De Rotterdamse passie

In Rotterdam zijn twee bijna failliete ROC's (zinkende schepen) die proberen hun hachje te redden. Albeda verkeert al enkele jaren in financiële problemen en Zadkine lijkt sinds twee jaar financieel op sterven na dood. Ze moeten wel iets bedenken.Maar zoals altijd wordt hier weer dezelfde truc uitgevoerd,schaalvergroting om schaalverkleining en beter onderwijs te realiseren. Dat smoesje hanteert men al sinds jaar en dag.

Kortom mooie praatjes om de werkelijkheid te verhullen. Ze gaan helemaal geen nieuwe MEAO of MTS oprichten, ze voeren eigenlijk de wet uit van de vorige minister waarin het mbo macro-economisch moet gaan samenwerken en in domeinen gaan werken. Hieruit moet een zogenaamde OMO-of Carmelconstructie ontstaan, waar bij de bestuurders nog verder van de werkvloer afkomen te staan, het overheidsgeld naar eigen inzicht mogen verdelen en de fouten bij de afzonderlijke scholen leggen. De bestuurders proberen zo elke verantwoording en aansprakelijkheid te ontlopen.

Tot slot, als de vos de passie preekt boer pas op je kippen en zinkende schepen vallen nu eenmaal altijd in stukken uit elkaar.

4 Reacties

  1. Beste Toon

    Beste Toon

    het is een negatief scenario maar is mogelijk, ik zie een oplossing voor het afromen van de lumpsumfinanciering en dat is ''financiering in het onderwijsteam'' en niet bij het bestuur die een greep in de zak met geld doet . De waterhoofden binnen ROC's kosten heel veel geld. (40-50% van het geheel)

    Een leerling brengt financiering met zich mee (via een team lumpsumfinanciering) en daar moet een onderwijsteam het onderwijs voor verzorgen. Het team  maakt de keuzes en zal zich dienen te verantwoorden bij de inspectie.

  2. Waar ken ik dat beeld ook al

    Waar ken ik dat beeld ook al weer van, die zinkende schepen en de rol van de kapiteins?

    O ja, Schettino van de Costa Concordia. Volmaakte parallel. Kleine kapitein op veel te groot schip. Wil indruk maken op geestverwanten op de wal. Haalt stunten uit, denkt niet aan zijn honderden passagiers. En is als eerste de boot uit als de ramp zich voltrekt. Hij vloeit als het ware af.
    Er is één belangrijk verschil. Die Schettino staat nu voor het gerecht. Onze Schettino's kunnen na afvloeiing een gouden handdruk verwachten. Maar sorry, dit is een populistische opmerking. Dat ben ik niet van mezelf gewend.

Reacties zijn gesloten.