Geen afbeelding

Spookvakken

31 oktober 2007 Jasper van Dijk 4

Morgen (dinsdag 6 november) is van 18.00 tot 20.00 een debat over spookvakken in de Tweede Kamer. Dit zijn vakken waarvoor studenten niets hebben gedaan, maar waarvoor zij wel punten hebben ontvangen. Het debat gaat ook over ‘cadeaupunten’. Dat zijn studiepunten waarvoor studenten nauwelijks inspanningen hoeven te verrichten. Een en ander hangt nauw samen met de outputfinanciering van hogescholen en universiteiten. Informatie hierover is van harte welkom. Zie ook het nieuwsbericht hieronder.

Inspectie: geen spookvakken, wel cadeaupunten

Geen afbeelding

Jong-BON

31 oktober 2007 BT de Jong 6

Een aantal lieden wist het al, Jong-BON lag op het schap. Langzaam beginnen de eerste, voorzichtige stapjes te komen, in dit geval met een e-mailadres: jongbon @ beteronderwijs . org

Voor alle studenten en scholieren die met problemen, irritaties of goede ideeën zitten. Het doel is om uiteindelijk een club studenten te organiseren die de doelstellingen van BON grotendeels beamen en zich hier ook voor willen inzetten.

Geen afbeelding

Zesjescultuur is niet meer

31 oktober 2007 mark peletier 7

Interessant artikel van Gerard Reijn in de VK, vandaag: een onderzoeker in Nijmegen laat zien dat er tegenwoordig veel minder zesjes zijn dan vroeger.


Nijmegen Een stukje Nederlandse cultuur is verloren gegaan: de zesjescultuur. Nog begin september kuste premier Balkenende dit cliché over de Nederlandse volksaard wakker door op te roepen de ‘mentaliteit van middelmatigheid’ achter ons te laten. Hij bleek toen al op zijn wenken te zijn bediend.

Geen afbeelding

Antwoorden Kamervragen Commanderij

29 oktober 2007 Jasper van Dijk 3

Hierbij ter informatie de antwoorden op mijn Kamervragen over het Commanderij College. Er is nog veel werk te doen…

Antwoorden op de schriftelijke vragen van het kamerlid Jasper van Dijk van
de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de minister van Onderwijs,Cultuur en Wetenschap (ingezonden d.d. 3 oktober 2007)

1. Wat is uw oordeel over de schorsing van een docent op het
Commanderij College vanwege zijn reactie op een ingezonden stuk van de
voorzitter van het College van Bestuur van deze school?

Antwoord: De schorsing van de heer Giebels is een arbeidsrechtelijke

Geen afbeelding

Ik ben verliefd op competentie-leren

29 oktober 2007 ReinBijlsma 3

Vandaag kreeg ik een opbeurend artikel onder ogen in een vakblad voor groen onderwijs, de tak waar ik mijn struggle for life strijd. Daarin kwam een lector pedagogiek van de beroepsvorming aan het woord, die ook – niet onbelangrijk – een eigen onderwijsadviesbureau heeft. En elke onderwijsgevende weet, dat de adviezen die daaruit voortkomen, niet zomaar klakkeloos in de wind geslagen mogen worden en van onschatbare waarde zijn.

Geen afbeelding

“Het nieuwe leren als zegen”

28 oktober 2007 Marten Hoffmann 36

In diverse Wegener-kranten (waaronder BN/De Stem en De Gelderlander) stond op zaterdag 27 oktober 2007 het navolgende artikel over HNL. Simons is in elk geval duidelijk: “„Ik vind het niet belangrijk dat een leerling weet waar Hoogezand-Sappemeer ligt, maar hij moet wel een kaart kunnen lezen, hij moet de weg kunnen vinden.”

Werkopdracht van vandaag: zoek de andere drogredenen …..

—————
Het ‘nieuwe leren’ als zegen
Carine Neefjes

Geen afbeelding

26 Studeren in Frankrijk : om van te gruwelen

28 oktober 2007 Wilmont 0

20 october 2007
C’est bien plus beau lorsque c’est difficile (Cyrano de Bergerac).
In het Vaderland van Descartes gaat niet alles rationeel recht toe, recht aan. Wat in de zeer corporatistische onderwijswereld doorgaat voor ‘recht’ is in de ogen van de buitenwereld vaak uitermate ‘krom’. Dit soort situaties komt vaker voor. Zo had de President Mitterand 2 advocaten/ministers, één ‘pour le droit’ en één ‘pour le tordu’, overigens beiden zeer briljant, charmant, rijk, competent en nog in leven. Met dezelfde mentaliteit hebben ze in Leyden, Joetrecht, Rotterdam etc. het Nederlandse Licht uitgedaan. Het Franse en Duitse Licht trouwens ook. Ik kom daar t.z.t. op terug.

Getuigenissen zijn er te over. Laurel Zuckerman, Amerikaanse van geboorte met een HEC-diploma op zak, heeft in SORBONNE CONFIDENTIAL de materiële armoede beschreven van de Sorbonne. Ze liep daar rond als Alice in Wonderland, wist nooit aan welke kant van de spiegel zij zat. Ze had er de ‘agrégation’ voor het Engels willen halen, het zeer zware examen voor de VWO/WO onderwijsbevoegdheid, waar landelijk 1.700 aan mee deden, terwijl er maar 213 plaatsen waren. Het is het sesam voor een vaste aanstelling, of men dan ook een goede leraar is, doet er niet toe.

Geen afbeelding

Sharon Dijksma in Buitenhof (vandaag 28/10)

28 oktober 2007 Gerard Verhoef 6

Voor die BONners die meer achter de computer zitten dan voor de TV.
Raar trouwens: achter de computer, maar voor de TV.

Aanvulling:
de belangrijkste mededeling die ze deed was wat mij betreft erg telerustellend. Na het advies dat de expertgroep leerlijnen rekenen wiskunde onder hoge druk voor het einde van het jaar gereed moet hebben, neemt Dijksma nog 2 jaar de tijd om na te denken en te overleggen.

Misschien dat de minster haar daar van afhoudt, want het advies van de expertgroep gaat niet enkel over het basis onderwijs maar ook over VO en MBO, en daar gaat Dijksma niet over.

Geen afbeelding

VWO leerlingen winnen kort geding tegen school

26 oktober 2007 Gerard Verhoef 4

Een voor mij nog wat verwarrend bericht: leerlingen hebben een kort geding aangespannen tegen hun overplaatsing naar een andere lokatie, 14 km verderop.
Ze hebben dat gewonnen.

Argument tegen het open houden van de bovenbouw was dat anders er bij andere scholen teveel leerlingverlies zou zijn opgetreden.

Als ik heb goed begrijp is er sprake van verschillende scholen die samen afspraken maken over hoeveel en welke leerlingen waar worden geaccepteerd.

Geen afbeelding

Gloomy glimpse over the border: “American kids, dumber than dirt.”

26 oktober 2007 Planeten Paultje 0

American kids, dumber than dirt: Warning: The next generation might just be the biggest pile of idiots in U.S. history.

by Mark Morford, SF Gate

I have this ongoing discussion with a longtime reader who also just so happens to be a longtime Oakland high school teacher, a wonderful guy who’s seen generations of teens come and generations go and who has a delightful poetic sensibility and quirky outlook on his life and his family and his beloved teaching career.

And he often writes to me in response to something I might’ve written about the youth of today, anything where I comment on the various nefarious factors shaping their minds and their perspectives and whether or not, say, EMFs and junk food and cell phones are melting their brains and what can be done and just how bad it might all be.

His response: It is not bad at all. It’s absolutely horrifying.

Lees hier verder……