.07
Er is weinig nieuws van het Collège Stanislas, waar de leerlingen als foi-gras ganzen worden volgepropt, maar dan wel met kennis. Hier is niet een 6- de norm, maar de ambitie om na 2 jaar toegelaten te worden tot één van 8 topscholen van Parijs (5 technisch, 3 economisch), dan is men op z’n 19e een TVI (= ‘très vénéré intégré’) en daarvoor moet men wel bij de 20% besten van de klas behoren…
Men kijkt hier heel anders tegen de ‘mondialisation’ (zoals de internationalisering hier heet) aan. Het neemt niet de vorm aan van een ‘capitulation des élites’ zoals in Nederland, er is hier ook geen waanidee dat met een verengelsing het land aantrekkelijk wordt voor ‘the best and the brightest’ van het universum. Een onbestemde vrees is er wel, waardoor het volk zich vastklampt aan zijn ‘droits acquis’, aan het status-quo, aan de vertrouwde omgeving, gefundenes Fressen voor beroepssociologen die daar lange verhalen uitspinnen.
Jacques Tichelaar bij Dijsselbloem
Ik volsta hier met een impressie in plaats van een echt verslag.
Tichelaar is uitgebreid ondervraagd over “de fax” die het debat over de invoering van 2e fase/studiehuis heeft doodgeslagen (zie elders op dit forum). Hij gaf onduidelijke antwoorden op waarom hij akkoord was gegaan met 2×50 miljoen in plaats van de 4×90 miljoen die eerder door het PMVO was genoemd.
Conrector Jimkens bij Dijsselbloem
Hier alvast een kort verslag van een opmerkelijk interview.
Een zeer terdege verhaal. Met een uitermate kwalijke rol van Jacques Tichelaar van de Aob.
Volgens Jimkens is het probleem niet zozeer de activerende didactiek (daar waren goede leraren toch al mee bezig), maar de structuur van de vele vakken, de deelvakken en de procedure eisen. Dat was in de praktijk niet uit te voeren en de waarschuwingen daarvoor zijn bewust weg gehouden.
Kranten over de commissie Dijsselbloem: 28 november
Dit is wat de kranten schreven over de verhoren door de commissie Dijsselbloem van 28 november.
Deze dag ging over de basisvorming en gehoord werden:
- Van de Heuvel, Van Dieten (slash21)
- Kraakman (OMO)
- Limper, Van Katwijk, Houben (ouderorganisaties)
- Roovers, De Rooij, De Jong (vakbonden)
Trouw
Nieuwe tijd vraagt nieuwe vormen van leren, en die boeken resultaat
Oppasuren door oppassers.
Ik ben benieuwd naar ervaringen van collega’s in het VO. Bij mij op het HBO zijn er opleidingen die extern surveillanten inhuren bij de toetsen. Daar zijn speciale uitzendbureau’s voor. Zelf vind ik dat een uitstekend idee: het levert me werkelijk tijd op die ik zinvoller kan besteden.
Inderdaad..
niet consistent en niet onderbouwd. Wat een vertoning dat spoeddebat. Ik vrees dat de scholieren aankomende vrijdag de kastanjes uit het vuur zullen gaan halen voor hen die daar te laf voor zijn.