Geen afbeelding

En toen was het stil?

30 november 2006 Meester Prikkebeen 1

Beste lezers,

Na alle commotie rond de verkiezingen en alle uitspraken die in de campagnes zijn gedaan, is het nu toch weer een beetje stil.

De stakingen van leerlingen zijn voorbij (en overgewaaid?).
De politici hebben het druk met het formeren van een “onmogelijke” combinatie en de pers houd zich ook stil over onderwijs.

Was dat het dan?

Net nu ik dacht dat er eindelijk iets begon op te borrelen en dat er misschien wel een massa-demonstratie à la jaren tachtig zat aan te komen, zakt de boel weer in.

Waar is Martin Sommer?
Zijn artikelen lieten iedere manager en anderen in een kader-functie binnen het onderwijs, sidderen.

Geen afbeelding

Middelbare scholen potten honderden miljoenen euro’s op.

30 november 2006 Wallie 2

Middelbare scholen potten honderden miljoenen op
door Carine Neefjes

DEN HAAG – Middelbare scholen potten veel meer geld op dan de bedoeling is. De 309 instellingen in het voortgezet onderwijs hebben samen 912 miljoen euro op de bank staan. Ook hebben ze 449 miljoen euro belegd. Ruim 60 procent van de instellingen (190 in totaal) heeft meer reserves dan richtlijnen van het ministerie van Onderwijs toelaten. Volledig overzicht scholen in Nederland Overzicht scholen in Zeeland
Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb), dat morgen wordt gepubliceerd. De financiële gegevens zijn afkomstig uit de jaarrekeningen over 2000 tot en met 2004 die bij het ministerie van Onderwijs zijn opgevraagd. De 309 instellingen vertegenwoordigen ruim 700 scholen in het voortgezet onderwijs. Deze krijgen jaarlijks 5,5 miljard euro van het ministerie. Volgens dat ministerie mag een school maximaal drie procent overhouden van het geld dat het jaarlijks van de overheid krijgt, naar rato van de grootte van de school. Het geld is bedoeld om uit te geven aan onderwijs en niet om ’op te potten’, zo luidt de redenering. Maar de meeste scholen hielden de afgelopen vier jaar veel meer geld over, zo blijkt uit het onderzoek.

Geen afbeelding

HNL en wiskunde…talen .. en..managementcursussen en onderwijskunde

30 november 2006 Gerard Verhoef 0

Het idee dat je het beter is om wiskunde te leren met weinig vakinhoudelijke begeleiding en in een groepje van mensen die er ook niets van weten lijkt zo absurd dat je je niet kunt voorstellen dat iemand dat ook maar durft voor te stellen.
Toch zijn er HNL aanhangers. Ik heb de reden achter deze vreemde situatie altijd gezocht in het machtsspel van organisaties en mensen en in financiële prikkels. Dat lijkt me nog steeds een belangrijke reden voor de tsunami van HNL.
Toch merk ik ook bij mezelf dat er dingen zijn die ik het liefste zelf wil uitzoeken, waarbij ik in slaap val bij een college, waarbij ik in een boek nooit verder kom dat de eerste paar bladzijden.

Geen afbeelding

Rekentoets PABO

29 november 2006 mark79 7

De resultaten van de CITO PABO rekentoets van de hogeschool Utrecht zijn binnen (zie ook hier):
________________________________________________________
De helft van de circa 250 pabo-studenten van de HU slaagt voor de landelijke rekentoets. Studenten van het vwo doen het beter dan degenen met een havo-achtergrond. Mbo’ers hebben de meeste moeite met rekenen.

Er komen nog twee mogelijkheden om de toets te herkansen. Wanneer die plaatsvinden is nog niet bekend. De Cito-rekentoets is dit jaar voor het eerst verplicht voor alle pabo-studenten (dag- en avondopleiding) in het land.

Geen afbeelding

scherpe discussies over onderwijs aan allochtonen

29 november 2006 Gerard Verhoef 3

In de draad “na de verkiezingen” is de discussie in mijn ogen vervelend geworden. Ik houd van scherpe discussie. Ik houd ervan om hierbij man en paard te noemen, maar toch kreeg ik hier een vervelend gevoel over.

Vandaar dat ik hier het artikel plaats waar Hals aan refereert. Dat artikel geeft aan waarom we de discussie over allochtonen en goed onderwijs niet uit de weg moeten. Sterker nog: het is en extra argument tegen HNL, en komt ons dus te pas.

Enkel de persoonlijke scherpe kantjes zijn niet nodig.

Lees de bijlage!

Geen afbeelding

klein minpuntje

28 november 2006 Hilde van Dijk 5

Laatst werd in de docentenkamer de aandacht gevraagd. De interim-unitdirecteur nam het woord. Hij berichtte dat de inspectie tevreden was over onze school. We waren zo goed vernieuwend bezig. Alleen er was een klein minpuntje. De examenresultaten waren niet zo goed. Maar daar gaat het toch om! We hebben leerlingen met ambitie, we hebben leraren met ambitie, maar het ontbreekt ons aan tijd en ruimte om goed les te geven! De zogenaamde periodisering geeft ons blokken van 6 weken les gevolgd door een toetsweek. De leerlingen hebben maximaal 8 vakken per periode. Dus het kan gebeuren dat ze na een periode van 6 weken Latijn de volgende periode helemaal GEEN Latijn op hun rooster hebben. Daarna kun je dan weer opnieuw beginnen. En als ze dan de volgende periode veel uren per week hadden, dan zou dat misschien nog lukken, maar het zijn er nooit meer dan 3 per week. Op andere scholen hebben ze dat standaard in de bovenbouw. Het is dus geen wonder dat de cijfers slecht zijn. Maar men blijft doorgaan op de ingeslagen weg. Er worden zelfs niet eens meer fatsoenlijke roosters gemaakt. Ik heb een examenklas Grieks die twee uur in de week les heeft, en wel op vrijdag het 7e en 8e uur. Alsof dat nog effectief is. Het 8e uur duurt nu tot 16.10. In januari wordt dat dankzij een nieuwe pauzeregeling zelfs 16.20!

Geen afbeelding

Kindervrienden

27 november 2006 Herman Hanepen 8

DE TRAINER

Er was eens een jongetje, dat er van droomde voetbaltrainer te worden. Dát vak en geen ander was zijn ideaal. En om een lang verhaal kort te maken: hij wèrd voetbaltrainer!!
Ach, wat had hij het naar zijn zin. Vrijwel altijd ging hij fluitend naar zijn werk. Hij deed dingen voor, hij legde uit, begeleidde en stuurde de zwakkeren, paste zo nodig trainingsstof aan. Scherp observeerde hij waar de individuele tekortkomingen lagen. Door het intense contact kreeg hij een uitstekende band met de voetballers. Hij wist van hun achtergronden, hun thuissituatie, hun verdriet en vreugde. Als hij hen jaren later tegenkwam roemden zij niet alleen de persoonlijke sfeer op het voetbalinstituut, maar ze verklaarden ook veel baat gehad te hebben bij de aldaar opgedane kennis en vaardigheden. Onze held had zijn draai gevonden en hij was gewoon een uitstekende trainer

Geen afbeelding

ik heb sommen uitgelegd per mail!

27 november 2006 keesie25 11

Beste allemaal,

Hierbij zomaaar een stukje van een “mailwisseling”, zoals ik vaker voer met leerlingen(groep 8). Zeker nu ik geschorst ben, leg ik sommen uit per mail! Ik word per 1 januari 2007 ontslagen wegens ongeschiktheid.

L: Dag,meester Kees,ik heb een vraagje.Als ik bijvoorbeeld,een juffrouw,was,die haar best deed,om leerlingen te helpen,en dan werd ik zomaar geschorst,dan is dit toch discriminatie of niet? want dat is wat de directeur doet

M: Ik denk dat je gelijk hebt. Alleen, ik vind het altijd moeilijk om over mezelf te zeggen dat ik goed ben, snap je. Maar ik zal altijd proberen om jou te helpen met sommen of zo, zelfs al werk ik straks misschien niet meer op de school.