Geen afbeelding

Het toekomstige lerarentekort is een prachtige kans

31 maart 2007 mark79 18

Frank Kalshoven komt weer eens met een column over het vervangen van docenten door technologie. Uit De Volkskrant van 31 maart 2007.
==========================================
Het toekomstige lerarentekort is een prachtige kans

Het aantal vacatures in Nederland heeft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een nieuw record bereikt – 225 duizend stuks, eind december 2006 – , maar juist in het onderwijs, de sector die deze week weer nadrukkelijk over het lerarentekort sprak, is de nood het laagst. Op elke duizend banen bestaan in het onderwijs 13 vacatures, terwijl in de horeca en de zakelijke dienstverlening elke duizend werknemers 43 nieuwe collega’s zouden kunnen gebruiken. Voor alle andere sectoren geldt: de nood is lager dan in de horeca, maar hoger dan in het onderwijs, aldus het CBS.

Geen afbeelding

Het nieuwe leren in een oude economie

31 maart 2007 mark79 5

Onderstaand een artikel van Arjen van Witteloostuijn uit het AD van 31 maart 2007.
=============================================
Het nieuwe leren in een oude economie

Afgelopen donderdag was het weer voorpaginanieuws: ‘Scholieren klagen steen en been – protest tegen slecht onderwijs’. Van vmbo via mbo tot hbo zijn de leerlingen ontevreden over het zogenaamde nieuwe leren. De klachten zijn unaniem: te weinig contacturen, te veel opdrachtjes. De leraren coachen zich te pletter om onwillige leerlingen zichzelf allerlei competenties aan te laten leren.

Zelfstandigheid en competenties zijn de toverwoorden van het nieuwe leren. Klassikaal doceren is taboe. Ook veel leraren klagen. Zij voelen zich in hun professionaliteit aangetast. Helaas: de klaagzang stuit op een muur van onbegrip bij deskundigen en directeuren. Die brengen ijzeren tegenargumenten in stelling. De klagers zijn ouderwetse conservatievelingen die niet met hun tijd meegaan; met het oude leren is de moderne jeugd allang niet meer te motiveren; voorzover het nieuwe leren hapert, komt dat door onwillige leraren en slechte uitvoering; enzovoort en zo verder. Wij leken staan met onze mond vol tanden bij zoveel intellectueel geweld en diepgaand inzicht. Ikzelf ben ook een leek. Ik ben immers maar een eenvoudige hoogleraar – en niet in de onderwijskunde, maar in de economie. Ik heb alleen ervaring met de nieuwe studenten – dus met de producten van dat nieuwe leren. En dat stemt niet vrolijk. Ik merk dat deze nieuwe studenten weinig parate kennis hebben, dat zij wiskunde abstracte moeilijkdoenerij vinden, dat zij liever praten dan luisteren, en dat zij niet kunnen schrijven. Wat ze wel uitstekend kunnen, is internet-plakken, PowerPoint-presenteren, mobiel bellen en cool babbelen. Na drie of vier jaar hbo valt onder de doorstromende hbo’ers weinig tot geen verbetering te bespeuren. Het resultaat is dat universiteiten noodgedwongen het oude niveau niet meer halen. Zelfs veel afstudeerscripties zijn om van te huilen. De oude economie is daar straks de dupe van. In een vergrijzende economie moet het werk verzet worden door slechter geschoolde jongeren. Maar laat ik stoppen met klagen. Anders lijkt het alsof ik niet met de moderne tijd meekan.

Geen afbeelding

Is dit een doctorstitel waard?

30 maart 2007 mark79 11

De hoogleraren Heertje en Schoendorff maakten bezwaar tegen de promotie van Lenie Kneppers. De UvA was bereid hen, onder voorwaarden, te laten opponeren tijdens de promotieplechtigheid. Zij accepteerden de voorwaarden die de UvA stelde aan hun deelname aan de oppositie tijdens de promotieplechtigheid niet. Volgens Heertje omdat er een grote kans was dat zij niet aan het woord zouden komen omdat het promotieteam volgens de voorwaarden van de UvA eerst mocht opponeren.

Geen afbeelding

ASVA-HvA onderwijsdag te Amsterdam

30 maart 2007 Noud Willemse 2

Op donderdag 29 maart ’07 was ik aanwezig bij de ASVA-HvA onderwijsdag te Amsterdam. ASVA is een studentenvereniging die van oorsprong een sterke band heeft met de UvA (Universiteit van Amsterdam), maar waar inmiddels ook studenten van de HvA (Hogeschool van Amsterdam) lid van zijn.

Geen afbeelding

Wie kan het mij nog een keer uitleggen?

30 maart 2007 hendrikush 28

Wat is de economische meerwaarde van een les gegeven door een eerstegrader ten opzichte van een les gegeven door een tweedegrader; van een tweedegrader door een derdegrader; van een derdegrader door een assistent?

Geen afbeelding

BON ouderwets… ?!

29 maart 2007 Sander 4

Als reactie op mijn vorige blog kreeg ik het bericht dat BON nogal eens bekend staat als ouderwets… Laat ik er een paar woorden aan wijden.

Volgens mij is BON juist erg modern. We streven de tijd vooruit en zijn erg progressief. Want over een paar jaar zal blijken dat we gelijk hebben gehad. Dan zal men in Den Haag wakker worden en gaan zeggen dat het allemaal anders moet…

Wat mijn grootste bezwaar is tegen het Nieuwe Leren, is dat kinderen de structuur ontnomen wordt. Een kleuter mag zelf zijn activiteiten plannen. Grote onzekerheid tot gevolg en de veilige structuur (essentiëel voor een kind) gaat helaas verloren. Ik ben bang dat we thans de maatschappelijke gevolgen al aan de lijve ondervinden. Kinderen en jongeren die de structuur missen, die zomaar ronddwalen, zomaar niets doen, zomaar….. ga zo maar door.

Geen afbeelding

Lestijd en rendement

29 maart 2007 Dr. John 23

Ik denk dat het weinig zinvol is om je druk te maken over het al of niet voldoen aan de gewenste norm van 1040 lesuren zonder daarbij ook het rendement van de betreffende contactmomenten te betrekken. Meer uren waarin nog steeds te weinig zinnigs gebeurt leidt echt niet tot betere resultaten. De bekende spanningsbogen lijken alsmaar korter te worden en ook het aantal per dag neemt schrikbarend af. En soms wordt er 3 weken voor het begin van een naderde vakantie al gezucht dat de leerlingen wel aan vakantie toe lijken te zijn. Dit zou alleen maar pleiten voor minder uren.
Mijns inziens is er wat de output betreft eerder behoefte aan enige disciplinering. De tijd die je hebt is een kostbaar goed en moet optimaal gebruikt worden. De werkvloer is om te werken en rusten doe je na gedane arbeid. Ik erger mij heel vaak aan gehang en geneuzel maar vooral aan storende niet relevante communicatie. Ik heb wel eens het idee dat er zonder mijn aanwezigheid hoogstens wat meer rotzooi gemaakt zou worden. Triest toch als dat het enige rendement van mijn aanwezigheid zou zijn. Natuurlijk laat ik het hierbij niet zitten doch het kost mij heel veel energie om leerlingen überhaupt aan het werk te houden. En mijn pogingen hen tot enige productiviteit aan te zetten worden mij niet in dank afgenomen. En bovenal leidt het eventueel heenzenden van werkweigeraars en ordeverstoorders tot dossiervorming mijnerzijds.

Geen afbeelding

“Alleen hoger loon lost lerarentekort niet op”

28 maart 2007 mark79 11

Onderstaand artikel komt uit De Volkskrant van 28 maart 2007.
=======================================================
Alleen hoger loon lost lerarentekort niet op

Hoe beter de economie draait, hoe minder mensen voor de klas willen staan. Salarisverbetering is maar een deel van de oplossing. Belangrijker is het loopbaanperspectief

AMSTERDAM – ‘Wij moeten voor onze leraren vissen in de vijver van goed opgeleiden uit het bedrijfsleven. Dat is sowieso een steeds kleinere vijver, waar harder aan de mensen wordt getrokken’, zegt Luud Bochem, manager werkgeverszaken, bedrijfsvoering en bekostiging van de MBO-raad. ‘Wij móéten dus wel wat aan de salariëring doen. En dat willen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs ook. Nou, dan smelt die euro 1 mrd die het nieuwe kabinet extra heeft uitgetrokken voor het onderwijs als sneeuw voor de zon weg.’

Geen afbeelding

Actiegroep de Groene Golf

26 maart 2007 mark79 19

In onderstaand opinieartikel in de Volkskrant van 26 maart 2007 presenteert de Actiegroep Groene Golf zichzelf.
====================================================
Zo wordt baan onderwijs leuk

Straks krijgen leerlingen geen les meer door de pensioengolf die over het onderwijs slaat. Actiegroep Groene Golf draagt per manifest tips voor een oplossing aan.

Hoe komen we aan honderdduizend nieuwe leraren? Wij, jonge docenten in basis-, voortgezet en beroepsonderwijs, weten het wel. Te vaak zien we goede collega’s vertrekken. Te weinig mogelijkheden om door te groeien in je baan. Als het ministerie van Onderwijs wil dat honderdduizend leraren die met pensioen gaan, worden opgevolgd, moet het flink investeren in de aantrekkelijkheid van het werk om een ‘groene golf’ mogelijk te maken.